Det var på nollningen inför terminsstarten på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, hösten 2023, som Viggo Paulsson, Simon Karlsson och Vilhelm Palmén träffades för första gången. Sedan de gick med i skolans idrottsförening har de hållit ihop. Allt mer sammansvetsade blev trion när de bestämde sig för att tävla tillsammans i årets svenska mästerskap i ekonomi. I början på maj korades de till vinnare.
– Det känns fantastiskt bra! Vi hade lite svårt att smälta vinsten precis efteråt, men nu börjar vi ta in det. Många har kommit fram och gratulerat och vi kan ge oss själva en klapp på axeln för att vi gjorde ett bra jobb, säger Vilhelm Palmén när vi en vecka efter segern når honom och Simon Karlsson per telefon.
De tre killarna läser kandidatprogrammet i ekonomi men har ännu inte valt inriktning och de var de enda förstaårsstudenterna bland finalisterna.
– Vi hade trots allt hunnit läsa i princip alla grundkurser. Kanske var det en fördel för oss att ha dem färskt i minnet, tror Simon Karlsson.
Svenska mästerskapen, SM, i ekonomi är förutom en tävling även en ett slags konferens för ekonomistudenter. Bakom arrangemanget står Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O.) och ett av syftena är att samla ekonomistudenter från hela landet och skapa en plattform för nätverkande – både med varandra och med representanter från arbetslivet. De senare kan studenterna mingla med och ställa frågor till på montertorget som påminner om en mässa. Därtill bjuder helgen på föreläsningar och sittningar. Detta år ägde evenemanget rum 2–5 maj på Högskolan i Halmstad och en av personerna på plats var Axel Klofsten, projektledare för studentverksamheten på Akavia – en av konferensens huvudsponsorer och utvecklingspartner. Det var hans tredje SM.
– Stämningen var fantastisk. Kombinationen av otroligt taggade studenter och väldigt fint väder bidrog till att det blev en riktigt bra tävling och konferens. Humöret var på topp i alla lägen, berättar han.
Vad var nytt för i år?
– Det finns ganska tydliga riktlinjerna för arrangemanget så det var inga revolutionerande nyheter. Jag skulle säga att det är lite som att man inte ändrar upplägget för OS – hela poängen är att det är något av en tradition. Däremot har jag lagt märke till att projektgruppen bara blir bättre för varje år. Allt klaffade och gick smidigt.
Inför tävlingen fick de anmälda lagen vid lärosätena runtom i Sverige sedvanligt skriva en tentamen i ekonomi. Det var Vilhelm Palmén som tog initiativet till att anmäla sig själv och sina två vänner till deltävlingen på Handelshögskolan i Göteborg, som arrangerades av skolans ekonomiska förening, EF, i mars.
– Jag var jättetaggad från första början. Vi tre har ganska olika kunskaper och kompletterar varandra. Simon har koll på externredovisning och statistik, jag har jobbat lite med makroekonomi och Viggo läser många böcker och är bra på olika teorier. Jag kände att tillsammans skulle vi ha en bra chans att ta hem detta, säger Vilhelm Palmén.
Magkänslan skulle visa sig stämma. Killarna fick bäst resultat på tentan och blev därmed skolans representanter på plats i Halmstad under maj-helgen. På fredagen fick de – och de andra 16 lagen från andra lärosäten – skriva ytterligare en tenta som handlade om allt från marknadsföring och modeller till formler och uträkningar. Killarna gick tillsammans med tre andra lag vidare till finalen på lördagseftermiddagen. Den hölls i en stor föreläsningssal med över 200 personer i publiken. Stående vid sina respektive bord på scen fick de svara på frågor.
– I publiken satt medlemmarna i EF från Handels och några av våra vänner. Det var väldigt kul att höra dem jubla när vi fick poäng, säger Vilhelm Palmén.
Hur var nerverna?
– Det var nervöst inför finalen, men när vi väl gick upp på scen och kom igång släppte det.
Vad tyckte ni om frågorna?
– De flesta var väldigt svåra och vi kände oss osäkra på många svar. Men vi hade lite tur också. Det kom bland annat en fråga om progressiva och degressiva kostnader som vi läste om i skolan för bara några veckor sedan; den fick vi full pott på och motståndarlagen fick inga poäng. Det kändes ju lite extra roligt.
Axel Klofsten följde finalen med spänning och konstaterar att alla fyra lag presterade bra. Han imponerades av den höga nivån.
– En viktig ingrediens för att vinna den här tävlingen är att man kan lite om mycket och att det finns en bredd i laget. Något som stack ut i år var att vinnarna var förstaårsstudenter. Det var imponerande att de vann när de inte ens har läst två terminer. Samtidigt märkte man att killarna var extra hungriga och taggade; kanske kände de att de hade mer att bevisa.
Vinnarna belönades med en vandringspokal och en check på 45 000 kronor. Efter prisutdelningen vankades bankettmiddag och stort firande.
– Vinsten innebär en stor ära och kan nog vara en bra merit på cv:t, säger Simon Karlsson och tillägger:
– Men roligast med helgen var nästan att lära känna alla studenter från olika delar av Sverige. Det var fantastiskt trevliga och drivna människor på plats vilket gjorde att det inte enbart blev fokus på tävlingen.
Han syftar bland annat på de andra finalisterna. Andraplatsen kneps av Handelshögskolan i Stockholm och på tredje plats kom Linnéuniversitetet i Växjö. Alla tre lagen kommer att vara med och tävla i nordiska mästerskapen i Stockholm i höst.
– Vi ser fram emot en spännande och rolig helg i Stockholm men planerar att bara go with the flow och ta det som det kommer. Vi är nöjda med prestationen vi har åstadkommit hittills, säger Vilhelm Palmén.
Publicerad