Se upp med anställningskontraktet när du söker jobb. Det är lätt att vilja skriva på jobbavtalet direkt när du får det i handen. Men läs igenom avtalet, gärna med hjälp av ditt fackförbund, så att du inte drabbas av ofördelaktiga klausuler eller missar löneavsättningar.

Fråga: Jag söker jobb efter studierna, vad borde jag se upp med i kontraktet?

Svar: Tack för din fråga! Det är självklart av stor vikt att man går igenom villkoren i anställningsavtalet och ser till att man känner sig trygg med hela innehållet innan man skriver under, oavsett om det är första, andra eller hundrade gången man läser ett anställningsavtal. Låt dig inte stressas att skriva under utan betänketid.

Avtalsfriheten är stor och det går inte att göra en uttömmande lista på allt som kan förekomma, och det är alltid en god idé att gå igenom avtalet med oss på facket. Här kan vi dock nämna några vanligare fallgropar man bör vara uppmärksam på.

Står det att du har rätt till exempelvis ett förmånsprogram, eller kanske att du har möjlighet att arbeta på distans? Se över formuleringarna och kontrollera om det är tydligt vad som gäller, eller om det kan påverkas av exempelvis vad som visar sig nödvändigt utifrån verksamheten.

Många villkor kan inledningsvis se förmånliga ut men vara formulerade så att arbetsgivaren ensidigt kan bestämma eller ändra vad som gäller. För dig som studerar och vill arbeta vid sidan om kan det vara särskilt viktigt att se huruvida arbetets omfattning har ett minimum eller maximum du vill kunna förlita dig på, så att du varken står utan de arbetstimmar du räknade med, eller förväntas hinna med för mycket vid sidan av studierna.

Ett liknande problem man bör se upp med, särskilt inom vissa branscher, är till synes attraktiva bonussystem eller upplägg med en stor del rörlig lön, om man inte har en bra och fast grundlön i botten.

Andra riskabla villkor kan vara i form av svårtydda och vittgående klausuler om sekretess eller konkurrens, särskilt om de kombineras med en reglering om vite vid avtalsbrott. Generellt sett bör du reagera när du ser vaga, öppna formuleringar och det är svårt att avgöra vad som omfattas.

Stöter du i ett avtalsförslag på något sådant, eller något annat som gör dig osäker, kontakta oss på Akavia så går vi igenom det med dig.

Läs också: Varning för oskäliga anställningsavtal

Läs också: Då vågar du skriva på anställningsavtalet

Läs också: Trög återkoppling och oprofessionellt bemötande

Hanna Isaac är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Hon är en av  specialisterna på tidig karriär. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.