I mitten av juni är det inte klart hur alla lärosäten kommer att bedriva höstens undervisning. Nya studenter måste därför vara öppna för snabba vändningar, vilket kan vara påfrestande och skapa stress.

En av de största utmaningarna är att hitta ett socialt sammanhang där man trivs och får stöd. De olika studentföreningarna vid Stockholms Universitets Campus har tidigare erbjudit naturliga mötesplatser genom sin barverksamhet, men i höst har de gemensamt beslutat att avvakta med att öppna verksamheten.

Juridiska föreningen vid Stockholms Universitet är med sina 2 900 medlemmar, varav cirka 100 är aktiva, en medelstor studentförening. Föreningen finns för att juriststudenter ska få en roligare och mer innehållsrik tid på universitetet. Syftet är att juridikstudierna ska innebära mer än att sitta i biblioteket, rabbla paragrafer och släpa tunga böcker.

Läs också: Handelshögskoleprogram på topp tio i världen

– Vi inväntar fortsatta riktlinjer för hur undervisningen kommer att bedrivas i höst. Våra faddrar kommer att välkomna de nya juriststudenterna på sin första kurs som startar i september. Under första kursen kommer det vara mindre fysiska event som är corona-vänliga (för de som vill), samt distansaktiviteter. Den fysiska insparken kommer att ske senare under terminen med start i oktober, och beroende på restriktionerna, innehålla fester och massa andra roligheter, berättar Nicolas Kitzler, vice ordförande för Juridiska föreningen, vid Stockholms Universitet.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

 

Föreningen vill också synas så mycket som möjligt digitalt för nya studenter och skapa en plattform med svar på praktiska frågor. Planering pågår för att faddrarna ska göra gästspel på studenternas första digitala föreläsning.

– Våra faddrar kommer att stötta de nya studenterna även i höst. Det kan vara allt från att dela informell kunskap om vilken seminariegrupp som är lämpligast till att knyta vänskapsband. En oerhört viktig del i fadderskapet är att få studenterna att känna sig välkomna och lugna ner dem när de stressar upp sig. Det är tufft att vara ny i en storstad.

Läs också: Psykologens råd till nyexade i krisen

En annan stor fråga för många är boendet, ska man tacka ja till en studentbostad?

– Om du har en vilja att skaffa dig en högre utbildning så satsa fullt ut. Tacka ja till bostaden, flytta till studieorten, gå med i både en studentförening och en studentkår samt försök att hitta de sociala sammanhangen. Tids nog så är den här situationen över och undervisningen samt vår verksamhet kommer att fungera igen. Och vi vill verkligen betona att de nya juriststudenterna kommer få stöd och hjälp trots corona, betonar Nicolas Kitzler.

I björkarnas stad Umeå kan ekonomistudenter engagera sig i HHUS, Handelshögstolan Umeå Studentföreningen, med cirka 900 medlemmar. Lärosätet har gett besked att man planerar undervisning på campus. Men studentföreningen tar höjd och förbereder för tre möjliga utfall.

Läs också: Första jobbet - tänk på det här

Om allt är som vanligt så välkomnar HHUS de nya studenterna med inspark, fester och andra aktiviteter. Alternativ två är att Folkhälsomyndighetens riktlinje om att max femtio personer får samlas. Om det blir så kommer föreningen att anordna mindre faddergrupper och events och inte ha några fester eller öppen pub. Det tredje alternativet är att all undervisning sker på distans och då blir det digitala lösningar för hela slanten.

– Ja, i såna fall blir det en inspark online i början av höstterminen och faddrarna kommer också att finnas online. Men studenter som flyttar till Umeå får kontaktuppgifter till sina faddrar och kan möta dem fysiskt, om de vill det. Och vi ordnar även en mindre inspark på plats, senare under hösten, berättar Lovisa Svensson, ordförande för HHUS.

Hon vill också uppmuntra nya studenter till att engagera sig, trots det osäkra läget.

– Ta alla möjligheter att delta i aktiviteter som sker online, även om det kanske inte är det roligaste. Genom att delta så knyter du nya kontakter, får studietips, möter andra du kan plugga med och få stöd av. Och när campus väl öppnar igen så har du skapat en bas att utgå ifrån som gör att du kommer in snabbare i studentlivet i stan.

Läs också: Fortfarande för få lärarledda timmar på svenska lärosäten