Hjälp och stöd under studietiden
Studietiden är full av frågor kring studieekonomi, extrajobb under studierna, framtida yrkesval och även att skaffa barn under studietiden. Här har vi samlat inspiration, tips och experternas råd för dig som är student.
Förbered din framtid under studierna
Utbildningarna med minst lärarledd undervisningstid i Europa
Studenter på svenska universitet och högskolor har minst lärarledd undervisningstid i Europa. Och studenter inom humaniora och samhällsvetenskap har minst i Sverige. Dessutom minskar anslagen – trots löften om motsatsen.
Lurad på studentboendet – passa dig för bedragare
Flera stora studentstäder har en minst sagt utmanande bostadssituation. Dessvärre finns det bedragare som drar nytta av det pressade läget. Använd om möjligt en säker förmedlingstjänst för att inte bli lurad som Emma i Göteborg.
Så står sig svenska universitet internationellt
Fem svenska universitet har starka positioner bland internationella lärosäten. Det visar de senaste globala rankningarna. Men i topp ligger som vanligt brittiska och amerikanska universitet.
Nyckeln till framgång: engagera dig under studietiden
Så kan du få din studietid att bli en karriärboost genom föreningsengagemang och smart nätverkande.
Forskaren: Så kan AI användas i utbildningen
Ett AI-verktyg kan numera på nolltid skriva ihop en uppsats som inte går att skilja från en personligt skriven sådan. Många försök görs för att stävja utvecklingen. En som tänker annorlunda är Jonas Kågström, forskare i företagsekonomi på Högskolan i Gävle: – I mina kurser kräver jag att studenterna använder AI.
AI i undervisningen – möjlighet eller hot?
AI skapar nya förutsättningar för högre utbildningar. Examinationer måste göras om för att undvika fusk – men det går också att dra nytta av tekniken.
Så får du CSN-pengarna att räcka längre
Priserna på mat och el fortsätter att stiga i rask takt. Magdalena Andersson har till och med varnat för att Sverige står inför en ”krigsvinter”. För Akavia Aspekt berättar två experter om hur du kan få studentekonomin att gå ihop i de rådande inflationstiderna.
Det saknas regler för hur studenter kan använda AI
Sveriges universitet och högskolor står inför en stor utmaning. Det saknas i dag regler för hur studenter får använda AI-verktyg och det skapar osäkerhet hos studenter och lärare. – Vi behöver fortsätta med att utreda effekten som AI-verktyg samt ChatGPT har och utbilda våra lärare. Under hösten utgår jag ifrån att alla lärosäten jobbar med det här, säger Christian Stöhr, docent vid institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande på Chalmers.
Här är årets rankning av världens universitet
Dags att söka lärosäte till hösten? Årets QS-rankning av världens universitet är här. USA och Storbritannien dominerar, men Sverige finns representerat. Totalt hittar åtta svenska lärosäten in på den exklusiva listan.
Svenska universitet klättrar i QS världsrankning
Flera av de svenska universiteten har i år klättrat rejält i den välrenommerade QS-rankningen av världens bästa universitet. En förklaring kan vara nya kriterier för bland annat hållbarhet.
Så upplever studenterna den akademiska engelskan
Bolognaprocessen har lett till en kraftig ökning av engelska som undervisningsspråk på svenska universitet och högskolor. Men forskning visar att det kan leda till att studenterna lär sig sämre. Aspekt har talat med tre studenter som ger sin syn på universitetsengelskan.
Universitetsengelskan som chockar
Engelska ökar som undervisningsspråk på universitetet. Men lär du dig lika bra om du läser en kurs på engelska som om undervisningen hade skett på modersmålet? Ny forskning visar att många studenter är långtifrån förberedda på den akademiska engelskan – och att resultaten tar stryk.
Pengar och minskat glapp mellan studier och arbetsliv fokus för ny styrelse
Akavias studerandesektion driver frågor för landets studenter, som ekonomi och utbildningens relevans för arbetslivet. De som är med påverkar såväl studierna och studietiden som framtidens arbetsliv.
Så pluggar du utomlands
Språkkunskaper, internationellt nätverk och fördjupning i kurser som inte finns i Sverige. Fördelarna med att plugga utomlands som utbytesstudent är många, men se över möjligheterna tidigt tipsar experten.
Utbytesstudier öppnar nya karriärvägar
Att plugga som utbytesstudent utomlands kan öppna upp nya karriärvägar. Det tänkte Sepehr Khanmohammadi som studerar till civilekonom i Umeå – nu är han i Grenoble i Frankrike. – Jag har lärt känna människor från hela världen och talar franska, säger han.
Studenter vill kunna plugga på distans
Många lärosäten har återgått till att enbart undervisa på plats efter pandemin. Men nu önskar studenter en valfrihet, så att studierna blir flexibla.
Så fungerar fribeloppet för studiemedel
Fribeloppsgränsen anger hur mycket du får tjäna utan att studiemedlen minskar. Håll koll på den så att du slipper bli återbetalningsskyldig i efterhand.
Råd för tuffare tider
Coronapandemin har slagit hårt mot studenter som lämnat universitetet för meriterande jobb – som sedan dragits tillbaka. Arbetsmarknaden är tuff just nu, menar experterna. Här är deras råd till dig som är på väg ut i arbetslivet mitt under pågående pandemi.
Studera med dolda funktionshinder? Så fixar du plugget
Att få ihop livspusslet som student är en utmaning. Men för den som har en neuropsykiatrisk diagnos kan det vara ännu tuffare. Tove Lundin vet, hon lyckades med studierna trots outredd ADHD. Framgångsfaktorerna var egna strategier och stöd från familjen.
Så kan stressade studenter strukturera livet
I myllret av återkommande föreläsningar, seminarier och tentor är det lätt hänt att missa deadlines, samla uppgifter i en växande hög och bli mindre effektiv. Hur kan studenter få bättre ordning och reda på tillvaron? Struktören David Stiernholm kommer med tips.
Handelshögskoleprogram topp tio i världen
Executiveprogrammet vid Handelshögskolan i Stockholm tar sig för första gången in på topp tio i Financial Times årliga rankning.