Uttrycket och förkortningen Kasam står för ”känsla av sammanhang”. Metoden bygger på forskning som visar att det har stor betydelse för människors hälsa att de är delaktiga i sammanhang som de förstår och som känns meningsfulla.
Ann-Sofie Forsmarks nya bok Kasam på jobbet: Vägen till ditt hållbara och hälsofrämjande arbetsliv vänder sig till alla, men den kan även användas som en hjälp till ledningsgrupper som jobbar med att skapa förutsättningar för hälsa på arbetsplatsen.
– Kasam-metoden ger nycklar till de komponenter som behövs för att förbättra hur man jobbar på djupet – inte bara sätta plåster på såren, säger Ann-Sofie Forsmark.
Hon menar att vi ska ställa högre krav på hur vi mår på våra arbetsplatser:
– För jobbet är en stor del av livet och det är viktigt att fundera på vad ens energi ska räcka till. Kasam handlar om att bygga resiliens.
Syftet med boken är att visa hur vårt jobb kan vara en hälsofrämjande del i våra liv om vi skapar rätt förutsättningar, och då, menar Ann-Sofie Forsmark, är det viktigt att börja med att skapa en tydlig bild av hur man vill att det livet ska se ut och vara.
Men hur nystar man fram sin första förändring?
– Kasam handlar om att få en känsla av sammanhang. Den känslan kan i sin tur utgöra en motståndskraft vid utmaningar, men också vara en nyckel till motivation, menar Ann-Sofie Forsmark och förtydligar;
– Våra liv och arbetsliv är utmanande i dag, men tycker du att ditt arbete är meningsfullt, hanterbart och begripligt, kan det fungera som en konstruktiv kraft som skyddar vid svårigheter och ger kraft att i stället se framåt.
Kasam: Tre punkter för ett mer hållbart arbetsliv
- Hanterbarhet: Upplevelsen av att ha resurser för att hantera olika händelser.
Hanterbarhet handlar om yttre och inre resurser där ett stöttande ledarskap är en avgörande yttre resurs. Därtill krävs en fysisk och digital arbetsmiljö som stöttar. Inre resurser handlar om min personliga motståndskraft och handlingskraft.
– Den innefattar också förmågan att sätta gränser även för det jag brinner för, till exempel att undvika att hamna i det som kan kallas för ’honungsfällan’ där jag älskar mitt jobb men inte på sikt har tid och energi till det som är viktigt för mig utanför jobbet. - Begriplighet: Förståelsen för omvärlden som strukturerad och ordnad.
Att uppleva begriplighet handlar om att jag har den kunskap och information som krävs för att göra mitt jobb. Att jag har koll på det som rör mitt arbete. Jag kanske inte kan veta allt, men jag vet var jag kan ta reda på det.
– Vi behöver tydlighet i våra yrkes- och ansvarsroller. Det kan gälla hur arbetsuppgifter formuleras och att jag begriper hur jag ska gå till väga för att lösa dem, men också vilken omvärld jag verkar i och hur min organisation fungerar i relation till den. - Meningsfullhet: Känslan av engagemang och motivation för olika händelser.
Fråga dig själv vad som engagerar dig och vad som känns viktigt att bidra till. Vi präglas också av att vi trivs tillsammans på arbetsplatsen, att någon bryr sig om arbetsmiljön och att vi får feedback på det vi gör.
– Det är också enormt viktigt att man känner rättvisa. Upplever man orättvisa är det en känsla som påverkar ens hälsa. Alla ska kunna känna sig väntade, välkomna och värdefulla på jobbet.
Att få feedback på det arbete vi gör är också viktigt eftersom vi lägger mycket tid, energi och engagemang i det.
– Det stärker känslan av begriplighet att man förstår effekten av
ens arbete.
Kasam på jobbet
Att stärka känslan av samhörighet är ett samspel mellan dig, din chef och dina kollegor. Dessa fokusområden är viktiga för din personliga Kasam:
- Tydliggör syftet med arbetet och din roll, ditt varför.
- Få syn på och låt dig vägledas av dina egna värderingar.
- Förbättra din fysiska, digitala och sociala arbetsmiljö.
- Skapa en balans mellan arbete och privatliv som du trivs med.
Läs också: Fem enkla steg mot minskad ensamhet på jobbet
Läs också: Otillräcklighet är en hälsorisk
Läs också: Ökad oro på arbetsplatser
Du kan påverka arbetsmarknaden genom ditt medlemskap
Du kan också påverka svensk arbetsmarknad! Genom att bli medlem i Akavia kan du vara med och styra svensk arbetsmarknad. Som medlem i ett fackförbund kan du engagera dig i de frågor du tycker är viktiga för din bransch eller dig. Hos Akavia finns det många möjligheter för dig att påverka och engagera dig i professionsgrupper, via medlemspaneler, styrelser eller utskott. Läs mer om dina möjligheter att påverka.
Publicerad