För dig som är utbildad ekonom eller civilekonom
Här samlar vi inspiration och information för högskoleutbildade/universitetsutbildade ekonomer eller civilekonomer. Här finns information om ekonomers löner, experter uttalar sig om ekonomers framtidsjobb, råd och tips om specialistkunskaper för ekonomer och om ekonomers arbetsmiljö.
På jobbet
Vill du veta vad ekonomer gör på jobbet, vilka roller och titlar det finns och vad de tjänar inom olika sektorer så har du kommit rätt. Här berättar akademiker med ekonomutbildning om sina jobb, sina arbetsplatser, utbildning och karriär.
Jobb och löner för ekonomer
AI ger ekonomen en ny roll – och fler jobb att söka
Visst kommer artificiell intelligens att påverka både arbetsmarknaden i stort och specifika yrkesroller, inte minst för ekonomer. Och den som anammar utvecklingen kommer att ha en bredare palett av möjliga jobb än tidigare.
Ekonomer inom telekom tjänar bäst
Ekonomer inom telekombranschen i storstäderna tjänar bäst, 70 623 kronor i månaden. Totalt sett bland ekonomer är medianlönen 56 300 kronor. Lägst lön återfinns inom revision på 40 500 kronor, dock finns en förklaring bakom den relativt låga siffan - att många är nyexade.
Formeln som förklarar känslor i ekonomiska analyser
Poeter har i århundraden försökt att sätta ord på känslor. Nu tar ekonomen Martin Dufwenberg det hela ett steg längre och inkorporerar mänskliga känslor i ekonomisk analys. För att lyckas har han varit tvungen att utveckla matematiska formler för psykologiska faktorer – till exempel snällhet.
Ojämna villkor inom revision och rådgivning
Revision- och rådgivningsbranschen kämpar med ojämna arbetsvillkor och kompetensbrist. Samtidigt som många av de som jobbar i branschen anser att de fått sitt drömjobb går andra på knäna. Följ med på Akavia Aspekts granskning av branschen.
Revisionsbyrå med fokus på balans i livet
Revisions- och redovisningsbranschen har varit bra på att tala digitalisering och automatisering, men har missat det viktigaste: människorna och värderingar. Det menar Antti J. Niemi, vd på Revideco, som sätter ett hållbart arbetsliv framför vinstmaximering.
Vad är rätt lön för en KAM?
Rörliga ersättningar på ungefär tio proent är mycket vanliga bland de som jobbar som KAM (key account manager eller nyckelkundsansvarig) . Bruttolönen i Stockholmsområdet är 60 000–90 000 inklusive rörliga tillägg, säger lönespecialist Sören Lundgren..
Vad tjänar privatrådgivaren?
En lön på ungefär 35 000 kronor i månaden är rimlig för den som jobbar som junior privatrådgivare. Det berättar Sören Lundgren, lönespecialist på Akavia, för en medlem som undrar.
Vad är en rimlig lön för en CFO?
Lönen för en CFO (alt. Finanschef) i större företag med omsättning på minst en miljard är 113 00 kronor i månaden. Undre kvartil hamnar på 96 000 och övre på 156 000 kronor.
Vad är rätt lön för försäljningschefen?
En medlem funderar över rätt lön som erfaren försäljningschef. Akavias lönespecialist Sören Lundgren guidar till rätt lönenivå som är ungefär 85 000 kronor i månaden.
Rätt lön för en KAM och affärsutvecklare?
En medlem funderar över rätt lön som KAM, key account manager. Akavias lönespecialist Sören Lundgren guidar till rätt lönenivå.
Medianlönen för en controller är drygt 60 000 kronor
Medlemmen vill veta löneläget för en controller med inriktning på business controlling som ansvarar för affärssystem. Akavias löneexpert Sören Lundgren svarar på en lönefråga.
Lön som revisor - auktoriserad och internrevisor i topp!
Ekonomerna tjänar sammantaget bäst av Akavias medlemmar, men lönen varierar kraftigt för olika arbetsområden. Revisorer, redovisningsekonomer och compliance har en bra framtid när det kommer till jobbmarknaden.
Framtidsstudie - Revisorernas viktigaste frågor
Hållbarhet och digitalisering är två områden som kommer att påverka alla som jobbar i revisions- och rådgivningsbranschen enligt FAR:s nya framtidsstudie.
Fondförvaltare inom hållbarhet allt hetare
Digitalisering, hälsovård och grön energi har blivit allt intressantare efter pandemin, för fondförvaltare med hållbarhetsprofil, samtidigt som kriget i Ukraina ställer nya krav.
Revisionsbyrå med innovativt tänk
Revisionsbyrån Weaudit har nyligen utsetts till ”Årets framtidsbyrå 2021”. Förutom att de ligger i framkant när det gäller digitalisering, erbjuder de sina medarbetare att bli delägare istället för att sträva på i det klassiska karriärtänket.
Krav från flera håll: revisorer måste kunna hållbarhet
Det generella behovet av hållbarhetskompetens har varit på tapeten ett tag. För revisorer blir behovet nu mer konkret, bland annat på grund av nya EU-krav på hållbarhetsrapportering.