Balans och hälsa på och utanför jobbet
Här har vi samlat information, inspiration, tips och råd från experter om hur du kan hitta balans i arbetslivet och i privatlivet.
Föreläsaren Klas Hallberg varnar för krisinflation
Onödig oro tar energi från jobb och privatliv menar föreläsaren Klas Hallberg. Han menar att vi fungerar sämre om vi ständigt är rädda och ger oss tips mot oron.
Hög stress ger skador sent i livet
Stress idag skapar försämrad kognitiv och fysisk funktion på äldre dagar. Risk att inte kunna utföra vardagliga sysslor ökar, och minnesfunktionen försämras, visar forskning.
6 varningstecken för att upptäcka tystnadskultur
Sex sätt att upptäcka tystnadskultur på jobbet och så lär vi dig de tre inledande faserna i tystnadskultur som du ska hålla koll på.
Så kan du hitta återhämtning för hjärnan enligt neuroforskaren
Back to back-möten, pling från företagschatten, mobilaviseringar och sorl i öppna kontorslandskap. Aldrig tidigare har människans hjärna fått så lite återhämtning som nu, vilket inte bara riskerar att göra oss till dåliga beslutsfattare. Det påverkar kanske även vår IQ negativt.
Dopaminfasta – och må bättre
Dagens teknik pockar på vår uppmärksamhet med sitt konstanta utbud av snabba, kortlivade dopamininjektioner. I sin nya bok beskriver beroendeterapeuten Patrik Wincent hur vi kan ta kontroll över vårt skärmanvändande och bli både mer effektiva och mindre stressade.
Onödigt arbete leder till ohälsa
Bullshit jobs, eller onödigt arbete, stjäl vår arbetstid och bidrar till stress och ohälsa. Lär dig mer om det arbetsgivaren tror sparar pengar men som blir en dold kostnad.
Så kan du sova dig till bättre produktivitet
En stor skara svenskar är drabbade av sömnsvårigheter – och en bov i dramat är stress i arbetslivet. Sömnexperten Frida Rångtell vill göra upp med myten om att sömnbrist är ett tecken på produktivitet och framgång. Hon efterfrågar i stället mer sömnvänliga arbetsplatser med tydliga riktlinjer för tillgänglighet efter arbetstid och med möjlighet till prestationshöjande tupplurar på dagen.
Bli en mästare på att ta kritik
Du får hundra positiva hejarop men ändå är det den där enda, negativa feedbacken som etsat sig fast i hjärnan och stjäl energi – och jobblust. Men egentligen borde du känna glädje över att någon har tagit sig tid att komma med negativ feedback. Det menar psykologen Per Höglund.
Kvinnor får fel diagnos i klimakteriet - sjukskrivs för utmattning
Symptom på klimakteriet förväxlas ofta med stressrelaterad psykisk ohälsa och leder till felaktiga sjukskrivningar. Så här förbättrar du dina förutsättningar.
Okunskap om klimakteriebesvär på svenska arbetsplatser
Kvinnor sjukskrivs i onödan på grund av för låga kunskaper om klimakteriets påverkan på hälsan. Arbetsplatserna måste bli bättre på att ge rätt hjälp, menar Monika Björn som föreläser om klimakteriets påverkan i arbetslivet.
Phubbing är när mobilen går före kollegorna
Vad händer när vi prioriterar vår mobiltelefon före våra kollegor? Nu undersöker forskare effekterna av ”phubbing”. – Attityden skiljer sig mellan åldersgrupper, säger forskaren Sara Thomée vid Göteborgs universitet.
Rädda ditt hotade fokus
Förmågan att fokusera är något som allt fler tappar. Men det är en kompetens som kommer att öka i värde i bland annat rekryteringssammanhang framöver.
Otrygga jobb kan leda till förtidig död
Atypiska anställningsformer blir allt vanligare både i Sverige och globalt. Hälsoriskerna är kända sedan tidigare men en ny studie från Karolinska Institutet visar hur otrygga jobb även ökar risken för död. Män, utlandsfödda och personer med låg utbildning är hårdast drabbade.
Långvarig stress kan öka risken för Alzheimers sjukdom
En ny studie vid Karolinska Institutet visar på en koppling mellan utmattningssyndrom, depression och demens. Att vårda sin sömn och ta regelbundna pauser på jobbet är viktiga pusselbitar i det förebyggande arbetet. Det berättar epidemiologen Axel Carlsson.
Fyra steg som ger dig kontroll över stressen
Stress kommer alltid finnas med i livet, men det går att göra sig av med onödig stress – och hantera den som blir kvar. Läs expertens tips på hur du gör
En av tre sjuk av stress
Många av Akavias medlemmar har en pressad arbetssituation. Mer än var femte betecknar sin psykosociala arbetsmiljö som dålig. Var tredje har så hög arbetsbelastning att de varje vecka drabbas av negativa stressymptom på grund av jobbet. Det visar en ny undersökning.
Den omöjliga ekvationen - längre arbetsliv men sämre hälsa
Pensionsåldern höjs och vi behöver jobba längre. Samtidigt ökar både hälsoklyftor och stillasittande, så frågan är hur vi ska orka jobba så länge som vi måste? Mai-Lis Hellenius, läkare och forskare med fokus på livsstilens betydelse för hälsan, förklarar hur ytterst små förändringar i vardagen kan få enorma konsekvenser, för både individ och samhälle.
Så hanterar du en toxisk chef
Toxiska personer finns överallt i arbetslivet. Så här kan du göra för att hantera en chef eller kollega med toxiskt betéende.
Anhörigvård bromsar kvinnors karriärer
Mer än dubbelt så många kvinnor som män slutar arbeta när de vårdar en anhörig. – Att vårda en anhörig innebär ofta både ekonomisk och psykologisk stress, säger Joana Vicente som i en ny avhandling i hälsovetenskap pekar på stora könsskillnader.
Tränarens bästa tips: Så slipper du smärta i axlar, nacke och rygg
Tre av tio Akaviamedlemmar har fysiska besvär till följd av långvarigt stillasittande, och ofta rör det smärta i axlar, nacke och rygg. Men det finns enkla övningar för att undvika detta. Här ger personliga tränaren Rebecca Toll sina bästa tips.