För dig som är personalvetare eller jobbar inom HR
Här samlar vi inspiration och information för personalvetare och dig som jobbar med HR. Här finns information om löner för personalvetare, experter uttalar sig om personalares framtidsjobb och arbetsmiljö samt råd, tips och önskade specialistkunskaper för personalvetare och HR-medarbetare.
På jobbet
Vill du veta vad personalvetare gör på jobbet, vilka roller och titlar det finns och vad PA och HR tjänar inom olika sektorer så har du kommit rätt. Här berättar akademiker med personalvetarutbildning om sina jobb, sina arbetsplatser, utbildning och karriär.
HR-professorn: Inte säkert att en stark företagskultur är en konkurrensfördel
Att tro att framgång bygger på att alla människor i ett företag måste dela samma värderingar är felaktigt. I stället bör företag och organisationer spegla samhället – vilket ger både framgång och konkurrenskraft. Det säger Stefan Tengblad som är professor i personalledning.
Quiet hiring – en nygammal trend
Det är en av de hetaste trenderna inom rekrytering 2023 – fast det i grunden, egentligen, bara är skåpmat. Akavia Aspekt tittar närmare på så kallad quiet hiring, och förklarar varför amerikanska trendguruer har blivit så till sig över gammal hederlig internrekrytering.
Quiet quitting - omtvistad ny trend i arbetslivet
Normala arbetstider, lön för extraarbete och bara göra minsta möjliga. Den nya trenden ”quiet quitting” är kanske inte så negativ som det låter. – Det är en omtvistad fråga om det är en sund inställning till jobbet eller bara oengagemang, säger psykologen Suzan Mobarke Hall.
Quiet quitting: ”Rimligt att visa lite flexibilitet”
Omtvistade Tiktok-trenden ”quiet quitting” går ut på att alltid lämna jobbet på utsatt tid och att inte göra mer än nödvändigt. Hur ser Akavia på fenomenet?
Lönestatistik: Så mycket tjänar personalvetare 2023
Högst löner för personalvetare finns i privat sektor och i Stockholmsområdet. Det visar Akavias nya lönestatistik. Där avslöjas även att det råder ett rålönegap på 10,4 procent mellan kvinnliga och manliga personalvetare.
Hon ansvarar för att rekrytera landets försvar
Försvarsmakten står inför sin mest expansiva fas sedan efterkrigstiden. En av de ansvariga för det arbetet är den nytillträdda personaldirektören Kim-Lena Ekvall Svedenblad. – Det är ett hedersuppdrag, säger hon.
Lön – så mycket tjänar personalvetare 2022
Medianlönen för personalvetare är 45 100 kronor – men personalvetare som jobbar i privat sektor och som bor i Storstockholm drar det längsta strået i lönefrågan. Det framkommer av ny lönestatistik från Akavia.
God arbetsmarknad för nyexade personalvetare
Att döma av Sacos senaste rapport om arbetsmarknaden för olika akademikeryrken ser det ljust ut för nyexade personalvetare, men med viss risk för konkurrens.
Lönelyft hägrar för HR-specialister
Personalvetarna har dragit ett tungt lass under pandemin. Deras löner är lägre än för flera andra Akavia-grupper. Frågan är hur de utvecklas framöver. Här finns efterfrågan.
Digital anställningsintervju - 5 tips för rekryterare!
Hur kan arbetsgivare skapa förutsättningar för ett lyckats bättre med en digital arbetsintervju? Här svarar rekryteringsexperten på frågor kring att intervjua kandidater på distans.
HR- och personalchefer mest sjukskrivna
Chefers sjukfrånvaro ökar kraftigt. Extra utsatta är kvinnliga chefer. – Vårt sätt att arbeta i dag är ohållbart, säger Akavias ordförande Lee Wermelin som öppnar för att arbetsgivare bör rankas utifrån hur de arbetar med att minska den psykiska ohälsan.
Få HR-chefer i bolagsstyrelser
Bara fyra procent av HR-cheferna i Sveriges största företag har suttit en en bolagsstyrelse. ”Uppdraget tar tid men ger energi” säger HR-chef med styrelseuppdrag.
Så uppnås mer mångfald på jobbet: ”Strategierna är ofta fluffiga”
Många företag sätter upp ambitiösa mångfaldsmål – och många misslyckas med att nå dem. Vad kan det bero på? Underrättelseofficeren, statsvetaren och konsulten om hur företag kan nå ökad mångfald genom enkla inkluderingsrutiner i vardagen.
En kommunal HR-chef tjänar ungefär 64 000 kronor
Många jobbar inom HR- och personaladministration. Men lönerna skiljer sig mycket – både genom jobbets art och beroende på sektor. Så hur ser just din förhandlingsmöjlighet ut? Förhandlare/rådgivare Sören Lundgren svarar på en medlemsfråga om löneläget för dig inom HR.
Varning för titelsjukan
Låter det hetare att vara en CFO än en finanschef? Då gäller det att se upp. Titelinflationen riskerar att urholka yrkesrollerna. – Många glassar och försöker imponera på sig själva och andra, då blir det viktigt med finare titlar, säger professor Mats Alvesson som höjer ett varningens finger för titelsjukan.
Inte bara HR som ska hantera negativa attityder
Det är många som känner sig stressade av negativ stämning på jobbet. Det är i första hand ett ledaransvar eller något som HR behöver hantera, men även som medarbetare kan du bidra till en mer positiv atmosfär.
Stärkt HR-roll efter pandemin
Corona har stärkt HR-rollen. Mer av rutinarbetet kommer nu att outsourcas, spår Stefan Tengblad, HR-professor vid Göteborgs universitet. “Det är enklare och billigare”, säger han
Ny tjänst rankar rekryterare
Svenska rekryteringsföretag ger de jobbsökande en halvdan upplevelse. Det menar initiativtagaren bakom en ny rankingtjänst där kandidater få betygsätta rekryterarna.
Hälften av HR-cheferna vet inte vad sjukfrånvaron beror på
Bara en av tre hr-chefer säger sig ha bra rutiner för att fånga upp signaler på ohälsa. En hr-chef av tre inte vet vad företagets sjukfrånvaro kostar.
HR-profilen om fem förändringar i arbetslivet efter corona
Fem förändringsvågor sveper fram i kölvattnet på Corona, som både företag och enskilda individer måste förhålla sig till. – De som klarar det bäst kommer bli vinnare, säger HR-profilen Tommie Cau.
Rekryteraren om digitala anställningsintervjuer i covidkrisen: ”Ställ många frågor”
Är det snart dags för din första digitala anställningsintervju under coronapandemin? Akavia Aspekt har några tips som kan lindra din nervositet och öka dina chanser att göra ett gott första intryck.
Så skapar ni en lyckad onboarding på distans
Coronapandemin har skapat nya förutsättningar för många företags onboardingprocesser. Hur ska man få en ny medarbetare att trivas på jobbet och komma igång med sina uppgifter när alla arbetar utspritt på distans? Akavia Aspekt har ställt frågan till Anders Holtenius, rekryteringskonsult på PeopleProvide.
HR och personalvetare - enkel kompetensutveckling på egen hand
Det nya omställningsstödet har gjort att intresset för kompetensutveckling är större än någonsin. Men vid sidan om de regelrätta utbildningarna finns det många lättillgängliga – och ibland lättsamma – sätt att vidareutveckla dig själv. Här har vi samlat ihop några exempel som passar dig som jobbar inom HR.