Det var i höstas som Saga Olausson blev tipsad av en vän att kandidera till Microsoft Sveriges utnämning ”Årets tech-tjej”. Som en av tio finalister åkte hon i februari upp till företagets huvudkontor i Stockholm.
Där fick de berätta om sig själva och om ett initiativ de skulle vilja driva. Saga Olausson presenterade sin idé om att genom sociala medier som Tiktok öppna tjejers ögon för tech-branschen. Konceptet imponerade på juryn. I samband med galan Universum Awards, som ägde rum på Berns salonger i Stockholm den 22 mars, utsågs hon till Årets tech-tjej 2023. Microsoft har delat ut utmärkelsen i drygt 20 år. Syftet är att inspirera fler unga kvinnor att välja en utbildning och karriär inom teknik och it.
– Det känns jättekul och är en stor ära. Jag är fortfarande chockad och har svårt att ta in det, säger Saga Olausson när vi hörs ett par dagar efter prisutdelningen.
Hon läser andra året på civilingenjörsprogrammet med inriktning industriell ekonomi vid Chalmers i Göteborg. Men trots att hennes pappa är utbildad civilingenjör vid nämnda högskola var det inte självklart att hon skulle välja samma banna. Som liten hade hon olika drömyrken: läkare, advokat och lärare. Hon hade svårt att bestämma sig. Det hon visste säkert var att hon ville göra skillnad. När hon var elva år kom hon, ihop med sin treåriga kusin, på en uppfinning som de döpte till trädgårdsmaskinen; den skulle suga upp alla löv på tomten och omvandla dem till biobränsle. De skickade in idén till Tekniska museets uppfinnartävling – och kom femma. På sommarlovet mellan åttan och nian åkte Saga Olausson på ett läger som arrangerades av kommunen och riktade sig till unga teknikintresserade tjejer. Under veckan fick de göra olika experiment, bland annat prova på att göra eget läppglans.
– Jag såg upp till de här äldre gymnasietjejerna som ledde lägret. De fick mig att förstå att teknik är kreativt – något som jag faktiskt skulle kunna tycka var kul att jobba med.
Till gymnasiet valde hon naturvetenskaplig linje och började efter studenten, hösten 2021, på Chalmers. Hon upplever att ingenjörsutbildningar omgärdas av en del förutfattade meningar – som att man måste vara ett mattegeni.
– Jag har aldrig tyckt att matte har varit superkul, även om jag har haft relativt lätt för det. Men jag var lite rädd inför programmeringskurserna – tänkte att det skulle vara tråkigt och svårt. Där har jag verkligen blivit positivt överraskad. Att skapa en kod och få den att funka är en häftig känsla.
Hon understryker dock att man inte måste älska varken programmering eller maskiner för att jobba inom tech.
– Jag har insett att det finns enorma möjligheter. Industriell ekonomi är en bred utbildning, du kan jobba med många olika saker efteråt. Det jag vet är att jag vill hitta nya lösningar på problem och att jag vill göra det genom teknik. I höstas höll jag bland annat på med ett projekt som byggde på en idé om en app som skulle kunna göra det roligare för sjuka barn att ta sina mediciner. Sådant tycker jag är roligt, att ta enkla vardagsproblem och försöka hitta lösningar på dem.
Vad har du för förebilder i branschen?
– Jag är väl en av dem som har saknat förebilder. Och vi är nog många – i synnerhet tjejer. För mig gjorde det stor skillnad att gå på det här sommarlovslägret som öppnade mina ögon för vad teknik kan vara.
Hur ser du på att det finns för få kvinnliga förebilder i tech-världen?
– Jag tycker att det är extremt tråkigt. Många tjejer kanske avskräcks av teknikbranschen just för att de inte har några förebilder som de kan identifiera sig med. Därför är det viktigt att få in fler kvinnor och att synliggöra dem som redan finns.
Jämställdhet är en knäckfråga för branschen. Med den accelererande digitaliseringen kommer behovet av kvalificerad arbetskraft inom it och teknik att öka framöver. Samtidigt brottas företagen med utmaningar kring mångfald. Branschen växer, men andelen kvinnor som jobbar i den ökar inte. Enligt branchorganisationen Techsverige utgör kvinnor endast cirka 30 procent av arbetsstyrkan.
It- och telekomföretagen varnar till och med för att andelen anställda kvinnor minskar. Det visar en rapport från Akavia från 2021. Saga Olausson konstaterar att det är ett problem.
– Tekniken blir en allt större del av vårt samhälle och vår vardag. Mycket teknik är idag anpassad för män. Och det är naturligt att det blir så eftersom tekniken i stor utsträckning utvecklas av män. På samma sätt saknas det idag tekniska uppfinningar som hade kunnat vara till hjälp för kvinnor på olika sätt – för att männen på företagen inte förstår att de här behoven finns.
En icke-inkluderande och sexistisk arbetsplatskultur i branschen lyfts fram i Akavias rapport. Är det något du har märkt av?
– Jag har inte känt av det personligen och har själv aldrig blivit avskräckt av att branschen är mansdominerad. Men när jag har varit på arbetsmarknadsmässor har jag pratat med kvinnliga representanter som sagt att man som kvinna måste ta för sig mer än sina manliga kollegor – annars blir man inte sedd och hörd. Där tror jag att företagen måste steppa upp för att bryta den jargongen som uppenbarligen råder.
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Vad tror du om framtiden för tech-världen när det gäller representation av kvinnor?
– Jag är hoppfull. Jag tror att det kommer ske en förändring och att vi kommer se en jämnare könsfördelning framöver. Det är tråkigt att höra att antalet kvinnor minskar. Men historiskt sett har det ju ändå skett en ökning och för att det ska fortsätta tror jag på att lyfta fram förebilder för att locka fler tjejer till branschen.
En sådan förebild vill Saga Olausson själv vara. Nu inleds hennes år som Årets tech-tjej. Det innebär att hon kommer att ha två mentorer på Microsoft och driva den idé som hon pitchade i februari. Tanken är att hon ska skapa ett konto på i första hand Tiktok där den unga generationen hänger. Dit vill hon bjuda in kvinnliga tech-förebilder och civilingenjörsstudenter till samtal.
– Jag tror på vikten av att nå de riktigt unga för att inspirera dem att välja teknisk eller naturvetenskaplig linje på gymnasiet. När jag har pratat med yngre tjejer har jag förstått att många inte vill jobba i teknikbranschen för att de inte vet vad det innebär för möjligheter. Min förhoppning är att visa upp det breda spektrum som tech-världen inbegriper.
Hur ser du på att det behövs en utmärkelse som heter just ”Årets tech-tjej”?
– Det finns ju ingen motsvarighet för killar och det är klart att man kanske snarare hade önskat en titel som ”Årets tech-person”. Men det är en sådan brist på kvinnor inom teknikbranschen idag att det absolut behövs ett sådant här pris. Sedan är väl målet att det inte ska finnas på sikt.
Kvinnor är idag även underrepresenterade på chefspositioner på it- och teknikföretag. Skulle du kunna tänka dig att bli chef en dag?
– Ja, det hade varit jättekul, verkligen. Sedan vet jag inte riktigt vad jag vill jobba med än. Men att bli chef skulle kännas som ett ytterligare steg att ta för att vara en förebild för de yngre. Jag tror även att det krävs fler kvinnor på högre positioner för att tekniken i framtiden bättre ska spegla hela vår befolkning.
Saga Olausson
Pluggar: Till civilingenjör i industriell ekonomi vid Chalmers tekniska högskola.
Utmärkelse: Årets tech-tjej 2023 (delas ut av Microsoft Sverige).
Läs också: Hon söker fler kvinnliga etiska hackare
Läs också: 70 000 it-akademiker saknas
Läs också: De utvecklar it-kompetens på egen hand
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Publicerad