Vilka krav ställer dagens unga jurister på arbetsgivaren och vice versa. Här berättar några av landets största och mest attraktiva arbetsgivare om rekrytering av jurister.

Hur viktigt är det för er att locka de främsta juriststudenterna till er byrå? Och hur gör ni för att lyckas?

Sofie Wahlberg, HR-chef på Lindahls kontor i Malmö:

Sofie Wahlberg

– Det är självklart jätteviktigt att vi kan locka kompetenta, drivna talanger! Och minst lika viktigt att vi hittar personer som vi tror kommer trivas på just vår byrå. Vi arbetar mycket med olika studentaktiviteter såsom arbetsmarknadsmässor, mentorskapsprogram och renodlat sociala event, men den allra viktigaste delen är att leva upp till det vi säger att vi är som arbetsgivare. Den bästa marknadsföringen är att vi har nöjda medarbetare – det sprider sig. 

Henrik Kjellander, advokat och executive partner på Setterwalls:

Henrik Kjellander

– Att rekrytera de främsta juriststudenterna är en av våra högsta prioriteringar – våra jurister utgör kärnan i vår verksamhet. Vi arbetar långsiktigt för att bygga relationer redan från studiestart genom närvaro vid universitet, deltagande i mässor, mingel, utbildningar och andra event. Vi anordnar också egna initiativ, som vår casetävling i Stockholm under karriärdagen, för att ge studenter en inblick i vårt arbete och vår kultur. Det personliga mötet är fortfarande otroligt viktigt och här får de börja lära känna våra medarbetare – deras potentiellt framtida kollegor. De som träffar oss lyfter ofta just personerna som jobbar här som det bästa med Setterwalls, något vi är väldigt stolta över.

Vilka typer av kunskaper och egenskaper söker ni?

Sofie Wahlberg, Lindahl:
– Utöver en jur. kand. söker vi nyfikna och öppna personer med en stor vilja att lära sig mer.

Henrik Kjellander, Setterwalls:
– Vi söker jurister som är affärsmässiga, kvalitetsmedvetna och har en stark drivkraft att utvecklas inom affärsjuridik. För oss är analytisk skärpa, engagemang och en proaktiv inställning till klientarbete avgörande egenskaper.

Vilken roll spelar jämställdhet och mångfald i rekryteringsprocessen?

Sofie Wahlberg, Lindahl:
– Det är otroligt viktigt! Att alltid ha jämställdhet och mångfald i fokus säkerställer att vi i längden kan erbjuda en sund och dynamisk arbetsplats. Vi är väldigt glada över att uppleva en större variation av personer som söker sig till oss än vi gjort tidigare – det ger ju direkta effekter på vem vi kan anställa.

Henrik Kjellander, Setterwalls:
– Jämställdhet och mångfald spelar en central roll i vår rekrytering och i hur vi arbetar med att utveckla och behålla våra medarbetare. Vi ser att en majoritet av de sökande är kvinnor, men att andelen kvinnliga delägare fortfarande är för låg. Därför satsar vi på att skapa rätt förutsättningar för att fler kvinnor ska vilja och kunna göra karriär hos oss. Vi ser också att mångfald i bredare bemärkelse bidrar till en starkare byrå och bättre affärsresultat.

Hur upplever ni att konkurrensen om de unga talangerna har förändrats de senaste åren?

Sofie Wahlberg, Lindahl:
– Jag skulle säga att konkurrensen om de unga talangerna är fortsatt hård, men att vi på Lindahl samtidigt upplever att vi är ett alternativ för allt fler.

Henrik Kjellander, Setterwalls:
– Konkurrensen har ökat betydligt, och unga jurister har idag fler valmöjligheter än tidigare. För att vara en attraktiv arbetsgivare krävs därför ett tydligt erbjudande där professionell utveckling, intressanta uppdrag och en stark företagskultur står i fokus.

Vad gör ni för att vara en attraktiv arbetsgivare för unga jurister?

Sofie Wahlberg, Lindahl:
– Framför allt är vi genuint intresserade av vad som är viktigt för våra unga medarbetare, och lyhörda för deras behov och perspektiv. Vi lyssnar och lär, för att aldrig nöja oss med att ”fortsätta som vi alltid har gjort”. Fördelen med att anställa många talanger direkt från universitetet är att vi ständigt får chans att utveckla oss som arbetsgivare och ligga i den framkant som vi även vill erbjuda våra klienter. Våra medarbetare hjälper oss att ha örat mot rälsen. 

Henrik Kjellander, Setterwalls:
– Vi erbjuder en snabb utvecklingskurva, tidigt ansvar i komplexa och spännande ärenden samt en tydlig struktur för karriärutveckling. Våra jurister får arbeta nära klienterna och får stöd från erfarna kollegor för att utvecklas i rollen. Från första arbetsdagen får alla medarbetare en handledare och en fadder, för att hjälpa alla till en så bra introduktion som möjligt. Genom Setterwalls Academy erbjuder vi strukturerad utbildning och kompetensutveckling. För nyanställda har vi omfattande grundutbildningar inom olika ämnen, utspridda under de första två anställningsåren. Vi har även ett eget koncept för friskvård som vi kallar för Setterwalls Wellness, där vi erbjuder olika typer av friskvårdsaktiviteter. Men framför allt har vi konkurrenskraftiga anställningsvillkor och en kultur som präglas av engagemang, gemenskap och höga ambitioner.

Hur upplever ni att unga juristers krav på potentiella arbetsgivare har utvecklats på senare år?

Sofie Wahlberg, Lindahl:
– Vi upplever att kraven, med rätta, har ökat. Man önskar ett mer balanserat arbetsliv och även om det kan vara en utmaning när man samtidigt ska växa in i rollen som kompetent och engagerad konsult så upplever vi att vi kan möta kraven på detta. 

Henrik Kjellander, Setterwalls:
– Vi ser en tydlig ökning i förväntningarna på att arbetsgivare tar ansvar i frågor som hållbarhet, jämställdhet och inkludering. Unga jurister vill också se att vår verksamhet har ett tydligt samhällsvärde och en genomtänkt etisk kompass. En välmående arbetsplats har också blivit en allt viktigare parameter. Vi verkar i en spännande och utmanande bransch med tidvis intensivt och högt tempo, och som arbetsgivare har vi ett stort ansvar att bygga en kultur där alla håller i längden. 

Vilka typer av förmåner och arbetsvillkor upplever ni värderas högst bland era unga jurister?

Sofie Wahlberg, Lindahl:
– Lön och work-life-balance.

Henrik Kjellander, Setterwalls:
– Konkurrenskraftig lön och attraktiva förmåner är viktiga, men vi ser också att möjligheten att arbeta med stimulerande ärenden och klienter värderas högt. Dessutom är ett tydligt stöd i den professionella utvecklingen en avgörande faktor.

Har ni, och i så fall hur, förändrat er arbetskultur för att bättre matcha deras efterfrågan och önskemål?

Sofie Wahlberg, Lindahl:
– Jag vet inte om förändrat är rätt ord, däremot är vi ännu mer noggranna och tydliga kring vikten av en långsiktigt hållbar arbetssituation, där till exempel frånvaro på grund av sjukdom, VAB eller semester är självklara delar av livet, även för en affärsjurist. Och där har förstås ledarna en viktig roll i att bygga team där man hjälps åt. Men den förändringen, eller ökade tydligheten, tror jag inte att vi är ensamma om utan den delar vi med många andra byråer, både i vår egen bransch och i andra konsultyrken.

Henrik Kjellander, Setterwalls:
– Vi utvecklas kontinuerligt för att spegla våra medarbetares förväntningar och skapa en arbetsmiljö där professionalism, samarbete och engagemang går hand i hand med deras behov och ambitioner. Vi vill att våra jurister ska känna att de har rätt förutsättningar för att utvecklas och göra karriär hos oss. Idag är vi topprankade bland studenter, något vi är otroligt stolta över!

I Universums senaste undersökning ”Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024 – young professionals”, framgår att drygt 40 procent av de unga yrkesverksamma överväger att byta jobb inom det kommande året. Hur tänker ni kring det och hur jobbar ni för att behålla era unga talanger på byrån?

Sofie Wahlberg, Lindahl:
– Det är en realitet att unga talanger gärna vill vidare efter ett par år, och även om det givetvis har sina utmaningar ur ett arbetsgivarperspektiv måste vi gilla läget. Vi lägger mycket fokus på en inspirerande och effektiv introduktion för våra nyanställda, så att de snabbt ska komma in i arbetet och det sociala sammanhang som en ny arbetsplats innebär. Vi har en chans att göra ett första intryck och det tar vi på allvar för att skapa bästa möjliga förutsättningar. Och som jag nämnde tidigare är vi lyhörda för medarbetarnas behov och perspektiv och vi uppmuntrar till en öppen dialog kring de funderingar man som anställd kan ha. En löpande kommunikation och en tydlig förväntansbild från både medarbetaren och oss som arbetsgivare ökar chanserna för att båda parter får ut mesta möjliga av vår tid tillsammans.

Henrik Kjellander, Setterwalls:
– Vi är medvetna om att rörligheten bland unga jurister är hög och arbetar aktivt för att skapa en arbetsplats där våra medarbetare vill stanna och utvecklas. Genom att erbjuda starka karriärmöjligheter, spännande arbetsuppgifter och en kultur präglad av engagemang och framåtanda, strävar vi efter att vara en byrå där våra jurister ser en långsiktig framtid.

Vilka frågor tror du kommer att bli viktigare i framtiden för att locka och behålla unga talanger?

Sofie Wahlberg, Lindahl:
– Det kommer att vara fortsatt viktigt att som arbetsgivare kunna erbjuda ett balanserat men samtidigt stimulerande och utvecklande arbetsliv. Våra medarbetare, både nuvarande och blivande, är högpresterande och kompetenta individer med höga krav både på sig själva och på oss. Jag tror att en framgångsfaktor för att locka och behålla dessa talanger är att vara lyhörd för deras behov men också tydlig med våra förväntningar – då kan talangerna dra nytta av vår organisation för att bygga sina karriärer samtidigt som vi kan fortsätta utvecklas som arbetsgivare. Det blir en win-win!

Henrik Kjellander, Setterwalls:
– Hållbarhetsfrågor, jämställdhet och rättvisa i karriärutvecklingen kommer att bli allt viktigare. Samtidigt kommer lön och förmåner fortsatt att vara en central del av arbetsgivarens attraktivitet.

Läs också: Fyra faktorer påverkar framtidens jurister

Läs också: Arbetsgivarnas krav på dig som vill jobba i offentlig sektor

Läs också: Fel attityd irriterar jurister

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.