En av rankningarna kommer från Quacquarelli Symonds (QS), som gjort sina bedömningar av världens universitet i över 20 år. Totalt 1 500 universitet finns med på deras lista som bygger på en sammanvägning av ett tiotal faktorer, bland annat forskningsresultat, personalresurser samt universitets rykte hos andra lärosäten och bland arbetsgivare.
Precis som förra året ligger KTH i Stockholm högst av de svenska lärosätena, med plats 74 globalt sett. Även i övrigt är ”svensktoppen” på listan oförändrad med Lunds universitet på andra plats (klättrat tio placeringar till plats 75 globalt), följt av Uppsala universitet. Fyra är Stockholms universitet och femma Chalmers i Göteborg, men båda dessa har halkat ner tio placeringar globalt sedan förra året.

Listorna överensstämmer

Times Higher Education (THE) står för en annan av de stora rankningarna, och har i år med drygt 1 900 universitet på sin lista. Även de använder sig av ett stort antal indikatorer för att bedöma ett lärosätes forskning, undervisning och genomslagskraft.
Hos THE är det Karolinska institutet som toppar det svenska segmentet (plats 50 globalt), men förutom detta ser rangordningen på den svenska topplistan exakt likadan ut som hos QS.

SSE bäst inom ekonomi

Det går även att se hur universiteten placerar sig inom specifika ämnesområden. För att få en övergripande bild har vi även tittat på de senaste resultaten från ShanghaiRanking Consultancy, vars Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) är en mycket omfattande rankning med 1 900 universitet bedömda utifrån 55 ämnen.
I en sammanvägning av de tre listorna när det gäller ämnesområdet ekonomi är det Handelshögskolan i Stockholm (SSE) som tar den svenska förstaplatsen, följd av i tur och ordning Stockholms universitet, Lunds universitet, Uppsala universitet och Linköpings universitet.
Enligt GRAS befinner sig även Göteborgs universitet även i det svenska toppskiktet, men de finns inte med i de andra rankningarna.

Lund i topp inom juridik

När vi försöker göra motsvarande sammanställning över svenska universitet inom ämnesområdet juridik visar sig underlaget vara lite för magert för att säkert kunna göra en topp-fem-lista.
Det är i alla fyra universitet som sticker ut, med Lunds universitet högst upp. Därefter är det svårt att se en tydlig rangordning mellan de tre övriga som nämns som starka alternativ för blivande jurister: Göteborgs universitet, Stockholms universitet och Uppsala universitet.

Bedömning av anställningsbarhet

I QS rankning går det också att se en bedömning av något de kallar ”Employment outcome”. Det är på sätt och vis är ett mått på studenternas anställningsbarhet, men de väger även in i vilken mån tidigare studenter har blivit inflytelserika inom olika områden.
Om vi sorterar listan utifrån detta mått så visar sig de svenska universitet hamna i två mindre kluster. Stockholms universitet och Lunds universitet har i princip fått samma resultat och hamnar på plats 94 respektive 95 globalt. Lite längre ner på listan ligger Uppsala universitet (plats 171), Göteborgs universitet (plats 189) och KTH (plats 191).

USA och UK i internationella toppen

Totalt sett är det USA och Storbritannien som dominerar toppskiktet av rankningarna. Hos QS behåller Massachusetts Institute of Technology (MIT) sin förstaplacering för 13:e året i rad. Imperial College London hoppar upp fyra placeringar till andraplatsen, och därefter följer i tur och ordning University of Oxford, Harvard University och University of Cambridge.
På THE:s lista är det istället University of Oxford som behåller täten – för åttonde året i rad –och sedan är det Stanford University som har tagit andraplatsen. Därefter följer MIT, Harvard University och University of Cambridge.

University of Oxford etta i Europa

Om vi istället fokuserar på de europeiska universiteten, och gör en sammanvägning av QS och THE:s rankningar, är det University of Oxford som hamnar högst på en sådan lista.
Därefter kommer förstås Imperial College London och University of Cambridge. På fjärde plats i hamnar schweiziska ETH i Zürich, följt av ytterligare ett brittiskt lärosäte: University College London.
QS har även gjort en bedömning av vilka som är de bästa städerna för internationella studenter, där de har tittat på städer med över 250 000 invånare och med minst två universitet från QS topplista. Här bedöms allt från universitetsrankningar och antal internationella studenter till levnadskostnader och studenternas egna bedömningar av städerna.
Europas bästa studentstad blir då London, följd av München och Paris.

Topplista svenska universitet

1. KTH (global plats 74 (QS) / plats 97 (THE)*)
2. Lund (global plats 75 (QS) / plats 106 (THE))
3. Uppsala universitet (global plats 103 (QS) / plats 148 (THE))
4. Stockholms universitet (global plats 128 (QS) / plats 185 (THE))
5. Chalmers (global plats 139 (QS) / plats 189 (THE))

* QS = Quacquarelli Symonds, THE = Times Higher Education

Topplista svenska universitet / ekonomi

1. Handelshögskolan i Stockholm
2. Stockholms universitet
3. Lunds universitet
4. Uppsala universitet
5. Linköpings universitet

Källor: Quacquarelli Symonds, Times Higher Education och ShanghaiRanking/GRAS

Topplista svenska universitet / juridik

1. Lunds universitet
2. Göteborgs universitet
3. Stockholms universitet
4. Uppsala universitet

Obs: Rangordningen efter plats 1 är oklar eftersom resultaten i rankningarna är svårjämförbara.
Källor: Quacquarelli Symonds, Times Higher Education och ShanghaiRanking/GRAS

Topplista svenska universitet / ”employment outcome”*

1. Stockholms universitet (global plats 94)
2. Lunds universitet (global plats 95)
3. Uppsala universitet (global plats 171)
4. Göteborgs universitet (global plats 189)
5. KTH (global plats 191)

* En sammanvägning av hur många studenter som fått anställning efter examen och hur många före detta studenter som blivit inflytelserika inom olika områden.
Källa: Quacquarelli Symonds

Topplista europeiska universitet

1. Imperial College London
2. University of Oxford
3. University of Cambridge
4. ETH, Zürich
5. University College London

Källor: Quacquarelli Symonds och Times Higher Education

Topplista europeiska studentstäder

1. London
2. München
3. Paris
4. Zürich
5. Berlin
6. Edinburgh
7. Wien

Källa: Quacquarelli Symonds