Den tekniska utvecklingen innebär en transformation av samhället som saknar motstycke, och som påverkar allt från arbetsmarknad, utbildning och samhällsservice till landets konkurrenskraft. Den innebär också en enorm potential, inte minst för länder som Sverige som står inför utmaningar som en åldrande befolkning, klimatförändringar, ökande efterfrågan på energi, och hot mot landets säkerhet.

Bland annat spås svensk offentlig sektor kunna spara minst 140 miljarder årligen genom att utnyttja artificiell intelligens. Samtidigt ligger Sverige – som brukar ligga högt i rankningar av de bästa teknikländerna – endast på 17:e plats i det globala AI-indexet.

Målet är att nå topp tio i rankningen redan 2025. För att accelerera utvecklingen har AI Sweden lanserat en AI-strategi för Sverige.

Mikael Ljungblom

– Det är en vägledning, ett startskott för engagemang och åtgärder. Vi behöver agera kollektivt och starkare inom området, säger Mikael Ljungblom, director of public policy & international relations på organisationen.

Lärosäten behöver snabba på arbetet med att implementera AI

AI Sweden är det nationella centret för tillämpad AI som samlar mer än 130 partner från offentlig och privat sektor samt akademi, och det är bland annat inom det akademiska området som de ungas intresse för AI märks, till exempel var den kurs med flest antagna
i första urvalet till hösten 2024 just grunderna i AI vid Linköpings universitet.

– Det är en tydlig signal till alla lärosäten att detta är en förväntan som studenter har. Det visar vad studenterna är intresserade av och det bör skapa incitament för lärosätena att skapa fler utbildningar inom AI, säger Mikael Ljungblom och fortsätter:

– Men AI som ämne bör ingå i alla kurser. Landet kommer självklart att behöva AI-experter som jobbar med data och algo­ritmer, men vi behöver också AI som en komponent i alla andra utbildningar. Om du är jurist, ekonom, samhällsvetare eller statsvetare kommer du inte kunna göra ditt jobb om du inte har relevant AI-kunskap.

Lärosätena i hela landet behöver förbe­reda studenter för en AI-driven arbetsplats.

I AI-strategin understryker AI Sweden att teknikskiftet redan är här – någon tid att vänta finns inte.

– Samma sak gäller som vid alla stora teknikskiften: man tjänar inte på att sticka huvudet i sanden och streta emot, utan man behöver fundera på vad som är relevant i ens eget liv och agera på det, vilka tillämpningar som passar ens eget fält.

En förståelse för AI behövs även om man vill forska på ett framgångsrikt sätt.

Strategin slår också fast att Sverige, organisationer och företag aktivt bör söka partnerskap med likasinnade länder, ledande företag, akademi, forskningsinstitut och ideella organisationer, där det finns en grund för ömsesidigt lärande och utveckling.

Att ordna AI-lösningarna ligger dock inte bara på unga studenter.

– Att göra kunskapslyft hos sina medarbetare är helt avgörande.
I dagsläget har vi studenter som blir klara om tre till fem år. Det är ganska långa cykler. Världen hinner förändras flera gånger om på den tiden, ur ett AI-perspektiv, så alla aktörer behöver hålla sig uppdaterade för att kunna vara konkurrenskraftiga. Det är också en stor utmaning för lärosätena, som behöver tänka till kring hur de själva och medarbetarna håller sig relevanta. Alla i ekosystemet behöver avsätta en viss del av sin tid för att hålla sig ajour med utvecklingen.

Sverige är dock väl rustat för att göra omställningar i teknik, konstaterar Mikael Ljungblom.

– Om vi bestämmer oss för att agera har vi många system på plats och goda förutsättningar. Där är strategin ett startskott. Det är många aktörer som måste göra många saker framöver, och nästa steg för AI Sweden är att ta fram ännu fler verktyg och konkreta förslag för att stötta AI-transformationen.

En nybliven medlem i AI Sweden är Akavia.

– Allt fler aktörer i samhället har bestämt sig för att AI är viktigt och Akavia är ett utmärkt exempel på det. Vi är imponerade av den beslutsamhet och det fokus som Akavia har på att bli ledande inom sitt fält inom AI, för att kunna stötta sina medlemmar.

AI Swedens strategi för Sverige i korthet

Strategin ska ses som en grundläggande analys och ett strategiskt fundament för beslutsfattare i alla sektorer som bör er­känna nödvändigheten av AI och tillämpa en storskalig implementering
av AI-teknik. Implementeringen bygger på sex bärande principer.

Aktörerna bör:

  • Investera i strategisk kunskap, teknik och lösningar som delas
    med många.
  • Substantiellt investera i kompetens och talanger överallt i ekosystemet.
    Möjliggöra för de bästa att prestera och uppmuntra delning.
  • Engagera sig och lära av de bästa.
  • Säkerställa ansvarsfull användning och god förvaltning.
  • Se till att AI gynnar alla sektorer och regioner genom att utöka samarbetet.

Läs också: AI i undervisning – möjlighet eller hot för studenter

Läs också: Anslagen till lärosätena behöver höjas rejält

Läs också: Forskaren: Så kan AI användas i utbildningen

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.