Förändringen pågår för fullt – utan att vara dramatisk. Så kan man sammanfatta hur redovisningskonsulterna får en allt större rådgivande roll hos kunderna. 

Det här är något som har talats om ett bra tag, i takt med att automatiserade lösningar har blivit allt bättre och kunnat effektivisera en del arbetsuppgifter. Och nu är det alltså i full gång. 

– Det frigörs tid för konsulterna, helt klart, och då ligger det nära till hands för många byråer att dra nytta av den tiden genom att sälja rådgivningstjänster, säger Camilla Carlsson, auktoriserad redovisningskonsult på FAR. 

Det finns dock vissa byråer som istället har strategin att fylla på kundstocken, men merparten väljer att bredda konsulternas arbetsuppgifter, konstaterar hon.

Konsulten blir ett naturligt bollplank, en rådgivare

Förskjutningen mot ökad rådgivning har i vissa fall kommit ”smygande”, menar Camilla Carlsson. 

– Konsultens roll och arbete gör ju att du har gedigen kunskap om kundernas verksamhet och struktur. Du har en grund för att fatta bra beslut. Det gör att du lätt blir ett naturligt bollplank utan att reflektera över att det är rådgivning det handlar om, säger hon. 

Men även om det kan vara frågan om en gradvis utveckling så krävs det vissa specifika kompletterande kunskaper eller egenskaper för att klara av den nya rollen. 

– En god kommunikationsförmåga blir ännu viktigare än tidigare. Dessutom behövs en ökad analytisk förmåga för att identifiera de frågor som viktigast för kunden, och därefter hitta förslag på lösningar. Även flexibilitet är en viktig egenskap för att hantera detta.

Första steget är att våga

Det första steget för den som vill driva på en övergång till rådgivarrollen är helt enkelt att våga, menar Camilla Carlsson. 

– Du ska lita på sig själv och den kompetens du besitter. För du ska självklart inte vara rådgivare inom de områden där du saknar kunskaper. När du rör dig inom ditt etablerade kompetensområde så kommer du kunna erbjuda kunden råd av hög kvalitet. 

Hon lägger samtidigt till att det finns några olika inriktningar att välja mellan, beroende på vad som passar dig – och den byrå du jobbar på: 

– Tidigare var det mycket tal om att det skulle handla om att hjälpa kunden att utveckla sin verksamhet och få bättre lönsamhet. Vilket är vad man spontant kan associera till rådgivning. Men för vissa personer kan ha mer att ge inom compliance-området, något som även det kan vara synnerligen betydelsefullt. Att hjälpa kunden att tillämpa lagar och regler blir allt mer värdefullt.

Bredd av kunskaper värdesätts

Automatisering av rutinarbete gör alltså att det blir allt mer kvalificerat arbete som hamnar hos redovisningskonsulten. Att ta det steget efter att vara etablerad i sin roll är en sak, men frågan är hur automatisering slår på instegsjobben i branschen. Har det blivit svårare för unga att komma in i branschen? 

Det korta svaret är ”nej”. I alla fall enligt Ola Leo, ansvarig för Affärsrådgivning inom Financial Reporting Services, samt partner på EY Sverige. 

– De teoretiska grundkraven är ungefär de samma som tidigare. Däremot uppskattas, nu mer än tidigare, en större bredd av egenskaper hos nya medarbetare, säger han. 

Han nämner god analytisk förmåga som en av de egenskaper som värdesätts högre än tidigare, eftersom det då är lättare att utvecklas som controller eller affärsrådgivare. 

– Nya medarbetare som är utåtriktade och gillar att jobba med marknadsfrågor är även uppskattade, eftersom rollen i större grad innebär mycket kundkontakt och marknadsföring.

Nya utvecklingsmöjligheter

Detta gör också att det finns fler karriärvägar och bättre möjligheter nu än tidigare, konstaterar Ola Leo. 

– Det finns även mängder av andra utvecklingsmöjligheter på en stor byrå där redovisningskonsulter kan kombinera redovisningsarbetet med andra specialområden. De kan exempelvis även arbeta med marknadsföring och sälj, hållbarhet, kvalificerade redovisningsfrågor, kvalitetsgranskning eller som lärare.  

– Alla dessa utvecklingsspår, gör att medarbetare med olika egenskaper, kanske andra än de som är traditionellt bundna till branschen, kommer att vara en fantastisk tillgång på framtidens arbetsmarknad, säger han.