Här kan du läsa om hur arbetsdagarna ser ut för en privatanställd HR Business partner, vad de gör på jobbet, vilken utbildning som kan krävas, vilken lön de har och hur du kan få ett jobb som HR-Business partner.

Vad är din titel?

– HR Business Partner

Varför sökte du dig till att bli HR Business Partner?

– Jag ville fördjupa min kompetens inom operativ HR efter att ha jobbat till stor del strategiskt under min karriär.

Hur stor är den avdelning du jobbar på och hur stor är verksamheten du är anställd inom?

– I min organisation idag är vi ca 150 anställda. På HR arbetar jag och HR-chef på cirka 20 procent.

Motsvarade utbildningen det du trodde att du skulle läsa?

– Nej inte alls. Jag förväntade mig betydligt mer praktiskt yrkeskunskap. Stor del av min utbildning av metodik och klassiska organisationsteorier men mycket litet om sådant man behöver kunna som personalvetare. Arbetsrätten var den mest relevanta kursen på utbildningen.

Hur var starten på din yrkeskarriär?

– Spännande. Tack vare att vi hade praktik under utbildningen hade jag fått möjlighet att visa vad jag går för, och mitt första jobb var inom samma bolag. Som 24-åring fick jag förmånen att vara chef i en stor verksamhet inom äldreomsorgen i Stockholm.

Hur länge har du jobbat?

– Snart 15 år inom HR.

Motsvarar dina förväntningar/fördomar om vad du skulle jobba med det du verkligen får göra?

– Absolut inte. Ingenting i utbildningen förberedde mig på det man möter i det dagliga HR-arbetet samt den komplexitet jag skulle möta i arbetslivet. 

Nämn något du inte förväntat dig som också ingår i jobbet?

– Som personalvetare är du en härlig mix av organisationsutvecklare, psykolog, vaktmästare, IT-support, krisstöd, administratör och beteendevetare. Det finns i alla bolag mycket åsikter om vad HR ska och inte ska göra, och att parera dessa åsikter förväntade jag mig inte. Den eviga "vem ska arrangera julfesten"-diskussionen har nog de flesta HR brottats med.

Beskriv kort en ungefärlig genomsnittsvecka på jobbet, vad gör du?

– Administration, chefsstöd, svara på HR-frågor från medarbetare, arbeta med statistik och uppföljning, supportera i rekrytering, kontakt med extern lönebyrå, pulsmätningar, utveckling av HR-system, facklig samverkan, rapportering, lönefrågor, driva HR-processer.

Vad gör du för att kompetensutveckla dig?

– Poddar.

Vad är ditt bästa karriärstips?

  • Börja arbeta brett, t.ex. HR-generalist för att sedan nischa dig inom det område du trivs bäst med. Det är lätt att hamna i fack inom HR och har du arbetat många år inom rekrytering är det otroligt svårt att byta till en operativ HR-roll, speciell om arbetsmarknaden är tuff just då. Så börja hellre bredare så att du har något att falla tillbaka på.
  • Välj ett bolag där du kan utvecklas internt; det är en enorm fördel att kunna stanna flera år och testa på olika roller inom samma bolag. Då förkortas karriärvägen från t.ex. nyexad till HR-chef betydligt.
  • Gör praktik/jobba extra parallellt med dina studier; du har ett otroligt försprång att få jobb när du sedan är nyexad.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Att personalvetaryrket idag handlar så mycket om utveckling. I ett bra bolag anses HR vara en affärskritisk position och då är HR oxå med att bygga bolaget och säkerställa dess konkurrensmässighet.

Hur såg rekryteringsprocessen ut, hur fick du det här jobbet?

– I min nuvarande roll anlitade bolaget en rekryteringsbyrå som gjorde ett alldeles strålande jobb i att guida mig genom rekryteringsprocessen som bestod av ett par intervjuer, tester och bakgrundskontroll.

Vad kan en student göra under studietiden för att få ditt jobb i framtiden?

– Som jag tipsade om tidigare. Gör praktik/jobba extra parallellt med dina studier; du har ett otroligt försprång att få jobb när du sedan är nyexad.

Vad är den vanligaste "fördomen" mot ditt yrke? Stämmer den?

– Att HR fortfarande är "personaltant" och ska se till att det finns frukt och bullar på kontoret (och helst en årlig julfest). Den stämmer såklart inte!

En privatanställd HR Business partner tjänar ungefär 55 200 kronor/månad (medianlön Akavias lönestatistik 2023).

Läs också: Det gör och tjänar en regionanställd HR konsult

Läs också: Det gör och tjänar en HR-specialist inom idéburen verksamhet