För studenter som vill plugga utomlands finns två alternativ: att bli utbytesstudent eller åka i väg helt själv. Som utbytesstudent behöver inte studenten själv betala terminsavgiften vid lärosätet utomlands.

– Här hos oss får studenten möjlighet till finansiellt stöd i form av stipendier som till exempel Erasmus eller Nordplus, vilket gör det lättare som utbytesstudent. Annars måste studenten stå för alla kostnader själv, säger Martina Sundqvist.

Men hur gör man då om man vill plugga utomlands som utbytesstudent?

Om det inte tydligt framgår vid uppropet till programmet rekommenderar Martina Sundqvist att du som student tar kontakt med din studievägledare eller studiekoordinator.
– Det gäller att vara ute i god tid för att inte missa utlysningsomgångarna.

Läs också: Utbytesstudier öppnar nya karriärvägar

Det är nämligen olika för olika skolor och program hur lång tid i förväg som studenter måste söka som utbytesstudent. I Umeå är det flera olika utlysningsomgångar.

Martina Sundqvist.– Vid Handelshögskolan är det ett halvt år före själva resan, om en student vill ut under en hösttermin, men på universitetet kan det vara nästan ett helt år innan, säger Martina Sundqvist.

Därför är det bra att kontrollera detta redan vid starten av utbildningen, men det är inte bara för att hinna söka i tid som du som student redan från uppropet ska se över om programmet erbjuder utbytesstudier.

– Det gäller också att tidigt börja fundera på varför du vill plugga utomlands som utbytesstudent, för det hjälper dig att gå vidare till frågan vilket land och vad som passar dig och din utbildning bäst.
På det sättet kan du som student hinna skaffa dig meriter och andra erfarenheter som kan hjälpa dig att få komma till just den skola och det landet du vill.

Läs också: Expertens tips om hur du fixar bästa praktikplatsen

Hur man söker och vad som krävs är olika på olika skolor. I Umeå kan studenter söka utbytesplatser från de olika institutionerna eller från de universitetsövergripande platserna. På Handelshögskolan är motiveringsbrev och CV viktiga för ansökan.

– Vi baserar mycket på det i vårt urval, samt betyg naturligtvis.
Vid andra delar av universitetet är det däremot antal högskolepoäng och särskilda meriter som är viktiga för urvalsprocessen.

– Så mitt viktigaste tips är att dubbelkolla vart du vill, vart du kan söka och vad som krävs för att du ska få den platsen, säger Martina Sundqvist.

Något annat som är viktigt att kontrollera är om lärosätet du ska studera på har liknande poängsystem som det som används i Sverige. Inom Europa är det sällan något problem, eftersom alla länder inom Europa använder sig av European Credit Transfer System, ECTS.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

 

– Men om man åker utanför Europa måste man kontrollera att man inte får för lite poäng som kan ställa till bekymmer vid examen.
Martina Sundqvist betonar att det ger många fördelar att studera utomlands.

– Bland annat får du träna på annat språk, du har möjlighet att bygga ut ditt nätverk och det visar också din framtida arbetsgivare att du kan ta ansvar och har ett driv.

Läs också: Student - bygg ditt cv med styrelseuppdrag

Genom utbytesstudier utomlands kan studenter också få tillgång till andra kurser som inte finns i Sverige, som både kan bredda och ge en fördjupande inriktning, vilket kan ha stor betydelse för den framtida karriären.

– En annan bra anledning kan vara att bygga nätverk i ett land som du vet att du vill jobba i efter examen.

Från Handelshögskolan vid Umeå universitet är det runt 140 studenter som åker som utbytesstudent varje år. Martina Sundqvist rekommenderar studenter att lyfta blicken och tänka utanför boxen när de söker.

– I början av utlysningsperioden är alla så fokuserade på engelskspråkiga länder, men man ska inte vara rädd för att söka sig utanför Europa eller till länder som kanske inte så många andra söker till.

Hon lyfter fram Finland och Kroatien som länder dit studenter inte söker i första hand, men som har väldigt fina universitet.

– Språket är sällan ett problem, det finns alltid andra engelsktalande studenter och undervisning på engelska, men det kan ge väldigt mycket mer eftersom de har fantastiska kurser som många annars missar.

Läs också: Bygg nätverk under studierna