En yngre jurist som söker jobb på en affärsjuridisk advokatbyrå bör bygga ihop ett kort, koncist och konkret cv som helst ska kompletteras av ett separat dokument med betygen från juristutbildningen på universitetet. Rosita von Feilitzen, grundare av och ägare till rekryteringsbolaget von Feilitzen & Partners, säger att betygen fortfarande är det mest betydelsefulla urvalskriteriet vid byråernas rekrytering av nyexaminerade jurister.

Läs även: Så mycket tjänar jurister 2022

Rosita von Feilitzen


Juristbranschen är ganska konservativ och många byråer använder betygen vid det första urvalet för att se vilka kandidater som varit engagerade under studietiden, säger Rosita von Feilitzen.

Även Zarina Virsholm, partner på rekryteringsbolaget Sharp Recruitment & Consultants, är inne på samma spår. Attraktiva betyg från universitetsstudierna visar att kandidaten har fått grepp om det juridiska hantverket och skaffat sig en kunskapsbas att bygga vidare på. Därför ska betygen bifogas i ett separat dokument – samtidigt som betyget för exempelvis examensarbetet kan kommuniceras i själva cv:t. Detta kan väcka arbetsgivarens intresse. 

Läs också: Så lyckas blivande bolagsjurister med sitt cv

Zarina VirsholmMan kanske inte har fått toppbetyg rakt igenom utbildningen, men allra helst ska din förmåga synas genom bra betyg både på specialkurserna och på examensarbetet där du har fått större frihet att välja ämnen som du är bekväm med, säger hon. 

Nu invänder någon läsare – vad händer då om man inte har så imponerande betyg? Ska man ”glömma” att skicka med dem och bara berätta att man har fullbordat juristprogrammet? Zarina Virsholm tycker att dokumentet ska bifogas även om man inte var en toppstudent. 

Det är bättre att stå för den man är och på så vis undvika att det uppstår frågor hos arbetsgivaren: ”varför är inte betygen med, är de så dåliga?”. Man ska inte glömma att det i dagsläget behövs massvis med jurister, så chansen att få jobb är mycket god. 

Läs också: Få drömjobbet som jurist på byrå

Stor konkurrens hos affärsjuridiska byråer

Som junior jurist är det viktigt att vara medveten om att i synnerhet affärsjuridiska byråer ofta får en drös med ansökningar till en och samma tjänst. Därför är det viktigt att cv:t och det personliga brevet är kortfattade – och framförallt korrekta, berättar Rosita von Feilitzen.

Din ansökan ska inte ge ett slarvigt intryck med felstavningar och feladresseringar, utan den ska vara noggrant strukturerad och enkel att överblicka. Arbetsgivaren ska inte behöva lägga tid på att leta viktig information i ett rörigt ihopsatt cv. Och självklart ska dina kontaktuppgifter vara lätta att hitta, säger hon.

Läs också: Så skriver du ditt cv

Rosita von Feilitzen avråder från kronologiska cv:n, vilka tenderar att bli långrandiga och sömniga. Börja istället med det viktigaste och senaste först: för en junior jurist är det ofta utbildning, betyg och eventuella extrajobb eller andra meriter med relevans för tjänsten. 

Det handlar om att kortfattat och slagkraftigt beskriva vem man är, vad man kan, vad man har gjort hittills och vad man erbjuder. Det låter kanske klyschigt men blivande byråjurister behöver vara prestigelösa, pålitliga och stresståliga. Personligen skulle jag dock inte lova för mycket som man sedan inte kan hålla i praktiken, vilket riskerar att slå mot din självkänsla. Gå inte till överdrift utan var ärlig i din ansökan. 

Visa dina förmågor, berätta inte bara om dem

Även Zarina Virsholm pekar på att det är A och O att vara kortfattad och tydlig i sitt cv, just eftersom många juristbyråer ofta får många ansökningar. Hon tycker att man bör skippa krusidullerna och inte ta med hela sin livshistoria eller precis alla sommar- och extraknäck.

Fokusera på de senaste fyra-fem åren och vad som är relevant för tjänsten.

Det handlar också om att visa sina förmågor och egenskaper snarare än att berätta om dem. Till exempel behöver man inte nödvändigtvis använda ordet ”driven”. I stället kan man framhäva sin drivkraft genom att nämna att man parallellt har läst kurser i andra ämnen, engagerat sig i studentkåren eller arbetat för ideella organisationer under studietiden. Zarina Virsholm tipsar också om att språkkunskaper är eftertraktade på de affärsjuridiska byråerna.

Byråernas kunder, det vill säga företagen, är ofta verksamma på en global marknad och därför är det viktigt att behärska engelska även som junior jurist, säger hon.

Läs också: Det säger jobbannonserna egentligen