Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Balans och hälsa

Ökad oro på arbetsplatser

Publicerad

Kriget i Ukraina och den allmänt darriga säkerhetssituationen i världen leder till ökad oro även på arbetsplatser. Men den sociala samvaron på jobbet kan också innebära trygghet som motverkar oro, menar psykolog.

När vi äntligen trodde att vi skulle få sluta oroa oss för att dö i pandemin, bröt kriget ut i ett grannland. Oron finns med oss hela tiden, givetvis även på arbetsplatsen. Men för många är just arbetsplatsen en bra plats att hantera oron.

– För många blir arbetsplatsen viktig för sociala möten där det finns möjlighet att prata och bearbeta tillsammans. Men för en del är det också en plats där det finns utrymme för paus från alla orostankar, säger Anna Wickberg, specialistpsykolog på Falck Healthcare, i ett pressmeddelande.

Alla reagerar inte på samma sätt och lika starkt. Men för vissa är det väldigt skrämmande det som nu händer i världen, så det gäller att vara uppmärksam på kollegernas reaktioner.

– Var lyhörd mot dina kollegor, öppna upp för samtal och visa att du är tillgänglig, säger Anna Wickberg. I det aktiva lyssnandet ingår också att vara öppen för att alla inte vill prata om krisen, och det måste också vara okej.

Men samtidigt ska man inte skrämma upp varandra genom ett ständigt ältande. Oro minskar ofta av social interaktion, men inte om man hela tiden pratar om kriget.

– En person som är orolig kan också behöva distraheras från sina tankar en stund, säger Anna Wickberg. Föreslå en promenad eller fika och prata om något helt annat så hjärnan får lugna sig lite.

Strategier för att hantera oro

Normalisera oron. Att känna oro på grund av kriget i Ukraina är helt normalt, oavsett om du är direkt berörd eller känner oro kring vad som händer i Europa och hur det kan komma att påverka dig.

Håll fast vid dina rutiner. Var noga med att vila, äta och gå till jobbet som tidigare. Det är vilsamt för hjärnan att ha en förutsägbarhet i vardagen och då kan dina dagliga rutiner vara extra viktigt när andra saker oroar.

Pausa nyhetsflödet. Det är naturligt för oss människor att söka information när vi befinner oss i osäkra situationer. Om du ofta läser och uppdaterar nyhetsflödet på ett sätt som du själv känner ökar på stressen, då kan det vara bra att dra ner på det eller ta en paus. Att hela tiden matas men information kan ge en falsk känsla av kontroll och är sällan hjälpsamt.

Gör något konkret. Många mår bra av att kanalisera sin oro och göra något konkret. Hjälp till att samla in kläder eller skänk pengar till hjälporganisationer om du har möjlighet. Vi människor mår bra av att göra saker för andra.

Var källkritisk. Det är otroligt viktigt att vara källkritisk i det stora flödet av nyheter och information som vi får tills oss varje dag. Skapar informationen och nyheterna starka känslor kan det vara lätt att tappa källkritiken. Man behöver vara medveten om vad informationsflödet gör med oss.

Ta hjälp vid behov. Känner du att oron och stressen börjar ta över är det viktigt att ta hjälp utifrån. Det kan märkas på att ens arbete och relationer blir påverkade, du kan ha svårt att varva ner och du kanske upplever sömnsvårigheter. Prata med din arbetsgivare om vilket stöd du kan få.

Källa: Falck Healthcare

 

Publicerad