Ridha Divanian har just avslutat första året på Ekonomprogrammet på Mälardalens universitet i Västerås. Han bestämde sig tidigt för att engagera sig i föreningar och projekt för att få ut mesta möjliga av studieåren.
– Innan jag började på utbildningen hade jag haft ett sabbatsår efter gymnasiet. Det var mitt första heltidsjobb, och jag märkte snabbt hur värdefullt det är att visa framfötterna. Det tog jag med mig när jag började plugga, berättar han.
När han kom till Mälardalens universitet kände han knappt någon, men tog direkt reda på att det fanns en ekonomiförening på skolan, Mälekon.
– Jag tog kontakt med dem, och pratade bland annat med killen som var näringslivsansvarig. Under hösten arrangerade föreningen som vanligt arbetsmarknadsdagen Mälekons Ekonomidag, och då blev jag tillfrågad om jag kunde tänka mig att vara näringslivsansvarig för evenemanget.
Värdet av att upprätthålla kontakter
Givetvis kunde han tänka sig det, och det innebar bland annat att han fick ta kontakt med lokala företag som skulle kunna vara med.
– Det var verkligen kul och lärorikt. En sak som jag insåg var att det finns mycket att vinna på att upprätthålla de personliga kontakter jag fick, även efter arbetsmarknadsdagen. I den vevan skaffade jag ett Linkedin-konto, och på det sättet gick det smidigt att lägga till nya personer och företag i mitt nätverk, säger Ridha Divanian.
Efter det har han varit inblandad i andra projekt, som SM i ekonomi, och varit studentambassadör för Mälardalens universitet.
– Att vara ambassadör innebär bland annat att medverka på mässor och att åka runt till gymnasieskolor på olika ställen i Sverige för att berätta om skolan. Det är ett väldigt fritt uppdrag, med stort ansvar för att ta hand om processen själv.
Under sitt första år på universitetet har han även blivit befordrad till team-ansvarig i Akavia – efter att ha varit studentmarknadsförare – och har dessutom lyckats bli ekonomiansvarig för Sveriges ekonomföreningars riksorganisation.
Lönar sig i framtiden
Det finns många vinster med den här typen av engagemang, menar Ridha Divanian.
– Till att börja med är det är ett bra sätt att komma in i ett nytt sammanhang och kunna bygga upp ett nätverk. Det gör i sin tur att det går lättare att få nya uppdrag och extrajobb. Det kommer absolut att löna sig och vara viktigt i framtiden. Men sedan tycker jag förstås att det är väldigt roligt!
Han konstaterar att det kändes som en låg tröskel att börja söka sommarjobb efter det första året på utbildningen, eftersom han redan hade personliga kontakter med så många arbetsgivare. Resultatet blev denna gång ett jobb på Länsförsäkringar.
– Jag kan verkligen rekommendera andra att engagera sig, och det finns så många olika sätt att göra det. Det viktiga är att börja någonstans, för det leder antagligen sedan till något annat. Man ska inte ge upp om man inte kommer in i den förening man vill eller får ett visst uppdrag man är intresserad av – det kan mycket väl komma möjligheter senare, bara man har visat sig aktiv på ett eller annat sätt.
– Själv misslyckades jag båda gångerna som jag försökte få en viss position i en förening innan jag tog en annan väg för att ändå uppnå mitt mål.
Planering gör att tiden räcker till
Det finns dock en sak som kan försvåra för många studenter att ta sig an nya utmaningar av det här slaget: att få tiden att räcka till.
– Visst, så är det. Men det beror på hur man vill att ens vardag ska se ut. Många vill fokusera på att vara med vänner efter de har pluggat färdigt, men jag prioriterar oftast att arbeta och få saker gjort efter skolan. Antingen med ett extrajobb eller i något projekt eller en förening, säger Ridha Divanian. Att välja bort lugna stunder mot utmaningar och prestation är absolut inte för alla, det är endast ens egna ambition och mål i livet som ska styra hur din vardag ska se ut.
Det betyder i och för sig inte att han väljer bort det sociala livet, utan snarare att han umgås med andra i samband med jobb.
– Sedan handlar det helt och hållet om planering när man ska få tiden att räcka till. Jag planerar två veckor framåt, och vet dag för dag vad jag ska göra. Det är när man inte planerar väl som det sker oförutsedda händelser som kan leda till stress. Dessutom har jag inte ambitionen att få högsta betyg på alla kurser. Det spelar mindre roll, det är betydligt viktigare att följa min plan genom att utnyttja tiden till att skaffa sig erfarenheter och kontakter, säger han.
Publicerad