Liv Roel ska till hösten börja den femte terminen på personalvetarprogrammet och är samtidigt ordförande för Sthlmup, Stockholms universitets Personalvetarförening. Hon berättar att nätverkandet för personalvetarstudenter drar igång redan under den första terminen, både mellan studenterna själva och mellan studenter och arbetsgivare.

Läs också: Nätverka framgångsrikt beroende på din utbildning

Liv RoelFöreningen arrangerar återkommande arbetsmarknadsevent, arbetsgivare bjuder in oss studenter, många följer olika arbetsgivare via Linkedin och mycket kommunikation mellan studenterna sker i särskilda Facebookgrupper, säger hon till Akavia Aspekt.

 

Kan leda till extrajobb
Under skolgången får studenterna en hel del teoretisk kunskap om personalvetenskap, berättar hon. Samtidigt kan många fundera över de praktiska bitarna – vilka möjligheter finns och vilka vägar kan man gå efter examen? Just detta kan man få besked om via nätverkseventen. De kan också bidra till att man får en fot in på arbetsmarknaden redan som student.

Läs också: Nätverka med öronen

Det vi har snappat upp är att det kan vara ganska viktigt att skaffa sig viss arbetslivserfarenhet under studietiden. En arbetsgivare väljer ofta en kandidat som har arbetat litegrann framför någon som inte alls har någon erfarenhet, säger Liv Roel.


För personalvetare som studerar är Personalvetardagen den bästa dagen att knyta kontakter

Ett av de mest betydelsefulla nätverkseventen är Personalvetardagen, som anordnas av Personalvetarföreningen vid Stockholms universitet och som i år äger rum den 14 oktober. Här har studenterna chansen att träffa arbetsgivare, lyssna till föreläsare och följa panelsamtal. 

Det är ett stort och viktigt event för oss personalvetarstudenter, och jag vet att de andra studentföreningarna i landet arrangerar något liknande varje läsår. Visst får man jobb även om man inte besöker event, men som student kan det vara värdefullt att komma ut ur sin comfort zone och besöka åtminstone något större arbetsmarknadsevent, om inte annat för att själv få en uppfattning om vilka företag och tjänster som man tilltalas av. Om man redan vet vad man vill är det ändå klokt att lämna huset och besöka arbetsmarknadsevent för att visa vem man är och vad man vill efter studierna.

Läs också: Nätverkande ska inte kännas forcerat

Att som student kliva fram till en potentiell arbetsgivare och inleda ett samtal är vanligen förenat med viss nervositet, men Liv Roel tycker att man ska försöka vara sig själv.

Det låter klyschigt men jag tror att det är viktigast. Om man under första mötet försöker vara någon annan än den man är kommer det med tiden ändå visa sig att organisation och person inte matchar. Om man som person är förberedd, noga och framåt så bör man vara det, och om man är mer laidback och ”tar det som det kommer” så bör man vara det. Jag tror att det finns arbetsplatser som passar alla.

Läs också: Experternas bästa tips för Linkedin

Anpassa nätverkandet efter din inriktning

Det kan dock vara klokt att fokusera på nätverksevent med relevans för där man befinner sig i personalvetarprogrammet. Detta sker också naturligt i och med att studenterna väljer olika inriktningar under studietiden, berättar Liv Roel.

Personligen var jag ganska stressad under första året. Jag försökte gå på så många event och träffa så många företag som möjligt, eftersom utbildningen ändå kändes förhållandevis kort. När man senare väl har valt inriktning och fokuserar på en viss del av branschen så blir det lugnare och man anpassar nätverkandet efter det, säger hon. 

Hur får man information om olika nätverksevent?
Vi skickar ut information till studenterna och man nås även av information lite överallt, till exempel på uppropet eller i Facebookgrupperna för studenter. Det kan dock vara en fördel att själv söka aktivt på sociala medier och få koll på utbudet. 

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.