Här kan du läsa om vad en controller som är anställd inom regional sektor gör på jobbet, hur arbetsdagarna ser ut, vilken utbildning som kan krävas, vilken lön och hur du kan få ett jobb som controller.

Vad är din titel?

– Jag jobbar som Controller på Länssjukhuset i Kalmar, Region Kalmar län. 

Varför sökte du dig till controllerjobbet?

– Sedan jag var liten har jag gillat siffror och varit en ganska analytisk person. I rollen som controller får jag möjlighet att kombinera båda delar på ett roligt och väldigt utvecklande sätt. Sen är det en bonus att få göra det i en verksamhet som jag tycker är otroligt viktig och samhällsbärande.

Hur stor är den avdelning du jobbar på och hur stor är verksamheten du är anställd inom? 

– På ekonomienheten där jag jobbar är vi sex controllers och en ekonomichef, och vi är en del av Länssjukhuset i Kalmar där det jobbar drygt 2300 personer. 

Vilken utbildning har du och när tog du examen?

– Jag har en Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Internationella affärer. Huvudområde: Företagsekonomi. Jag tog min examen 2020. 

Motsvarade utbildningen det du trodde att du skulle läsa?

– Ja i det stora hela skulle jag säga att utbildningen motsvarade mina förväntningar. Sen fanns det vissa delar jag önskar det hade varit både mer och mindre utav. 

Hur var starten på din yrkeskarriär?

– Eftersom jag tog min examen mitt i pandemin så kändes det ganska osäkert i början. Det fanns inte så mycket lediga jobb att söka, speciellt inte inom området internationella affärer, vilket gjorde att min yrkeskarriär tog en liten annan riktning gentemot den inrikting jag fick genom min utbildning. Jag fick jobb som ekonom på en närliggande kommun och har sedan dess varit kvar inom det offentliga, och trivs väldigt bra med det. 

Hur länge har du jobbat?

– I lite drygt fyra år har jag jobbat sedan jag tog min examen, först som ekonom och sedan som controller. Men jag jobbade med annat i sju år innan jag började plugga. 

Motsvarar dina förväntningar/fördomar om vad du skulle jobba med det du verkligen får göra?

– Både och skulle jag säga. Till en början gjorde det nog det, men allt eftersom har jag fått vara delaktig inom vissa områden och projekt som jag absolut inte hade förväntat mig, vilket har lett till att jag också fått göra saker som jag nog inte riktigt trodde på förhand. Men jag gillar det, jag tycker inte om när jobbet blir alltför förutsägbart. 

Nämn något du inte förväntat dig som också ingår i jobbet?

– Det kanske inte direkt ingår i jobbet, men jag hade nog inte förväntat mig att få hospitera, dvs gå bredvid en sjuksköterska eller läkare etc i deras yrkesvardag. Men det har verkligen gett en bättre förståelse och inblick i den verksamhet man ska vara ett stöd till. 

Beskriv kort en ungefärlig genomsnittsvecka på jobbet, vad gör du?

– Det är nästan enklare att beskriva en genomsnittsmånad, då man som controller till ganska stor del styrs av månadsboksluten och arbetet kring dom. Varje månad har man uppföljning med basenhetschefer och avdelnings- och mottagningschefer för sjukhusets olika kliniker, där man tillsammans följer upp och analyserar klinikens ekonomi och vårdproduktion. Därtill ingår man i olika arbetsgrupper och projekt, tillsammans med andra funktioner inom sjukhusadministrationen och medarbetare från klinikerna, med mål förbättra och utveckla olika delar av sjukhusets och förvaltningens verksamheter. Uppföljning sker ofta månadsvis eller tertialvis. Utöver det ingår att löpande stötta och konsultera cheferna i olika ekonomiska frågor, och ta fram data och göra kalkyler. 

Vad gör du för att kompetensutveckla dig?

– Jag försöker omvärldsbevaka och vara lyhörd och uppmärksam på olika förändringar och nyheter som kan påverka mig i min yrkesroll eller den bransch jag verkar i. Att vara fackligt engagerad är också kompetensutvecklande skulle jag säga. Men kompetensutveckling är något jag borde göra mer av, helt klart. 

Vad är ditt bästa karriärtips?

– Våga prova något nytt när den möjligheten ges. Även om jag bara har jobbat fyra år som ekonom/controller så jobbade jag ganska många år innan jag började plugga och provade då på en rad olika yrken inom många olika branscher. Att visa att man vill är ofta det viktigaste, man måste inte kunna allt från början utan det går att lära sig det mesta. 

Vad är det roligaste med jobbet?

– Att få jobba så nära verksamheten och vara en del av något som jag personligen tycker är otroligt viktigt. Det här jobbet är ständigt utmanande och det kan ibland vara ganska frustrerande, men framförallt väldigt givande och utvecklande. 

Hur såg rekryteringsprocessen ut, hur fick du det här jobbet?

– Det var nog en ganska vanlig rekryteringsprocess skulle jag tro. Det låg en annons ute på LinkedIn som jag sökte och därefter blev jag kallad till intervju i två omgångar och fick även göra ett par olika tester. Jag blev sedan erbjuden tjänsten och efter lite förhandling tackade jag ja. 

Vad är den vanligaste "fördomen" mot ditt yrke? Stämmer den? 

– Att man bara sitter och knappar i excel hela dagarna. Det finns absolut en viss sanning i det, det blir mycket excel vissa dagar. Men controlling är så mycket mer än det. 

En kommunal/regionanställd affärs-/businesscontroller tjänar ungefär 56 500 kronor/månad (medianlön Akavias lönestatistik 2023).

Läs också: Det gör och tjänar en privatanställd vd

Läs också: Det gör och tjänar en privatanställd HR Business partner