I september släpptes Financial Times ranking av världens bästa Masters in Management, MiM, där Handelshögskolan i Stockholm placerade sig på 19:e plats. Handelshögskolan är även klart bäst i Norden, följt av Ekonomihögskolan vid Lunds universitet (44:e plats internationellt) och Hanken School of Economics i Finland (46:e plats internationellt).
Trots Handelshögskolans höga placering har de tappat sedan 2022 då MiM-utbildningen hamnade på 4:e plats internationellt. En förklaring är att kronan sjunkit rejält mot dollarn, som är den valuta Financial Times använder i rankingen.
- 26 procent av MiM-rankingen baseras på alumnernas lön och löneutveckling, och trots att Handelshögskolans rankade lön är på samma höga nivå som i 2022 års ranking har 18 andra skolor haft en dramatisk löneökning, säger Hanna Flodmark, kommunikations- och marknadsdirektör på Handelshögskolan i Stockholm.
Flest franska skolor bland topp 100
Europeiska skolor dominerar i rankingen. Hela 74 av världens 100 bästa MiM-utbildningar ligger i år i Europa. Mest framträdande är de franska skolorna med 21 listplaceringar, varav tre bland topp 5: HEC Paris (1:a plats totalt), ESCP Business School (4:e plats) och Essec Business School (5:e plats).
Näst bästa land i Europa är Storbritannien med tio skolor på listan, bland annat London Business School som kommer på 3:e plats totalt. På andra plats totalt hamnar schweiziska University of St Gallen.
Bland de 26 utomeuropeiska skolorna ligger elva i Indien, fyra i Kanada, tre i Kina, två i Hongkong, två i USA, en i Taiwan, en i Singapore, en i Australien och en i Marocko.
Handelshögskolan topp 20 i fler rankingar
Utöver Masters in Management rankar Financial Times även världens handelshögskolor i ytterligare kategorier som Executive Education, Masters in Finance och MBA.
I maj släpptes rankingen för Executive Education Open där Handelshögskolan i Stockholm hamnade på 13:e plats internationellt, och i juni släpptes rankingen för Masters in Finance (pre-experience) där Handelshögskolan placerade sig på 18:e plats internationellt.
I oktober släpps rankingen för Executive MBA och i december släpps rankingen för Europas bästa handelshögskola totalt. Förra året, 2022, hamnade Handelshögskolan i Stockholm på 20:e plats bland europeiska handelshögskolor.
Nordens bästa masterutbildningar enligt Financial Times:
- Stockholm School of Economics/Handelshögskolan i Stockholm, Sverige (19:e plats internationellt)
- Lund University School of Economics and Management/Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, Sverige (44:e plats)
- Hanken School of Economics, Finland (46:e plats)
- Jönköping International Business School, Sverige (64:e plats)
- BI Norwegian Business School, Norge (89:e plats)
- NHH Norwegian School of Economics, Norge (90:e plats)
Världens topp 10 bästa masterutbildningar enligt Financial Times:
- HEC Paris, Frankrike
- University of St gallen, Schweiz
- London Business School, UK
- ESCP Business School, Frankrike
- Essec Business School, Frankrike
- Tsinghua University School of Economics and Management, Kina
- EMLyon Business School, Frankrike
- SDA Bocconi/Università Bocconi, Italien
- Esade Business School, Spanien
- Rotterdam School of Management, Erasmus University, Nederländerna
Om rankingen Masters in Management
FT-rankingen bygger på data från handelshögskolor som själva valt att medverka och att lämna data för bedömning. Skolan måste även vara ackrediterad av europeiska EFMD Equis-byrån eller USA-baserade AACSB.
Rankingen baseras på flera faktorer, där alumnernas lön och löneökningar har störst påverkan (16 respektive 10 procent). Nytt för i år är dock att dessa faktorer viktas något lägre än tidigare, medan andra faktorer ökat eller tillkommit. Hit hör det bedömda värdet av alumninätverk samt skolornas mål för klimatneutralitet, redovisning av koldioxidutsläpp samt inslag av hållbarhetsrelaterad undervisning i kärnkurser.
Källa: FT.com
Publicerad