Det är bankettmiddag på hotell Radisson Blu, granne med Handelshøyskolen BI:s campus i Nydalen i Oslo, och huvuddomare Jonas Kågström äntrar scenen med ett kuvert i handen. Tallrikarna med rester av kött och potatis bärs ut och kladdkakedesserten har ännu inte kommit in när han läser upp årets vinnare av nordiska mästerskapen i ekonomi: Handelshögskolan i Stockholm. Det är första gången Sverige tar hem priset.
– Där och då var det så många känslor på samma gång. Jag har fortfarande inte riktigt hunnit smälta det. Men det känns stort och häftigt. Och extra roligt med tanke på att det var så tuff konkurrens, säger Tuva Tallroth som när vi hörs befinner sig i Milano där hon gör en utbytestermin vid Universitá Bocconi.
Hon tävlade ihop med Handels-studenterna Elsa Rosengren och Katarina Li. De senare läser sista året på kandidatprogrammet med specialisering i nationalekonomi och finans medan Tuva Tallroths program ”retail management” är mer fokuserat på företagsekonomi.
– Att vi har lite olika inriktningar tror jag verkligen hjälpte oss. En bredd i kunskap är en nyckelfaktor för att lyckas i den här tävlingen.
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
En tävling helt på engelska
De nordiska mästerskapen i ekonomi, förkortat NCBE, gick av stapeln i Oslo 27–28 oktober, för fjärde gången sedan starten 2018. Ironiskt nog hade vinnartrion – det enda segrande teamet någonsin som helt utgörs av tjejer – inte hört talas om tävlingen innan de kom tvåa i de svenska mästerskapen i våras. Då fick de veta att de, ihop med vinnarna och tredjepristagarna, skulle vidare och tävla mot sina nordiska grannar ett halvår senare.
– Vi åkte till Oslo utan några direkta förväntningar. Egentligen kände vi nog mer press inför SM i och med att Handelshögskolan har vunnit många gånger tidigare. Men här gick vi mest in för att ha kul, vilket nog var till vår fördel.
Danmark var inte representerat detta år, men såväl Norge som Finland och Sverige deltog med tre lag à tre personer var. Tävlingsmomenten ägde rum i den norska handelshögskolan – ett relativt nybyggd komplex med glasfasader, rulltrappor, butiker och gym. Första dagen inleddes med en 1,5 timmes skriftlig tenta där Handels-tjejerna hamnade på andra plats. Deras strategi bestod i att dela upp frågorna mellan sig efter expertområde. Efteråt vankades mingel och föreläsningar, bland annat en om presentationsteknik, vilken var avsedd att förbereda de tävlande inför morgondagens utmaning: case-tävling – något som inte förekommer bland grenarna i SM. Tjejerna hade dock förberett sig med att ladda ner power point-slides för att spara tid.
– Vi hade aldrig tävlat i case tidigare och jag blev väldigt imponerad över den höga nivån på de andra deltagarna, hur de tog sig an uppgiften och försvarade sina idéer.
Att presentationen – liksom samtliga tävlingsmoment under helgen – var på engelska, såg de dock som en fördel.
– Hela vår utbildning är på engelska så specifika ekonomiska begrepp och modeller flyter mycket lättare på engelska. Under SM var det faktiskt ett problem för oss att allt var på svenska; även om vi kunde översätta olika termer tog det energi och tankekraft från annat.
Trots att både Finland och Norge hade haft case-tävlingar i sina nationella mästerskap, hamnade de svenska tjejerna i toppen och gick tillsammans med tre andra lag (två finska och ett norskt) vidare till finalen. Den utgjordes av 20 snabba flervalsfrågor i början på kvällens bankett – inför publik. I den satt bland andra Anna Litborn, ordförande för Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O.), som är huvudansvarig för SM. Detta var hennes första nordiska mästerskap och hon följde helgen med spänning.
– Tjejerna var verkligen starka från dag ett. Men under finalen rörde det sig om utklassning; de fick 16 rätt av 20. Laget som var näst bäst fick knappt tio. Jag hade nästan hakan på golvet. Det var helt galet att vara med om. Efteråt kändes det som att alla lagen tyckte att det var en otroligt värd vinst; de kunde inte säga annat. Det vara bara: Hatten av!
Hon konstaterar att segern var extra anmärkningsvärd med tanke på att lagen från Norge och Finland bestod av masterstudenter medan lagen från Sverige var på kandidatnivå. Orsaken är att det idag finns en maxgräns i antal universitetspoäng för att få tävla i SM.
– Det är något vi kanske måste se över om nu de andra länderna tävlar på masternivå – precis som att vi ska försöka få in ett case-moment i SM till våren. Fokus i våra tävlingar har helt legat på akademiska frågor. Men detta gör ju att de svenska lagen har sämre förutsättningar i den internationella tävlingen. När det gäller case-frågan är det även något vi vill lyfta för landets ekonomutbildningar; Sverige har generellt en mer akademisk inriktning än grannländerna.
En annan prioriterad fråga för S.E.R.O. är att öka informationen om NCBE och sprida varumärket bland landets studenter. Anna Litborn medger att hon själv hade dålig koll på hur den nordiska tävlingen fungerar.
– Vi vill ju få det här evenemanget att växa. Jag tror att årets vinst – vilken är ett bevis på hur grymma ekonomer vi har i Sverige – kan göra det lättare för oss att marknadsföra SM på hemmaplan. Nu hoppas vi också att vi får stå värd för de nordiska mästerskapen nästa år; tjejerna från Handelshögskolan har redan sagt att de kan tänka sig att vara konferencierer då.
Tuva Tallroth beskriver det som en speciell situation att under de nordiska mästerskapen även tävla mot sina landsmän i de två konkurrerande svenska lagen. Under finalen – när det stod mellan Handels-tjejerna och lag från de övriga länderna – förvandlades de svenska killarna dock till deras hejarklack. Efter banketten fortsatte de firandet tillsammans på en bar och vidare ut i Oslos nattliv. Till skillnad från Uppsalakillarna som tog hem vinsten i SM – och fick en prischeck på 45 000 kronor – innebar segern i NCBE inga pengar.
– Men äran är stor och jag skulle säga att vinsten är en bra sak att addera till cv:t. Det är något som får en att sticka ute lite extra. På så sätt kan priset förhoppningsvis bidra karriärmässigt. Men främst bär jag med mig upplevelsen av en rolig helg och många nya kontakter med andra duktiga studenter i Norden.
Vilket råd vill du ge ekonomstudenter som känner sig sugna på att tävla?
– Funderar man på att anmäla sig till SM så säger jag: Kör! Oavsett hur det går är det kul att testa sina kunskaper och utmana sig själv. Ett tips är att sätta ihop ett strategiskt starkt lag där man får med olika specialiteter och inriktningar. Det tror jag ökar ens chanser till vinst.
Läs också: Gymnasiekompisar vann SM i ekonomi 2022
Läs också: Årets bästa ekonomstudenter korade
Läs också: Retorikintresse bakom vinst i SM i juridik
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Publicerad