Psykiska besvär som depression, oro och stress är vanligare bland studenter än bland jämngamla som är yrkesverksamma. Det visar den stora undersökningen Eurostudent 8, rapporterar Universitets- och högskolerådet (UHR).
29 procent av de studenter som deltog i undersökningen rapporterade att de upplevde psykisk ohälsa.
Kvinnliga studenter rapporterade i högre grad än män att de upplevde psykisk ohälsa, 33 procent jämfört med 22 procent av männen.
När studenterna själva fick indikera vilken typ av psykisk ohälsa de upplevde, visade sig ångest och depression med bred marginal vara de vanligaste typerna, med 62 respektive 56 procent.
Osäkerhet kring vilket stöd som finns
Det kan vara utmanande att söka hjälp vid psykiska besvär, av flera anledningar. Till att börja med var det många av studenterna i undersökningen som upplevde en osäkerhet kring vilket stöd som finns att få. På de flesta lärosäten finns i alla fall Studenthälsan, dit det går att vända sig med frågor som rör måendet och studierna. Men i en kartläggning som Universitetskanslersämbetet (UKÄ) gjorde för några år sedan, kom det bland annat fram att det på många håll är svårt att få en tid hos Studenthälsan. Tillgången till Studenthälsan varierar också, inte minst på grund av att det finns väsentliga skillnader vad gäller medarbetartätheten.
Coachande stöd av mentorer
På Mittuniversitet, som har campus i Sundsvall och Östersund, har de under en period testat metoden ”Supported Education” för att stötta studenterna. Metoden utvecklades i USA på 80-talet, och har introducerats i Europa av Lies Korevaar, professor i rehabiliteringsvetenskap, på nederländska Hanze University.– Det vi erbjuder är ett coachande stöd av mentorer. Tillsammans med studenten identifieras problemen och vi hjälper studenterna att hitta strategier för att hantera dessa problem, berättar Maria Warne, samordnare för Supported Education på Mittuniversitetet.
Alla som studerar på Mittuniversitetet är välkomna att ansöka om Supported Education, oavsett om de har en psykiatrisk diagnos eller inte.
– Det handlar om studentens upplevelse. Att någon känner ett behov av att få stöd är tillräckligt.
Hamnat efter i studierna
En del av de som tar kontakt har sociala problem eller svårigheter med relationer som påverkar studierna. Något annat som återkommer är problem med prokrastinering.
– Det kan då ha gjort att de har hamnat efter i studierna, och får allt svårare att veta hur de ska prioritera, säger Maria Warne.
Inom Supported Education erbjuds stöd till studenter som har psykiska besvär som ångest eller depression, men handlar det om svårare psykiatriska tillstånd så hjälper de istället studenten med att söka vård på annat håll, till exempel Studenthälsan.
– Vi fungerar som ett komplement till Studenthälsan, som inte erbjuder konkret studiestöd på samma sätt som vi kan göra. Men vi kan inte ge kompensatoriskt stöd i form av exempelvis förlängd skrivtid, tentamen i enskilt rum, anteckningsstöd eller något av de andra stödformerna som universitetet kan besluta om.
– Psykisk ohälsa kan vara en diagnostiserad funktionsnedsättning och då kan studenten få stöd och kompensation för sin funktionsnedsättning. Andelen studenter som söker stöd utifrån sin diagnos har ökat markant, och det gäller nog på alla universitet.
Mentorerna är lärare på skolan
På Mittuniversitet har de nu permanentat Supported Education, och har för närvarande tre mentorer som tillsammans delar på 80 procent av en heltid.
– Det är tre lärare på skolan, så övrig tid undervisar de som vanligt. Alla vi som arbetar med detta är utbildade i Supported Education av Lies Korevaar på Hanze University. Mentorerna får också handledning två-tre gånger per termin, säger Maria Warne.
Tillsammans kan mentorerna hantera 20–25 studenter parallellt. Vilket antagligen inte täcker det fulla behovet, menar hon.
– Vi går inte ut och slår på stora trumman för att vi erbjuder detta, för jag tror inte vi skulle ha kapacitet i dagens läge att erbjuda stöd till alla som skulle vilja ha det. Men vi hoppas förstås kunna utöka kapaciteten så småningom.
Vanligare att hoppa av studierna
Undersökningen Eurostudent 8 visar en tydlig koppling mellan psykisk ohälsa och allvarliga funderingar på att hoppa av studierna. Det framkommer att det är betydligt vanligare med tankar på att avbryta sina studier bland dem med psykisk ohälsa, och dessutom är sambandet något vanligare för män än för kvinnor.
Förutom att detta är olyckligt för individen, så är det även en ekonomisk fråga. Universiteten får ju betalt för att studenter tar examen, och därför har det ett konkret värde att se till att de inte hoppar av.
– Vi har kunnat visa att Supported Education är en kostnadseffektiv metod att ge stöd till studenter, eftersom det bidrar till att de fullföljer sina studier, säger Maria Warne.
– Dessutom minskar belastningen på andra undervisande lärare som gärna vill hjälpa de studenter som har behov av stöd, men som inte har de rätta verktygen.
Vad räknas som psykisk ohälsa?
Psykiska besvär innebär exempelvis oro, nedstämdhet och sömnsvårigheter.
Psykiatriska tillstånd däremot uppfyller kraven för en psykiatrisk diagnos och inkluderar psykiska sjukdomar och syndrom som depression, ångestsyndrom och schizofreni. I psykiatriska tillstånd ingår också neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, som till exempel ADHD och autismspektrumsyndrom.
Källa: UHR, ”Att studera på högskolan med psykisk ohälsa”
Lärosätenas stöd
Vi kontaktade några av de stora lärosätena och ställde frågan ”Vad erbjuder ni för stöd till studenter med psykiska besvär?”.
Så här svarade de.
Handelshögskolan Göteborg
Elin Hellström, kommunikatör:
Studenter med oro och ångest som uppkommer av eller påverkar möjligheten att studera kan kontakta Studenthälsan vid Göteborgs universitet. Den är upphandlad och sköts av Feelgood. På den digitala Studentportalen finns resurser för studenten att använda på egen hand så som webbinarium, workshops, länkar och utbildningar kring ämnen rörande hälsa och studiemiljö, till exempel stresshantering.
Kopplat till varje program och på alla fristående kurser finns också en studievägledare som studenten kan kontakta för råd och stöd kopplat till psykisk ohälsa.
Uppsala universitet
Ulrika Svalfors, enhetschef studenthälsa:
Studenthälsan vid Uppsala universitet erbjuder kostnadsfritt stöd för studenter vid Uppsala universitet, SLU campus Ultuna samt Johannelunds Teologiska högskola vid frågor kring psykisk hälsa och för att hantera livet som student. Stöd erbjuds både på svenska och engelska. Varje termin håller vi grupper och föreläsningar i ämnen relevanta för studenter till exempel stress, talängslan och uppskjutandeproblematik. På mottagningen arbetar psykologer och kuratorer som kan erbjuda korta samtalskontakter. De vanligaste kontaktorsakerna är ångest/oro, stress och depression/nedstämdhet. Under vintermånaderna kan studenter i Uppsala besöka mottagningens ljusrum. På hemsidan finns mer information om utbudet, kontaktinformation, råd om hälsa och välmående samt möjlighet att göra livsstilstester med direkt återkoppling.
Mälardalens universitet
Peter Eklöf, kurator:
Det stöd vi ger:
• Individuella samtal, på campus och digitalt där vi handhar både nedstämdhet, stress, ångest, sömnbesvär, relationsproblem, ensamhet, struktur och studieteknik, etcetera
• Föreläsningar kring olika typer av förekomna besvär, exempelvis gruppkonflikter och bemötande, prokrastinering, stresshantering etcetera
• Vi har även en del olika kurser, som stresshantering, prokrastinering, talängslan, sömnbesvär etcetera
• Mindfulness
• Utbildar studenter i en fadder- och generalsroll för att på ett adekvat sätt välkomna nya studenter.
• Studenterna har även möjlighet att testa sina levnadsvanor på vår hemsida, vilket kan vara alkoholvanor, matvanor, stressnivå med mera.
• Vi samarbetar även med studentkåren, Regionen, Ungdomsmottagningen, kyrkan, kommunen i olika teman.
• Vi arbetar aktivt med de olika akademierna för att stötta studenterna i deras lärandesituation.
Örebro universitet
Hänvisar till Studenthälsans hemsida, där det bland annat står:
Studenthälsan erbjuder kostnadsfria stödsamtal till samtliga studenter på Örebro Universitet. Känner du dig stressad, nedstämd, orolig eller har andra symtom på psykisk ohälsa och det är kopplat till din studiesituation är du välkommen att boka en tid hos Studenthälsan.
Lunds universitet
Hänvisar till Studenthälsans hemsida, där det bland annat står:
Till oss kan du vända dig om du till exempel känner dig stressad, nedstämd eller har talängslan. Du kan också få stöd kring dina alkoholvanor, om du har ångest eller något annat som rör ditt psykiska mående kopplat till din studiesituation.
(Vi fick inga svar från Stockholms universitet eller Handelshögskolan i Stockholm.)
Publicerad