Nicolas Noel Perheentupa tittade på sina lagkamrater Alexandra Taranenko och Phan Chau Anh Bui och försökte ta in vad som precis hade hänt; de stod som vinnare i finalen i nordiska mästerskapen i ekonomi, NCBE. När Aspekt ringer upp några dagar efter segern har han ännu inte riktigt hunnit smälta den.
– Det känns helt galet faktiskt. Vi var jättenervösa och hade inte ens förväntat oss att komma till final. Det bara hände, berättar han.
De läser sista året på den engelskspråkiga kandidatutbildningen i företagsekonomi vid finska Aalto-universitetets mindre campus i staden S:t Michel (Mikkeli, på finska). Redan för två år sedan hade de sökt till den nationella tävlingen i ekonomi i Finland, men inte blivit kvalificerade.
– När vi året efter blev antagna var vi bara glada över att få lämna lilla Mikkeli en helg och se något nytt. Då hade vi aldrig kunnat drömma om att vi skulle vinna och få åka till Stockholm. Och nu tog vi hem hela nordiska mästerskapet. Våra hjärtan rusar fortfarande.

”Hög nivå på studenterna”

Fjolårets upplaga av tävlingen, där färdigheterna hos Nordens ekonomistudenter sätts på prov, ägde rum i Oslo – och förstapriset kammades hem av en trio tjejer från Handelshögskolan i Stockholm. Denna höst var det Sveriges tur att vara värdland, med Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O.) som organisatör. Akavia var, tillsammans med revisionsbyrån Grant Thornton, evenemangets huvudsponsor och det var också i förbundets lokaler på Nybrogatan som två av tävlingsmomenten ägde rum. Deltog gjorde de tre lag à tre personer som lyckats bäst i de nationella tävlingarna i sina respektive hemländer – Sverige, Norge och Finland (Danmark representerades inte i år). Evenemanget drog igång fredagen den 1 november och inleddes med en skriftlig tenta. På lördagen väntade nästa utmaning: ett case. För denna uppgift hade de tävlande tre timmar på sig innan de skulle presentera sina lösningar och idéer inför en jury som bland annat utgjordes av Akavias chefsekonom Charlotte Tarschys.
– Jag slogs av den höga nivån på studenterna i allt från innovation till presentation. I vårt case bad vi om förslag på vad Akavia kan göra för att underlätta för nyutexaminerade ekonomer att få en bra start på sin karriär med kvalificerat jobb och bra ingångslön. Jag blev överraskad av hur seriösa och kreativa lösningar lagen tog fram på bara tre timmar, säger hon.

De lag som presterade bäst på tentan och caset sammantaget – två lag från Finland och ett från Norge – gick vidare till kvällens final. Den föranleddes av en trerättersmiddag i bankettsalen från 1898 på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens konferenscenter. Vid de linneklädda, runda borden blandades de tävlande med projektgruppen, sponsorerna och jurymedlemmarna. Den anrika lokalens förgyllningar, sidentapeter och kristallkronor imponerade på Nicolas Noel Perheentupa.
– Middagen var underbar och lokalen helt galen; det var som att sitta på slottet i Versailles. Även om vi inte hade vunnit så hade det varit värt det bara för bankettmiddagen. Men det bästa var nästan våra bordsgrannar från Handelshögskolan i Stockholm. När vi började prata med dem insåg vi hur otroligt begåvade personer vi tävlade mot.

Möjlighet att knyta nya kontakter

Först när hjortrondesserten var uppäten vankades tävlingens avgörande moment i form av 20 flervalsfrågor inför publik. Konceptet påminner om tv-program som ”Vem vill bli miljonär” och ”Alla mot en”; frågorna täckte hela spektrumet av ekonomi och finalistlagen fick skriva ner sina svar på whiteboard-tavlor som de sedan vände på och visade upp för juryn och publiken. Charlotte Tarschys tycker att upplägget visar hur brett ekonomi med alla dess inriktningar kan vara.
– Det var också roligt att se hur den här tävlingen är ett tillfälle att uppmärksamma alla de här oerhört duktiga ekonomstudenterna. För dem är det även värdefullt att få träffa och knyta kontakter med andra studenter inom Norden och få nya perspektiv.
Det senare är något som vinnaren Nicolas Noel Perheentupa skriver under på.
– NCBE är ganska unik i sitt slag och givande just för att du får träffa studenter med liknande mentalitet som du men från andra länder. Jag hoppas att jag en dag kommer att få jobba med några av de personer som vi tävlade mot. Även om Mikkeli är en fantastisk plats att studera på överväger jag faktiskt att söka en master på Handelshögskolan i Stockholm; studenterna där verkade ha så många möjligheter att forma sin utbildning.
Han uppmanar alla som är det minsta sugna på att tävla i ekonomi att ansöka till de nationella mästerskapen – och att ge det flera försök om det inte går vägen första gången.
– Våga testa! Vårt lag är ett bra exempel på att man inte ska ge upp. Och det värsta som kan hända är att du får en spännande upplevelse och får träffa nya människor.

Vad var ert vinnande koncept?

– Jag tror att det kanske främst var i case-tävlingen som vi stack ut. Vi försökte vara originella och tänka så mycket utanför boxen som möjligt. Ambitionen var att komma på en idé som Chat GPT inte skulle ha klarat av att kläcka. Jag hoppas att det ledde till något av värde. Men jag hade inte velat sitta i juryn vid bedömningen av casen; det blev så tydligt hur bra alla var på sina olika områden.
Till skillnad från de nationella tävlingarna ger nordiska mästerskapen i ekonomi inga vinstpengar. Nicolas Noel Perheentupa menar dock att vinsten genererar andra värden.
– Jag har redan blivit kontaktad av några företag som hade fått reda på att vi vann i helgen. Så kanske kan en vinst i NCBE bli en karriäraccelerator. Jag hoppas det.