Många ekonomer jobbar med ledning på hög nivå till exempel som vd. Här får du veta hur en arbetsvecka kan se ut för en vd, hur man kan kompetensutveckla sig och ungefärlig lön.

Vad är din titel?

– VD.

Varför ville du bli vd?

– Sen studietiden har jag tyckt att ledarskap är intressant där jag fascineras av människor. Det har vart en naturlig del i mitt yrke att söka mig till roller som innebär att jag kan utöva mitt ledarskap.

Hur stor är den avdelning du jobbar på och hur stor är verksamheten du är anställd inom?

– Vi är 12st i min avdelning och vi omsätter ca 40MSEK. Vi ingår i en större organisation dock med ”systerbolag” som vi jobbar tillsammans med där vi totalt är ca 70st och omsätter drygt 120MSEK.

Vilken utbildning har du och när tog du examen?

– Civilekonom med examensår 2008.

Motsvarade utbildningen det du trodde att du skulle läsa?

– Ja, i princip.

Hur var starten på din yrkeskarriär?

– Den var tuff då det är ett stort steg att gå från student till yrkesverksam. Jag sökte mig till traineeprogram som var hett på den tiden och började min resa på det sättet.

Hur länge har du jobbat?

– Sedan januari 2008.

Motsvarar dina förväntningar/fördomar om vad du skulle jobba med det du verkligen får göra?

– Ja.

Nämn något du inte förväntat dig som också ingår i jobbet?

– Trots att man är akademiker så behöver man göra de första tuffa åren för att bevisa sig. Det kanske man inte tänker på men det gäller alla.

Beskriv kort en ungefärlig genomsnittsvecka på jobbet, vad gör du?

– Interna möten, kundmöten, offertarbete, arbeten med kalkyler, möte med leverantörer, ta del av ekonomiska rapporter, attestera fakturor, strategimöte med kollegor, nätverkande.

Vad gör du för att kompetensutveckla dig?

– Går utbildningar som leverantörer anordnar inom produkt och tjänster, samt webinarier om ledarskap som erbjuds från olika håll. Sedan läser jag en del böcker om ledarskap, psykologi och försäljning.

Vad är ditt bästa karriärstips?

– Börja någonstans och börja nu. Det viktigast är att göra något och inte vad man gör. I längden kommer du få jobba med det du önskar. Tro på din egen förmåga och glöm inte att alltid jobba efter uppsatta konkreta mål som du tror på. Tänk långsiktigt i allt du gör, även om det kan vara en utmaning ibland.

Vad är det roligaste med jobbet?

– När jag ser kollegor som utvecklas i både sin roll och som person. Det är det som motiverar mig mest av allt.

Hur såg rekryteringsprocessen ut, hur fick du det här jobbet?

– Jag blev kontaktad av huvudägaren som ville träffa mig. Fanns ingen annons för tjänsten.

Vad kan en student göra under studietiden för att få ditt jobb i framtiden?

– Förutom studierna är det viktigt att vara aktiv vid sidan om. Ett bra exempel är att vara aktiv i de lokala föreningarna, universiteten eller extrajobb. Alla erfarenhet är bra erfarenhet. Jag själv insåg detta redan under mitt första år på universitetet där jag såg hur många studenter det fanns och redan då började jag då att ”jobba upp mitt CV” genom att vara väldigt engagerad vid sidan om studierna.

Vad är den vanligaste "fördomen" mot ditt yrke? Stämmer den?

– Att man kör över människor och låter andra göra jobbet. Stämmer verkligen inte. Då skulle man inte bli långvarig i sin roll.

En privatanställd vd i Storstockholmsområdet tjänar ungefär 103 000 kronor/månad (medianlön Akavias lönestatistik 2023).

Läs också: Det gör och tjänar en regionanställd controller

Läs också: Det gör och tjänar en privatanställd HR Business partner