Här kan du läsa om vad en regionanställd HR-konsult gör på jobbet, hur arbetsdagarna ser ut, vilken utbildning som kan krävas, vilken lön du kan förvänta dig och hur du kan få ett jobb som HR-konsult.

Vad är din titel?

– HR-konsult

Varför sökte du dig till att bli HR-konsult?

– Jag hade och har fortfarande ett stort intresse av arbetslivets frågor i stort – tänkte först på studievägledare, när jag på äldre dar skolade om mig. Men den utbildningen fanns på få lärosäten och då hittade jag PA-programmet och på den vägen är det.

Hur stor är den avdelning du jobbar på och hur stor är verksamheten du är anställd inom?

– Central HR organisation (Region) med specialister, strateger och HR konsulter. Vi är tillsammans i min förvaltning omkring 20 personer på cirka 8000 medarbetare.

– Det var ett intressant byte för mig som kom från en kommun. Där var jag specialist inom lönebildning och arbetsrätt. När jag bytte till regionen blev jag generalist och upptäckte att det är som att vara en hel personalavdelning själv – samtidigt som jag bara är en del av hela HR-verksamheten. Men jag gillar min roll, jag stöttar första och andra linjens chefer och sitter med i ledningsgrupper och samverkansgrupper.

Motsvarade utbildningen det du trodde att du skulle läsa?

– Det tycker jag och jag lade fokus själv på arbetsrätt som är ryggraden i en personalstab.

Hur var starten på din yrkeskarriär?

– Mitt första jobb var annorlunda, på ett snabbväxande företag. Jag satt i ett öppet landskap med eget skrivbord där elkablar gick kors och tvärs över golven så att datorerna fick ström. Företaget hade en något omogen bild av vad HR är. De ville ha erfaren HR-personal, och ansåg att bara man hade utbildning var man kvalificerad, så jag som var nyexad kvalade in. Det är 20 år sedan. När jag jobbat där i tre år sökte jag jobb inom min hemkommun som sökte utbildade HR-medarbetare. Jag anställdes som en av fyra nya medarbetare där.

Hur länge har du jobbat?

– Cirka 20 år som HR där jag haft olika titlar, bland annat Kundansvarig, Personalspecialist och HR -konsult.

Motsvarar dina förväntningar/fördomar om vad du skulle jobba med det du verkligen får göra?

– I det stora hela ja. Jag brukar säga att min roll är allt från att agera terapeut till att vara obekväm rådgivare. Min arbetsmiljö är alla dessa människor som av olika anledningar träffar mig. Det kanske låter väl krasst men allt är inte så positivt alla gånger. Jag fick tidigt ett gott råd som jag ofta fallit tillbaka på: 'Du är en budbärare, med inte alltid så roliga budskap.'

– Jag ställs ofta inför utmaningar. Arbetsmiljöområdet är komplext. Det kan exempelvis handla om svåra rehabärenden som kräver kreativitet och nytänkande. Eller om jag får en 6:6a från ett skyddsombud, alltså en formell begäran om en omedelbar förbättrad arbetsmiljö, så behöver jag genast vara behjälplig för chefen för den verksamheten. Det kan vara mycket tuffa förhandlingar med regionala ombud för arbetstagarparter, och det kräver både erfarenhet och rätt kunskaper av mig.

Nämn något du inte förväntat dig som också ingår i jobbet?

– Det finns en hel del tuffa ärenden som kan skapa frustration. I vissa ärenden kan jag känna att jag måste vara den som bedriver tillsyn. Jag hade inte förväntat mig att vissa myndigheter ska vara svåra att samarbeta med på grund av lagar och regler, myndigheter verkar ju ändå på uppdrag av regering och riksdag. En annan mycket oväntad arbetsuppgift var när jag fick samverka med polis i ett ärende för att hitta en en trolig pedofil. 

Beskriv kort en ungefärlig genomsnittsvecka på jobbet, vad gör du?

  • Teamsutbildning – digitala personakter.
  • Stöttar chef som haft inspektion av arbetsmiljöverket.
  • Presenterar information till chef i ledningsgrupp (varannan vecka).
  • Ekonomisk uppföljning med chef, ekonom och några till.
  • Kallar till överläggning inför omplacering av medarbetare.
  • Träffar chef, medarbetare och skyddsombud i rehabärende, ibland tillsammans med företagshälsovård.
  • Hjälper chef med att olika skyddsronder, både som bollplank eller på plats och ställe tillsammans med medarbetare och skyddsombud.
  • Gör ett presentationsmaterial inför nästa ledningsgrupp om systematiskt arbetsmiljöarbete.
  • Läser e-post och meddelande i Teams med jämna mellanrum varje dag.

Vad gör du för att kompetensutveckla dig?

– Bland annat deltar jag på olika event som Akavia tillhandahåller, jag läser en del av de rapporter som Akavia producerar och från andra experter inom olika områden där jag behöver mer kunskap. Jag är medlem i Akavias personalvetarstyre vilket ger kompetensutveckling eftersom vi kunskapsdelar mellan varandra. Jag går också en gratis AI-utbildning som heter "Elements of AI".

Vad är ditt bästa karriärstips

– Vara nyfiken, prestigelös och påläst i frågor som rör din roll. Och glöm inte att alltid framtidsspana.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Variationen av att vara HR. Jag gillar att vara ett bollplank för chef och jag tror jag är bra på det. Att coacha chefer på olika sätt, både som stöd i svåra personalärenden, men också som bollplank och rådgivare i kompetensförsörjningsfrågor är mycket givande och utvecklande. Här har jag också haft nytta av mitt tidigare arbetsliv inom detaljhandel. Det är kul att få lära känna olika verksamheter i mitt fall – inom specialiserad vård, laboratoriemedicin med hornhinnebankar och röntgen som är otroligt konkurrensutsatt idag ur flera olika aspekter, bland annat från AI-teknik.

Hur såg rekryteringsprocessen ut, hur fick du det här jobbet? 

– Jag sökte genom en annons, blev kallad på intervju och därefter erbjuden jobbet.

Vad kan en student göra under studietiden för att få ditt jobb i framtiden?

– Jag har varit mentor till studenter tidigare och det var roligt. Det är svårt för studenter att hitta praktikplats, men vi brukar ta emot dem. Vi lär oss mycket av praktikanterna också. Jag hade till exempel hand om en praktikant som genomförde en undersökning för chefs räkning baserad på teori om vad som skapar en bra arbetsplats. Det var mycket roligt att vara med och presentera den sedan.

Vad är den vanligaste "fördomen" mot ditt yrke? Stämmer den?

– Det har nyligen varit en storm mot HR. Många anser att HR är duktiga på att producera riktlinjer och policys, men sämre på att lyssna på vad verksamheten verkligen behöver. Men vi är inte en kontrollfunktion. Vi är ett stöd till chefer, medarbetare och även till  skyddsombud i svåra personalärenden.

– Vi är experter på att hitta svar på kluriga frågeställningar som chefer ofta hamnar i. Uppdraget handlar om allt från att hitta svar på krav från myndigheter till att hitta rätt kompetens eller agera bollplank och rådgivare kring alla de utmaningar som vi som arbetsgivare står inför. Allt sitter inte i vår ryggmärg, men vårt uppdrag är att stötta och hjälpa. Därför letar vi svar och ger inte upp förrän vi hittat dem.

– Vi drar ofta i andra kompetenser som kommunikatören eller ekonomen och vi vill samarbeta för att verksamheterna ska få det lättare. Ibland är vi ekonomer och förklarar varför löneskulder uppstår för både chef och medarbetare. Vi letar medarbetare som vill följa med på mässor och förklara för studenter varför de ska komma och arbeta hos oss. Vi följer med och behöver ligga lite före arbetslivets utveckling, vi vet att det inte längre duger med en HR bakom ett skrivbord. Vi behöver verkligen vara aktiva i organisationers utveckling.

En regionanställd HR konsult i mellersta Sverige tjänar ungefär 40 800 kronor (medianlön Akavias lönestatistik 2023).

Läs också: Det gör och tjänar en privatanställd HR Business partner

Läs också: Det gör och tjänar en HR-specialist inom idéburen verksamhet