Yrke och framtid
Här hittar du som är civilekonom eller utbildad inom ekonomi, juridik, samhällsvetenskap, it och tech, personalvetenskap eller kommunikation information om aktuella löner för din bransch och sektor, hur du hittar ditt bästa jobb, vi ger inspiration för din karriär och expertkunskap för ditt yrkes framtid.
För dig som är anställd inom it och tech
Här samlar vi inspiration och information för högskoleutbildade/universitetsutbildade it-akademiker. Du kan vara systemvetare, UX-designer, programmerare, analytiker, utvecklare eller på annat sätt jobba inom tech. Här samlar vi kunskap och information om löner, experter uttalar sig om jobbmöjligheter, ger råd och tips om framtiden för branschen och om arbetsmiljön för it-akademiker.
För dig som är personalvetare eller jobbar inom HR
Här samlar vi inspiration och information för personalvetare och dig som jobbar med HR. Här finns information om löner för personalvetare, experter uttalar sig om personalares framtidsjobb och arbetsmiljö samt råd, tips och önskade specialistkunskaper för personalvetare och HR-medarbetare.
För dig som är utbildad kommunikatör
Här samlar vi inspiration och information för högskoleutbildade/universitetsutbildade kommunikatörer. Här finns information om kommunikatörers löner, experter uttalar sig om framtidsjobb inom kommunikation, råd och tips om specialistkunskaper för kommunikatörer och om kommunikatörers arbetsmiljö.
Samhällsvetares jobbmöjligheter, löner, framtid och arbetsmiljö
Här samlar vi inspiration och information för samhällsvetare. Här finns information om löner, experter uttalar sig om framtidsjobb, råd och tips om specialistkunskaper för samhällsvetare och om samhällsvetares arbetsmiljö.
För dig som är utbildad jurist
Här samlar vi inspiration och information för jurister och för dig som gått vidare till yrken inom juridiken. Här finns information om juristers löner, experter uttalar sig om juristers framtidsjobb, råd och tips om specialistkunskaper för jurister och om juristers arbetsmiljö.
För dig som är utbildad ekonom eller civilekonom
Här samlar vi inspiration och information för högskoleutbildade/universitetsutbildade ekonomer eller civilekonomer. Här finns information om ekonomers löner, experter uttalar sig om ekonomers framtidsjobb, råd och tips om specialistkunskaper för ekonomer och om ekonomers arbetsmiljö.
Artiklar om arbetsmarknad och yrke
Faktorerna som förändrar ditt yrke i framtiden
Den gröna omställningen. En åldrande befolkning. Det skärpta omvärldsläget. Artificiell intelligens. Kompetensbrist. Det är fem faktorer som väntas få stor påverkan på arbetsmarknaden kommande år.
Tre faktorer som påverkar ekonomers yrke i framtiden
Den goda arbetsmarknaden för ekonomer väntas hålla i sig under de kommande åren, framför allt inom redovisning och ekonomistyrning. – AI gör inte att jobben försvinner, däremot att de förändras, säger Nina Forssblad, professionsanalytiker på Akavia.
Två faktorer som påverkar it-yrken
Inte många yrkesgrupper har en lika stark arbetsmarknad som it-akademiker. Den lär dessutom inte blir svagare. Åtminstone inte under de närmaste åren.
Fyra faktorer påverkar framtidens jurister
Allvarligare kriminalitet, komplicerade utredningar och skärpta juridiska krav ökar efterfrågan på jurister. – En av effekterna av en allt oroligare och komplex omvärld är att jurister är ännu mer attraktiva, säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker på Akavia.
Nomo-fomo-grundaren Nicklas Hermansson: Därför dör sociala medier
Befinner sig sociala medier i en snabbt sluttande nedförsbacke? Ja, anser framtidsspanaren Nicklas Hermansson som spår en märkbar nedgång för bland annat Facebook och Instagram under 2024. Något som i så fall kan få gynnsamma hälsoeffekter enligt aktuell forskning.
Ekonomer inom telekom tjänar bäst
Ekonomer inom telekombranschen i storstäderna tjänar bäst, 70 623 kronor i månaden. Totalt sett bland ekonomer är medianlönen 56 300 kronor. Lägst lön återfinns inom revision på 40 500 kronor, dock finns en förklaring bakom den relativt låga siffan - att många är nyexade.
Kommunikatörer i IT-sektorn tjänar bäst
Medianlönen för kommunikatörer är 45 000 kronor. Bäst tjänar kommunikatörer inom it, 49 000 kronor. Lägst löner finns inom media med 35 500 kronor. Statligt anställda kommunikatörer tjänar mer än privatanställda, 45 900 kronor mot 45 000 kronor.
Högst ingångslöner hos it-akademiker
It-akademikers medianlön är 55 000 kronor i månaden. Medianlönen för statligt anställda it-akademiker är 50 800 kronor och för privat anställda it-akademiker är lönesumman 58 000 kronor i månaden. Rekommenderad ingångslön för it-akademiker är 38 400 kronor.
Personalvetare inom finans har högst lön
Medianlönen för personalvetare är 48 700 kronor. Högst medianlön har personalvetare som jobbar inom finans med 62 400 kronor medan bemanningsbranschen ligger lägst med 37 000 kronor i månaden.
Programmerare anses vara gamla vid 35
Ålderism är ett problem i många branscher – men kanske är det värst för it-akademiker? Enligt en svensk studie ses du som gammal redan i 35-årsåldern.
Ojämna villkor inom revision och rådgivning
Revision- och rådgivningsbranschen kämpar med ojämna arbetsvillkor och kompetensbrist. Samtidigt som många av de som jobbar i branschen anser att de fått sitt drömjobb går andra på knäna. Följ med på Akavia Aspekts granskning av branschen.
Medarbetaren i fokus på revisionsbyrån Atrakta
Med storbyråns för- och nackdelar i bagaget ville grundarna av Atrakta starta drömbyrån. Här finns inga inlåsningsklausuler eller prat om debiteringsgrad. I stället tror byrån på tillväxt genom avsaknad av hierarkier och att ha medarbetaren i fokus.
Carin Götblad: Kampen mot gängen kräver fler akademiker
För 13 år sedan lämnade Carin Götblad in en utredning om kriminella gäng och föreslog ett antal förebyggande åtgärder. Utredningen fick inte tillräckligt genomslag. Sedan dess har tusentals unga förlorats till gängen. Nu tycks åtgärderna bli verklighet – samtidigt som polisen rekryterar akademiker i kampen mot gängen.
Max Tegmark: AI är vår viktigaste demokratifråga
Max Tegmark är professor i fysik vid amerikanska MIT och har kallats världens smartaste svensk. Numera inriktar han sig på artificiell intelligens (AI) och varnar kraftfullt för konsekvenserna på arbetsmarknaden – om vi inte styr upp utvecklingen.
Framtidsstudie - Revisorernas viktigaste frågor
Hållbarhet och digitalisering är två områden som kommer att påverka alla som jobbar i revisions- och rådgivningsbranschen enligt FAR:s nya framtidsstudie.
Växlande karriärprognos för jobb för kommunikatörer
Helhetsbilden av arbetsmarknaden på fem års sikt för yrkeserfarna kommunikatörer är komplex beroende på roll, men kommunikation kommer vara en viktig del i verksamheten för många företag och organisationer. Digital kompetens är en nyckel till framtidens arbetsmarknad.
HR-profilen om fem förändringar i arbetslivet efter corona
Fem förändringsvågor sveper fram i kölvattnet på Corona, som både företag och enskilda individer måste förhålla sig till. – De som klarar det bäst kommer bli vinnare, säger HR-profilen Tommie Cau.
Unikt kollektivavtal för advokat- och juristbyråer
Akavia och Almega Tjänsteföretagen har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för advokat- och juristbyråer. Avtalet är anpassat efter branschens särskilda förutsättningar som ofta präglas av hög arbetsbelastning, korta tidsramar och affärsmodeller med delägarskap.
Löneguide: Maxa lönen genom hela livet
Här hittar du vår stora löneguide om hur du maxar lönen genom hela livet. Inför första jobbet, när familjen växer, när det är läge att gå ner i tid, nästa steg i karriären och att säkra pensionen.
Jurist - enkel kompetensutveckling på egen hand
Det nya omställningsstödet har gjort att intresset för kompetensutveckling är större än någonsin. Men vid sidan om de regelrätta utbildningarna finns det många lättillgängliga – och ibland lättsamma – sätt att vidareutveckla dig själv. Här har vi samlat ihop några exempel som passar dig som är jurist.
Optimera ditt cv för jobb på marknadsavdelning
Expertens råd om hur du vässar och optimerar ditt cv för att kamma hem jobbet på marknadsavdelning.
God arbetsmarknad för nyexade personalvetare
Att döma av Sacos senaste rapport om arbetsmarknaden för olika akademikeryrken ser det ljust ut för nyexade personalvetare, men med viss risk för konkurrens.
De driver byrån med annorlunda affärsmodell
Jobb dygnet runt och en grabbig jargong gjorde Anette Hansson Ahl övertygad om att det måste gå att driva affärsjuridiska byråer på ett annat sätt. Det blev startskottet för Holmgrenhansson – den jämställda byrå hon själv ville jobba på. Tolv år senare väntar hon fortfarande på att branschen ska följa efter.