Ekonomstudenter brukar vara duktiga på att ta tillvara chanser att engagera sig i organiserade nätverk och gå på kontaktskapande evenemang. Det konstaterar Sebastian Röhr, sistaårsstudent på Civilekonomprogrammet på Örebro universitet.
– Det är många som verkar ha förstått värdet av det, trots att det inte alltid ger någon tydlig direkt kompensation. Att arbeta ideellt i föreningar och arrangemang är snarare något man gör för framtiden – även om man förstås ofta har väldigt roligt under tiden, säger han.
Själv har han under en stor del av sin studietid varit engagerad i bland annat Sesam, universitets kårsektion för studenter inom ekonomi, informatik och statistik.
– Tidigare i år fick jag chansen att vara projektledare för SM i ekonomi när det gick av stapeln här på universitet. Det kändes som en fantastisk chans att både nätverka och få värdefulla erfarenheter.
Läs också: De är svenska mästare i ekonomi
När han började på Civilekonomprogrammet fick de en ordentlig introduktion till bland annat vilka föreningar som fanns inom universitetet.
– Det var väldigt nyttigt, för ett bra sätt att komma igång ordentligt med nätverksaktiviteter är att höra andra berätta om vad man får på köpet när man engagerar sig. Har man ett långsiktigt perspektiv så är det självklart att ta tillvara på de här möjligheterna att skapa kontakter. Inte minst som ekonom, eftersom det kan vara många som konkurrerar om de attraktiva jobben.
Nätverkandet kan ta sig många olika former. Det är dels stora evenemang, som SM i ekonomi och arbetsmarknadsdagar, men även nischade mindre sammankomster.
– Det förekommer exempelvis regelbundet att det är en samarbetspartner som bjuder in till en enkel träff på kontoret, eller att någon erbjuder en snabbkurs i Excel. Det finns ett stort utbud, men det gäller att vara aktiv för att kunna få mesta möjliga utbyte av sådana här aktiviteter.
Han upplevde själv att det var lite trögt i starten med nätverkandet, bland annat för att han var ”lite introvert i början”, som han beskriver det.
– Jag var inte särskilt sugen på att engagera mig vidare direkt efter introduktionen. Men jag gick på något evenemang, och sedan blev jag snabbt intresserad av att göra mer. Jag upplever att de studenter som arbetar i de här sammanhangen som regel är väldigt öppna, välkomnande och inspirerande.
Läs också: Här är nya styrelsen för Sero
Sebastian Röhr förklarar att arbetet i olika utskott som kårsektionen har kan vara kravlöst på ett befriande sätt.
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
– När det är frågan om ideellt arbete så finns det utrymme att misslyckas på ett annat sätt än i en yrkesfunktion. Givetvis måste man ta sin roll och sina uppgifter på allvar, men man ska inte vara rädd för att ge sig in i något nytt och ovant. Det är en värdefull chans att utvecklas och få nya erfarenheter.
Han kommer för egen del att förändra sitt engagemang i kårsektionen under sitt sista år som student, berättar han.
– Vissa delar väljer jag bort, för att istället fokusera på sådant som är mer arbetslivsorienterat. Jag skulle också råda andra att gå på så många företagsträffar som möjligt inför examen. Det kan vara företag du inte är intresserad av, men du kommer alltid att lära dig någonting. Satsa också på att vara med vid olika evenemang när du kan träffa rekryteringspersonal, säger Sebastian Röhr.
Läs också: Så får du första jobbet
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Publicerad