Nyfiken på hur det är att jobba som stabsanalytiker? Läs om en karriär fylld av utveckling, strategisk styrning och spännande utmaningar.
Vad är din titel?
– Stabsanalytiker.
Varför sökte du dig till att bli stabsanalytiker?
– Som nyutexaminerad kriminolog sökte jag jobb inom polisen, som då var i färd att anställa civilanställda analytiker och utredare. Jag har alltid haft en förkärlek för att förstå komplexa sammanhang, och det stod snart klart för mig att det var i rollen som analytiker jag kunde växa, utvecklas och bli riktigt duktig. Sedan dess har min karriär kretsat omkring analys på olika sätt, eftersom det är vad jag kan bäst och tycker är roligast att göra.
Hur stor är den avdelning du jobbar på och hur stor är verksamheten du är anställd inom?
– Jag jobbar på Integritetsskyddsmyndigheten, Sveriges dataskyddsmyndighet. Vi är ungefär 150 medarbetare totalt. Jag är placerad på staben som just nu är mitt i en omorganisation, men vi kommer snart att vara omkring fem-sex medarbetare.
Motsvarade utbildningen det du trodde att du skulle läsa?
– Ja, jag har en magisterexamen i kriminologi och den motsvarande mina förväntningar. Jag var dock förvånad över hur mycket inslag av metod och statistik som ingick.
Hur var starten på din yrkeskarriär?
– Jag var tidigt klar med min utbildning och därmed ung när jag började jobba, bara 23 år gammal. Att vara ung var både utsatt och skyddande. Utsatt så tillvida att jag hade svårt att bli lyssnad på och tagen på allvar, men skyddande så tillvida att många tog hand om mig och coachade mig. Jag stannade fem år på min första arbetsplats och kommer alltid känna att mitt hjärta på många sätt finns kvar där.
Hur länge har du jobbat?
– Jag har snart jobbat 20 år, de flesta åren som analytiker och alltid inom myndigheter.
Motsvarar dina förväntningar/fördomar om vad du skulle jobba med det du verkligen får göra?
– Jag jobbar med helt andra saker än jag trodde att jag skulle göra. Nu är jag helt fokuserad på utvecklingsprojekt och innovationsledning, det vill säga stöd för strategisk styrning och policyutveckling. Jag trodde att jag skulle jobba mycket mer med sakfrågor om kriminalitet, vilket jag gjorde i början av min karriär.
Nämn något du inte förväntat dig som också ingår i jobbet?
– Jag hade inte förväntat mig så mycket nätverkande och samarbeten på handläggarnivå mellan myndigheter.
Beskriv kort en ungefärlig genomsnittsvecka på jobbet, vad gör du?
– Jag bereder olika typer av underlag för strategisk styrning, så som kunskapsunderlag till vägvalsfrågor till vår högsta ledningsgrupp. Jag har också många externa kontakter, i nuläget mest om AI, AI-förordningen och innovation. Jag har ganska många möten en vanlig vecka, och jag lyssnar på ganska många webbinarer och panelsamtal. Mitt arbete är ganska fritt under stort eget ansvar.
Vad gör du för att kompetensutveckla dig?
– Jag lyssnar på webbinarier, omvärldsbevakar vårt område som är dataskydd, integritet och datadriven innovation, och jag nätverkar med andra som arbetar i samma spänningsfält.
Vad är ditt bästa karriärstips?
– Håll hårt i dina metodkunskaper! Vill man arbeta med analys är metod, både kvalitativ och kvantitativ, väldigt viktig. Det är också få som är bra på att skriva bra och kortfattade rapporter, så träna gärna på att skriva.
Vad är det roligaste med jobbet?
– Det är roligt att arbeta i tvärfunktionella team där många personer med specialistkompetenser kommer samman för att arbeta med komplexa frågor, så som AI.
Hur såg rekryteringsprocessen ut, hur fick du det här jobbet?
– Jag såg jobbet på myndighetens hemsida och sökte det. Efter intervju, referenstagning och säkerhetsprövning var jobbet mitt.
Vad kan en student göra under studietiden för att få ditt jobb i framtiden?
– Som jag svarade ovan så är det viktigt att blir riktigt bra på att skriva. Man kan ibland höra att generativ AI ska ersätta skrivandet, men en bra analys kan inte bara sammanfattas, den behöver bedömas. Personer som kan skriva bra rapporter kommer bli ännu mer av en bristvara framöver.
Vad är den vanligaste "fördomen" mot ditt yrke? Stämmer den?
– Många tror att alla analytiker bara jobbar med statistik, ser bakåt och endast bryr sig om sådant som finns dokumenterat. Det stämmer inte. Att vara analytiker innebär i lika stor grad att vara uppmärksam på vad som saknas och vad som kan vara på gång att hända.
En myndighetsanställd stabsanalytiker tjänar ungefär 53 575 kronor (medianlön Akavias lönestatistik 2023).
Läs också: Det gör och tjänar en regionanställd controller
Läs också: Det gör och tjänar en regionanställd HR konsult
Läs också:
Akavia har Sveriges bästa lönestatistik
Är du ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör och vill ha en konkurenskraftig lön så är Akavia fackförbundet för dig. Här finns Sveriges bästa lönestatistik och vi erbjuder lönecoachning till våra medlemmar så att du vet vad du ska säga när chefen hänvisar till potten. Bli medlem i Akavia.
Publicerad