I medlemsundersökningen ställdes bland annat frågan ”Hur ofta har du irriterat dig på din kollegor under 2023?”, och då svarade 33 procent av samhällsvetarna ”någon gång per vecka” och 7 procent ”varje dag”. Totalt är det alltså 40 procent som känner sig irriterade på en kollega minst en gång i veckan.
Det är en något högre andel än genomsnittet bland Akavias samtliga professioner, men tydligt lägre än hos kommunikatörerna (45 procent någon gång per vecka eller varje dag). Den yrkesgrupp som mer sällan än andra känner irritation är it-akademiker (32 procent).
Bland samhällsvetarna upplever kvinnor irritation över kollegorna oftare än vad män gör (45 respektive 30 procent minst en gång i veckan). Tittar man istället sektorsvis så ser man att de statligt anställda samhällsvetarna sticker ut som mer sällan irriterade än andra: 34 procent, i jämförelse med 47 procent bland såväl privat som kommunalt/regionalt anställda.
Samhällsvetare vill inte ha negativa kollegor
På frågan ”Vad irriterar du dig på hos dina kollegor?” svarade 37 procent av samhällsvetarna ”negativ attityd”, vilket innebär att det är det dominerande irritationsmomentet. Här utmärker sig de yngsta medarbetarna, där hela 53 procent av samhällsvetarna som är under 30 år har valt det svarsalternativet.
”Negativ attityd” ligger även i topp bland de flesta andra professioner i Akavia, med undantag för it-akademiker som istället lyfter fram ”är dålig på att samarbeta”. Detta hamnade på andra plats hos samhällsvetare och irriterar då kvinnor i något högre grad: 36 procent jämfört med 26 procent av männen.
Motsvarande skillnad finns mellan de som har valt svarsalternativet ”använder härskartekniker”: 34 procent av kvinnorna och 24 procent av männen.
Orättvis arbetsfördelning stör samhällsvetarna
I övrigt är det ”saknar respekt för andras tid” (32 procent) och ”låter andra ta en större arbetsbörda” (29 procent) som irriterar samhällsvetare mest. Det sistnämnda, om snedfördelad arbetsbörda, är något som kan behöva hanteras på ett organisatoriskt plan, menar Tamara Mašković Wängborg, specialist på konflikthantering på Medlingscentrum och författare till boken ”När samarbetet skaver”.
– Upplevelsen av att en kollega smiter ifrån ansvar eller uppgifter kan definitivt leda till konflikter i en arbetsgrupp, i alla fall om det är något som sker vid upprepade tillfällen. Det är uppenbarligen många som irriterar sig på detta, och jag tänker att det delvis skulle kunna hänga ihop med bristande tydlighet i arbetsprocesserna, säger hon.
Det handlar då om oklarheter kring sådant som hur arbetet fördelas och vem som har mandat till vad, förklarar hon.
– Det finns en osäkerhet kring vad man kan förvänta sig av varandra, och det kan lätt övergå till att bli ett irritationsmoment om man känner att man gör mer än andra. Här behöver chefen gå in och både tydliggöra vad som gäller och titta på samarbetet i gruppen. Det är viktigt att försöka göra det innan det har eskalerat till en konflikt, Tamara Mašković Wängborg.
Samhällsvetare vill inte ha slarviga kollegor
Om vi tittar lite längre ner i listan från undersökningen hittar vi alternativet ”är slarvig”, vilket skapar irritation hos 19 procent av samhällsvetarna – och det är mer än i någon annan profession. Bland personalvetarna är det exempelvis bara 11 procent som upplever detta som ett irritationsmoment.
Å andra sidan ligger samhällsvetarna lägst bland professionerna när det gäller klassikern ”lämnar kvar disk”. Endast 4 procent av dem har angett att det är något som irriterar på jobbet, att jämföras med exempelvis 9 procent av it-akademikerna.
Läs också: Så kan konflikter skapa utveckling
Bli medlem i Akavia
Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.
Publicerad