Så har karriärvägen sett ut för nuvarande brottmålsadvokaten, och tidigare domaren och affärsjuristen.
Fredric Wikman, 42, har gjort en karriär många bara drömmer om att göra. Han har varit affärsjurist, åklagare och domare. För snart fyra år sedan blev han headhuntad till advokatbyrån Hurtig & Partners.
– Jag arbetar som försvarsadvokat, men som delägare får jag också vara med och utveckla byråns visioner och lära byråns nya unga jurister yrket och våra etiska regler som är så viktiga, säger Fredric Wikman.
Han betonar att man inte ska vara rädd för att byta jobb.
– Det är bara första gången som det känns som en stor grej.
Det var 2020 som han blev kontaktad av en bekant inom advokatvärlden som jobbade på just Advokaterna Hurtig & Partners AB.
Läs också: Så lägger du upp din karriärplan
– De letade efter någon som kunde starta upp och ansvara för verksamheten i Södra Sverige.
Vägen dit beskriver han dock som en lång väg av bananskal som han halkat in på, inte bara en gång, utan flera.
– Min bästa egenskap är min sociala kompetens och att jag gillar människor. Jag har haft turen att ha fått arbeta på attraktiva arbetsplatser tack vare det.
När Fredric Wikman tog examen från juristlinjen i Stockholm 2006 hade han ingen aning om vad han ville arbeta med. För att ”köpa” sig mer tid för att komma fram till vad han ville göra, sökte han sig till tingstjänstgöring, men inte i Stockholm där han pluggat och växt upp – utan i Lund.
– Jag tänkte att det var mitt sätt att inte bli kvar i Stockholm. Tingstjänstgöring såg jag på som ett sätt att hålla alla dörrar öppna.
Efter tingstjänstgöringen sökte han sig till affärsjuridik, och kom till Mannheimer Swartling advokatbyrå i Stockholm.
– Men det var mer för att utesluta att det var det jag ville jobba med. Det var jätteroligt, men arbetsuppgifterna var inte så givande för mig.
Läs också: Framtidens kompetens - jurister behöver etisk kompass
Den ett och ett halvt år korta tiden på byrån i Stockholm gav honom dock värdefulla kontakter.
– Vi jobbade väldigt mycket och då hamnar man nära dem man jobbar tillsammans med. Det var många fantastiska människor.
Fredric Wikman sökte sig vidare till åklagarkammaren som åklagar-
aspirant, och här kom en kontakt från tiden på juristlinjen till nytta. Chefen från en praktik på Söderorts åklagarkammare kom ihåg Fredric Wikman och lade ett gott ord för honom.
– Då behövdes det åklagare i Malmö och jag hade ju bott i Skåne så det vara bara att flytta ner igen.
Akavia ger karriärcoachning
I sex år arbetade Fredric Wikman som åklagare. Därefter sa han upp sig. Han började leta efter alternativ när arbetsplatsen blev mer centralstyrd och arbetet slutade vara roligt.
– Det kändes inte längre utvecklande, säger han.
Som kvalificerad jurist gick Fredric Wikman vidare till en halvårstjänst som domare på Hovrätten över Skåne och Blekinge. Det gav honom en unik möjlighet att se domstolsvärlden inifrån.
– Det var väldigt roliga och stimulerande arbetsuppgifter.
Som domare fick Fredric Wikman tid att sätta sig in i juridiska frågor och göra ett grundligt arbete med att skriva domar. Han minns särskilt en dom som senare togs upp i Högsta domstolen, där de fastställde den dom Fredric Wikman hade skrivit.
– Det var ett tvistemål där en byggnad hade blivit förstörd i en brand. Jag är stolt över att jag var med och knäckte rättsfrågan, att jag löste den, säger han.
Han blev dock inte kvar som domare, utan flyttade sig i stället mot en annan betydelsefull roll i rättssalen. Som biträdande jurist på en advokatbyrå påbörjade han utbildningen till advokat. Så fort han fick titeln startade han eget, men hann bara hålla på något år innan han blev kontaktad av Advokatbyrån Hurtig & Partners, grundad av stjärnadvokaten Björn Hurtig.
I dag är Fredric Wikman med och leder advokatbyrån som totalt har ett 30-tal jurister. I Skåneregionen finns i dagsläget tre kontor. Han är både tacksam och glad över att han som nyutexaminerad student inte lade upp planerna för hela sin karriär.
– Nej, om jag gjort det tror jag att jag hade blivit alldeles för låst vid min planering, och mitt arbetsliv hade blivit betydligt tråkigare.
Jag tror mer på att ta de chanserna som kommer i ens väg, säger han.
Till nuvarande juriststudenter har Fredric Wikman en uppmaning:
– Njut av studietiden och släpp betygshetsen! Universitetstiden handlar mer om att knyta kontakter än att lära sig allt material. Det är råd som jag själv hade behövt.
Läs också: Intervju med brottmålsadvokat Sargon de Basso
Som medlem får du cv-granskning
Som medlem i Akavia får du professionell hjälp med ditt cv. Kanske betalar sig din avgift i form av en högre lön.
Granskning av domarbristen
Sex av tio domstolar misslyckas med att nå regeringens
mål när det gäller handläggningstider. Det visar Akavia Aspekts granskning som publiceras i oktober 2022.
De långa handläggningstiderna – som bland annat beror på för få domare i kombination med ett ökande antal mål – får stora konsekvenser på flera samhällsområden.
Investeringar i ny energiproduktion som försenas – trots att Sveriges elbehov växer – och unga som står utan inkomst och mår psykiskt dåligt i väntan på beslut om aktivitetsersättning, är bara två aktuella exempel.
Så påverkas samhället av domarkrisen
Handläggningstiden för vindkraft har fördubblats
Domstolarnas långa handläggningstider drabbar unga med funktionsnedsättning
Granskning av Sveriges rättssäkerhet
Rättssäkerheten under press
Organiserad brottslighet och gängskjutningar driver fram snabba lagändringar. Under den senaste mandatperioden har regeringen tagit initiativ till över 60 straffskärpningar och gett polis och åklagare nya verktyg. Men – vad händer med rättssäkerheten när långsiktighet och helhetssyn får stå tillbaka? Akavia Aspekt publicerade granskningen i september 2021.
Kravet: ”Behandla rättsväsendet som en helhet”
”Åklagarnas arbetsvillkor måste förbättras”
Överfullt på häkten och anstalter
Antalet privata fängelser ökar
Läs också: Fängelsechefen tror på människans förmåga till förändring
Publicerad