Excel, flera språk, ekonomisystem som exempelvis Agresso och kunskaper inom hållbarhet är viktiga. Är du också kommunikativ och kan göra ekonomiska presentationer lättbegripliga kan de avgöra om du får nytt jobb i år.
-Det är världens sug. Det är glödhett på arbetsmarknaden för redovisningsekonomer, revisorer, controllers och CFO:s. De flesta av våra kandidater har fått flera jobberbjudanden, säger Charlotte Hoflin, vd för Poolia Finance, som är specialiserade inom området.
Nina Forssblad, professionsanalytiker för ekonomer på Akavia och Magnus Nilsson, senior rekryteringskonsult på Invici med samma specialitet, målar upp en minst lika positiv bild.
Det är ett toppenläge att ge sig ut och prova vingarna, fila på cv:et och linkedinprofilen.
-För tillfället är det kandidaternas marknad. Ett cv ska hållas relativt kort utan att för den delen missa relevant information. Alltför långa cv:n uppskattas sällan av rekryterare eller rekryterande kund, säger Magnus Nilsson.
Vinnande cv för ekonomer
I cv:et ska det tydligt framgå vilka erfarenheter du har. Lista tidigare anställningar och utbildningar och om du har engagerat dig i olika projekt, föreningar eller liknande.
Kronologin är att du skriver din senaste anställning först. Innehållet i respektive tjänst ska hållas relativt kort och ju längre bak i tiden erfarenheterna ligger desto mindre information behövs.
-Det finns olika upplägg över om man lägger tidigare anställningar eller utbildningar först, men jag skulle säga att det som är att föredra - vilket också är vanligast - är att lägga utbildningarna efter anställningarna, säger Magnus Nilsson.
Åsikterna om du förutom ett cv även behöver bifoga ett personligt brev går isär. En del ratar helt det personliga brevet. Magnus Nilsson tycker dock att det är bra med ett övergripande cv som täcker in dina erfarenheter, som du sedan kan komplettera med ett personligt kortare brev som relaterar till det specifika jobbet du söker och varför du passar in på detta.
-I brevet tar du bort all överflödig information och fokuserar på det du hittills åstadkommit som har störst betydelse för att lyckas väl i just den rollen. I det personliga brevet kan du även lyfta dina personliga styrkor och egenskaper, säger han.
Läs också: Bästa tidpunkten att skicka in din ansökan
-Det kan även vara bra att i cv:et klämma in en kort sammanfattning om dig själv och dina specifika drivkrafter. Då lägger du den i ingressen och kanske med en rubrik som Profil. Detta kan även ersätta det personliga brevet, tipsar han.
Cv:et kan vara generellt med anpassning till tjänsten man söker antingen i ingressen eller via ansökningsbrevet, anser han.
-Då personer som söker en ny anställning ofta har flera ansökningar på gång så tycker jag att man kan ha ett generellt cv och anpassa respektive tjänst via det personliga brevet alternativt i den kortare sammanfattningen i cv:et
-Läs på om företaget du har sökt för att få fram mer kring deras värderingar och kultur så att du kan anpassa ingressen i cv:t och/ eller det personliga brevet. Det är viktigt att tydligt motivera intresset för företaget och rollen, framhåller han.
Andra delar som är viktiga att ha med för de roller Invici arbetar med är vilka olika system du har erfarenhet av, gärna även med nivå på kunskaperna i Excel och vilka språk du behärskar.
Det är även viktigt att ha alla dina kontaktuppgifter tydligt på cv:t, antingen i ingressen eller slutet.
-Jag skulle säga att det är vanligast att de ligger i ingressen. Ha även gärna med en bild på dig själv, vilket brukar förstärka intrycket. Helst en professionell bild, säger Magnus Nilsson.
Läs också: 12 tips för att lyfta ditt personliga brev
När du skriver om din arbetslivserfarenhet bör det inte bara stå en titel, bolag och årtal utan vad du hade för ansvarsområde, vad du gjorde och vad du kan åstadkomma, enligt expertisen.
-Berätta i vilket bolag du jobbat och i vilken roll, nämn dina ansvarsområden och främsta arbetsuppgifter och lyft om du till exempel jobbat med att förbättra rapporteringsprocessen. Vad du faktiskt gjort är mycket mer spännande än titeln, den kan betyda så olika på olika bolag, beroende på om det är stort eller litet och vilken branschen är, understryker Charlotte Hoflin.
Även hon trycker på vikten av att cv:et är tydligt, konkret och lättbegripligt.
-När vi läser ett cv - och vi läser många - vill vi förstå vad kandidaten gjort, kan och vill för att få fram bästa matchen.
Som medlem får du cv-granskning
Som medlem i Akavia får du professionell hjälp med ditt cv. Kanske betalar sig din avgift i form av en högre lön.
När det gäller kunskaper är det även bra att nämna vilka ekonomisystem du behärskar.
-Det är absolut intressant att ta upp vilka system du kan, om det till exempel är Agresso. Men vilket det är spelar inte så stor roll. Kan man ett kan man lära sig ett annat. Vi frågar efter vilka ekonomisystem och Excel, men tar för givet att man kan det, säger hon.
Controllern behöver vara kommunikativ
Charlotte Hoflin började själv som controller på slutet av 1990-talet.
-I den rollen skulle man redan då kunna kommunicera, man måste kunna prestera och förklara analyser. Det förväntas att man är kommunikativ. Det krävs i alla roller idag liksom att man har social kompetens. Att kunna presentera har nästan blivit en hygienfaktor.
Läs också: Stor efterfrågan på kompetens inom bank
-Det är ganska få kunder som efterfrågar det speciellt. De frågar efter kompetens, systemkunskap och nivån i engelska och svenska. Jag har aldrig fått frågan om någon gått en kurs i presentationsteknik, det är mer en förutsättning att man ska kunna göra sifferpresentationer någorlunda begripligt, säger Charlotte Hoflin.
Vad det ökade behovet nu beror på går inte att svara på uppger, hon.
-Vi har aldrig varit med om något liknande när det gäller redovisningsekonomer, redovisningschefer och controllers. Kanske har covid gjort att man inte vågat byta jobb. Nu är det huggsexa och en stor utmaning att rekrytera konsulter och kandidater. Det är glödhett. varje kandidat har 2-3 erbjudanden på gång.
Betyder det att lönerna går upp?
-Ja, det kan vi se. Det är bra sug för alla kategorier, både för tyngre och lättare roller.
Läs också: En karriärplan förenklar dina val
Vilket är ditt bästa tips för ekonomprofiler som vill utmärka sig?
-Specialistroller är attraktiva. Bygg på och gå mot hållbarhet. Håll dig uppdaterad och visa att du hela tiden vill lära dig mer. Våga ta dig nya arbetsuppgifter, ta nya steg och var nyfiken. Håll dig spelbar inom ditt område. Det är viktigare än lång eller kort erfarenhet.
Till skillnad mot Magnus Nilsson tycker hon att man kan ta möjligheten att anpassa cv:et efter den roll man söker.
-Om du söker en specialistroll inom hållbarhet, måla ut det du gjort där lite mer.
Läs också: Fondförvaltare inom hållbarhet allt hetare
Hur långt tillbaka bör cv:et sträcka sig?
- Jag har fyllt 50 år, så jag tar inte med sommarjobben utan de senaste 10-15 åren då jag byggt karriären. Det är mer utbildningen som är äldre.
Nina Forssblad framhåller att det hela tiden sker förändringar av vad som efterfrågas.
- Det sker hel tiden förändringar av rollen till följd av nya regelverk och alla händelser i vår omvärld. Har du varit med om sammanslagningar/ nedläggningar, omorganisationer av verksamheter, att öppna/stänga dotterbolag utomlands etcetera är det jättebra erfarenheter att ta upp. Fråga dig vad du gör, vad du är bra på och om du behöver någon extra utbildning eller om du kan allt du behöver ändå för det jobb du vill söka, säger hon.
Läs också: Vad betyder orden i jobbannonserna?
Sätt namn på och beskriv din kompetens även om det är god arbetsmarknad nu, råder hon.
-Vad kan du för teknik och vad behöver du kunna? Du är många gånger bryggan mellan it-avdelningen och externa konsulter. Du måste kunna förstå och förklara vilka system som behövs för att arbetsprocesserna ska fungera och hur resten av verksamheten påverkas. I takt med ökad komplexitet och tempo ökar dessutom utmaningen som alltid funnits att göra ekonomernas analyser förståeliga, poängterar Nina Forssblad.
Att du är strukturerad ligger i allas uppfattning, men lyft det och ge exempel på smarta förenklingar i verksamheten tack vare dig, tipsar hon vidare.
-Men tänk på att exemplen måste vara specifika. Var ärlig med vad du behärskar och med dina baskunskaper. Du behöver inte kunna allt, men du ska ha lätt att lära, avslutar hon.
Läs också: Väck din inre intraprenör
Optimalt cv för ekonomer
- Cv:et ska vara tydligt, konkret, lätt att förstå och inte för långt.
- Skriv en kort intresseväckande introduktion av det du vill lyfta om dig själv.
- Lista dina anställningar och utbildning i omvänd kronologisk ordning.
- Berätta vilka ansvarsområden du haft och vad du åstadkommit.
- Ta upp projekt och föreningar du varit med i och förtroendeuppdrag du haft.
- Ta upp vilka system och språk du behärskar eventuellt med nivågradering.
- Vill du nischa dig mer mot hållbarhetsområdet, ta upp något du gjort inom det.
Akavia ger karriärcoachning
Publicerad