När Uppsalastudenterna Adam Arvas och Celina Kristiansson bestämde sig för att ställa upp i Svenska mästerskapen i juridik hade de inte några höga förväntningar. Därför kom det som en chock för duon när de hamnade överst på prispallen i tävlingen, som är öppen för juriststudenter vid samtliga lärosäten i Sverige.
– Det var en otrolig nivå bland lagen och efter den ganska läskiga slutpläderingen inför justitieråden i finalen kände vi mest: okej, vi gjorde så gott vi kunde. När vi sedan vann kunde vi inte stänga våra munnar – vi stod bara och gapade i chock. Det kändes otroligt kul, säger Adam Arvas.
Celina Kristiansson fortsätter:
– Ja, det kändes oerhört kul. Det var så givande att vara med i tävlingen och få testa på att ha ett klientperspektiv. Jag känner att jag har lärt mig väldigt mycket. Vinsten var så klart ett plus i kanten!
SM i juridik för juriststudenter är en flera månader lång tävling i processföring. I den första delen av tävlingen delades de olika lagen från respektive lärosäte in i kärandelag och svarandelag i ett rättsfall, som denna gång handlade om aktiebolagsrätt. Lagen fick då, utifrån den sida som de representerade, lämna in skriftliga inlagor precis som inför en vanlig förhandling.
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Lokala domare valde sedan ut de lag som lyckades bäst, vilka gick vidare till den andra delen av tävlingen, lokalfinalen. Då skulle lagen, med utgångspunkt i de skriftliga inlagorna i första momentet, föra fram sin talan inför bland annat rådmän. I den sista delen av tävlingen, riksfinalen, fick de återstående lagen sätta tänderna i ett nytt fall, lämna in skriftliga inlagor och slutligen plädera inför justitieråd från Högsta domstolen, som utsåg vinnarna. Duon Adam Arvas och Celina Kristiansson, som båda studerar sjätte terminen på juristprogrammet vid Uppsala universitet, drog alltså längsta strået i tävlingen. Det visade sig under tävlingens gång att de kompletterade varandra väl.
– Celina är duktig på sakkunskapen, på att hitta rättskällor och på att formulera inlagor. Min starka sida är nog att jag är bra på den muntliga delen och på att snabbt hantera frågor som kan uppkomma, även om Celina är duktig där med. Det gjorde att vi kompletterade varandra, säger Adam Arvas.
Celina Kristiansson fyller i:
– Vi känner varandra väl och litar på den andras förmågor. Ingen av oss kände någon prestige utan gick in i tävlingen med tanken att det skulle vara en kul och lärorik grej att vara med om. Det var också en trygghet att vara två, så att man kunde bolla saker med varandra, säger hon.
Ett av deras råd till andra som är sugna på att delta i tävlingen är att våga söka.
– Man lär sig många saker som är relevanta för utbildningen, så vår rekommendation är först och främst att man bör testa, säger Adam Arvas.
För det vinnande laget blev ett viktigt knep under tävlingen att försöka ta ett steg tillbaka och skaffa sig överblick på rättsfallet, i stället för att snöa in på detaljer.
– Till exempel ritade vi upp möjliga angreppsvinklar på en whiteboardtavla. Det bidrog till att vi var trygga när det uppstod nya frågor under pläderingsdelen, och det gav oss en förståelse som gjorde att vi kunde presentera vårt case på ett pedagogiskt sätt. Det är lika viktigt att få överblick och tänka logiskt som att veta vad som står i den eller den boken, säger Adam Arvas.
Ett annat av segerduons tips till studenter som vill medverka i tävlingen är att försöka frångå domarperspektivet och istället tänka på vad som blir bäst för klienten när man lägger fram sin talan.
– Det var det svåraste, tycker jag. I utbildningen har vi ofta domarperspektivet, men när man lägger fram sin talan handlar det inte om att visa att man har uppmärksammat alla relevanta juridiska spörsmål i caset utan om att välja vilket spår man ska köra på och argumentera för det. Det var otroligt lärorikt, säger Celina Kristiansson.
Adam Arvas menar också att studieupplägget på juristprogrammet vid Uppsala universitet sannolikt hjälpte duon att nå framgång i den nationella tävlingen.
– Ett utmärkande drag för Uppsalamodellen är den problembaserade inlärningen som alltid utgår från ett case, en situation eller en fråga. Detta hade vi nytta av under tävlingen som också kretsade kring konkreta fall.
Vilket är ert bästa tips på studieteknik till andra studenter?
– Att tillåta sig lyfta blicken från kurslitteraturen och följa med olika aktuella rättsfall via exempelvis nyheterna eller juridiska tidskrifter. Det gör att man tränar sin ”juridiska magkänsla”, som många pratar om, och även att man kan betrakta juridiken som ett intresse i stället för ett måste, säger Adam Arvas.
Förutom att hissa den prestigefulla segerbucklan vann Celina Kristiansson och Adam Arvas 20 000 kronor samt en resa till Mannheimer Swartlings kontor i New York.
Läs också: Sveriges bästa student i affärsjuridik: ”Bra att inte alltid vara superproper”
Läs också: Retorikintresse bakom vinst i SM i juridik
Läs också: Juriststudenter avancerar i rättegångstävling
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Publicerad