För många branscher innebär den digitala transformationen och automatiseringen stora förändringar. Redovisning och revision är inget undantag.
– Det som pågår med bland annat AI är jättespännande och ställer stora krav på förändringsledning, att man verkligen förstår vad som pågår och uppskattar de möjligheter som förändringarna innebär. Det blir ökade krav på fortbildning, nya frågor som diskuteras och kanske team som ser annorlunda ut. För många väntar nya roller och utmaningar, säger Karin Apelman.
Enligt bedömare står inte minst revisionsbranschens inför stora rekryteringsbehov, bland på grund av ökade krav på hållbarhets-
redovisning.
– Det behövs fler personer som arbetar med hållbarhet, vilket lockar fler till branschen. Ökade krav på hållbarhetsredovisning innebär även att företag behöver rekrytera hållbarhetsspecialister, vilket medför konkurrens om talangerna. Samtidigt frigör digitaliseringen kapacitet, säger Karin Apelman.
– Enklare och med repetitiva arbetsuppgifter försvinner till förmån för mer komplexa. Det blir mer kvalificerad rådgivning.
Personalomsättningen är ofta hög på de stora byråerna. *Vad säger det om branschen?
– Bland annat att den består av personer som är efterfrågade av många. Branschens medarbetare är eftertraktade hos företag som till exempel controllers eller redovisningsekonomer.
– Vad jag förstår varierar personalomsättningen en del.
Många lämnar för att arbetsbelastningen är för hög och för att det kan vara svårt att få till en rimlig balans mellan arbete och privatliv.
– Det är något som har diskuterats länge i branschen och som alla byråer arbetar med, stora som små. Problemen kan se lite olika ut över tid och variera beroende på vad det är för yrkesroll det är frågan om, till exempel revisor, redovisningskonsult, lönekonsult eller skatterådgivare.
– Under vissa arbetstoppar blir det mer att göra. Det gäller att hantera det på bästa möjliga sätt.
Är det svårt att uppnå balans i livet för den som arbetar
i revisionsbranschen?
– Det finns de som flaggar för det, men alla gör det inte.
Vad tycker du?
– Det är generellt ett högt arbetstempo i branschen och det finns arbetsmässiga toppar som kan vara en utmaning. Att ha en rimlig balans mellan arbete och fritid är en viktig fråga som byråerna arbetar med. Möjligheten att delvis kunna arbeta hemifrån underlättar, framför allt för småbarnsföräldrar och för dem som har lång resväg.
Läs också: Så kan unga kvinnor nå till toppen – 9 tips som får fart på karriären
Läs också: Kvinnorna tar över vd-skapet inom revision
Läs också: Randstad – ambulerande medarbetare skapar utmaningar
Redovisning och rådgivning - ojämn bransch i kris
Revision- och rådgivningsbranschen kämpar med ojämna arbetsvillkor och kompetensbrist. Samtidigt som många av de som jobbar i branschen anser att de fått sitt drömjobb går andra på knäna. Följ med på Akavia Aspekts granskning av branschen.
Akavia Aspekts granskning publicerades i februari 2024.
Ojämna villkor inom revision och rådgivning
Revisionsbyrå med fokus på balans i livet
Hög arbetsbelastning inom revision gör att unga lämnar
Studie: Felaktiga förväntningar gör nyanställda revisorer negativa
Revisorsinspektionen: "Branschen behöver förändras"
FAR: Det gäller att hantera arbetstopparna inom revision och rådgivning
Du kan påverka arbetsmarknaden genom ditt medlemskap
Du kan också påverka svensk arbetsmarknad! Genom att bli medlem i Akavia kan du vara med och styra svensk arbetsmarknad. Som medlem i ett fackförbund kan du engagera dig i de frågor du tycker är viktiga för din bransch eller dig. Hos Akavia finns det många möjligheter för dig att påverka och engagera dig i professionsgrupper, via medlemspaneler, styrelser eller utskott. Läs mer om dina möjligheter att påverka.
Publicerad