Den 5 april öppnar fönstret för alla som vill nominera sig själva eller någon annan till en post i Akavias studerandesektions styrelse eller valberedning. Under en månad kan Akavias studentmedlemmar bli nominerade för att sedan tillträda nästa verksamhetsår som börjar i september.
Elin Hultqvist Nilsson, som är sammankallande i valberedningen, förväntar sig ett stort intresse från studenterna.
– Engagemanget för studiepolitiska frågor är stort. Och det är främst engagemang och vilja att lära och att samarbeta, som vi tittar efter hos våra kandidater. Tidigare erfarenhet är bra, men inte det viktigaste.
Läs också: Expertens tips till bästa praktikplatsen
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Ger kontakter och erfarenheter
Att arbeta i en studentfacklig organisation har många fördelar, berättar Elin Hultqvist Nilsson. Man får kunskap om hur man driver frågor i organisationer och det ser bra ut på cv:t.
– För mig som personalvetare lockade möjligheten att arbeta med rekrytering i valberedningen, och att få insyn i hur man arbetar i fackföreningar, som ju är framtida samarbetspartner. Men det är också roligt att träffa nya människor som man inte skulle lärt känna annars. Jag är född, uppvuxen och pluggar i Göteborg, så för mig är det extra roligt att bygga upp ett kontaktnät med personer i min bransch över hela landet.
Den som engagerar sig i styrelse eller valberedning får räkna med att arbeta fem-tio timmar i veckan, men det varierar över året, och är anpassat så att alla ska kunna studera på heltid samtidigt. Många av mötena sker på distans.
Läs också: Studera med dolda funktionshinder
Höj din röst
Elin Hultqvist Nilsson har märkt att många studenter inte är medvetna om sina möjlighet att påverka den egna studietiden genom studentfackligt engagemang.
– Men man har en röst, och som man ska ta tillvara på.
Det är också därför hon rekommenderar att man engagera sig i början eller mitten av studietiden, så att man kan se resultat av sitt engagemang.
– Fast det är ingen regel. Jag tar själv examen i vår.
Om rekryteringsprocessen
Hela styrelsen och valberedningen väljs om varje år. Men det är inget som hindrar att man ställer upp till omval. Nomineringsperioden är mellan 5 april och 5 maj.
För att bli vald ska man vara studerandemedlem i Akavia, och man får inte vara aktiv i ett konkurrerande förbund. I september väljs den nya styrelsen och valberedningen för verksamhetsåret september 2022-september 2023.
Läs också: Finns en lag om arbetsbeskrivning?
Mer information till intresserad finns på Akavia.se:
Publicerad