EU:s nya direktiv om företagens hållbarhetsrapportering – Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) – har varit på gång länge, och börjar nu gradvis träda i kraft. Direktivet reglerar hur vissa företag ska rapportera information om hållbarhet i sin årsredovisning. Inledningsvis är det de stora företagen som behöver rätta sig efter detta, men successivt kommer även bolag med ner till tio anställda vara skyldiga att upprätta en sådan rapport.
– Redan nu är det många av de mindre företagen som förbereder sig för detta, eftersom det ofta finns någon intressent – till exempel en finansiär, bank eller stor kund – som vill ha hållbarhetsinformation av dem, säger Sara Lissdaniels, auktoriserad revisor och hållbarhetsspecialist på branschorganisationen FAR.
En hållbarhetsrapport ska innehålla information som ger en tydlig bild av företagets effekter på hållbarhet ur olika aspekter och hur dessa frågor påverkar företagets utveckling, resultat och position. Här bör det till exempel finnas uppgifter om sådant som företagets affärsstrategi, hållbarhetsmål, styrelsens ansvarsområden och vilka negativa hållbarhetseffekter som företagets verksamhet kan orsaka.
Hållbarhetsrapporten ska ingå i företagets förvaltningsberättelse, och det finns krav på översiktlig granskning.
– Det här kommer innebära att efterfrågan på revisorer med hållbarhetskompetens ökar. Exakt hur många som behövs är svårt att säga, men det finns uppgifter som pekar på att det kan bli omkring 800 nya revisionsuppdrag som en direkt följd av CSRD, säger Sara Lissdaniels.
För att få behörighet som hållbarhetsrevisor krävs bland annat kunskap inom ämnen som hållbarhetsanalys och rättsliga standarder kopplade till hållbarhet.
– Det här är en kompetensprofil som funnits redan tidigare, eftersom de allra största bolagen redan har haft krav på liknande typ av rapportering. Men det blir ett delvis nytt regelverk – och framför allt så behövs det alltså fler som har behörigheten.
Och det är inte enbart revisorer som det kommer att finnas behov av, konstaterar hon.
– Hållbarhet omfattar så många specialområden att det krävs ett team med en blandning av kompetenser. Men eftersom det i grund och botten ska kopplas till företagets affärer och hållbara investeringar så är det ytterst viktigt att teamet innehåller finns personer med god ekonomiska kunskap och erfarenhet.
De formella krav som följer av CSRD är inte heller det enda som driver på efterfrågan på ”hållbarhetsekonomer” av olika slag. Hållbarhet har varit ett konkurrensmedel ett bra tag, och det kommer att fortsätta vara en aspekt som är viktig för såväl kunder som potentiella medarbetare.
– Det gäller att kunna erbjuda olika intressenter möjligheter att jämföra företaget med branschkollegor på ett tydligt och transparent sätt, säger Sara Lissdaniels.
Det finns också utrymme för såväl generalister som specialister inom området framöver.
– Det öppnas många olika karriärvägar, exempelvis så behöver företagen kunna säkerställa att de har bra processer för att få fram den nödvändiga informationen. Då är det hållbarhetscontrollers som får göra det jobbet. Det nya är att hållbarhet är en del av vår verksamhet som ekonomer, oavsett vilken inriktning vi har.
Publicerad