Emma Tysk och Sofie Borck Janeheim vet en hel del om starten i arbetslivet. Nu har de klarat av den, vet ungefär vad som funkar och bjuder gärna på några råd och reflektioner. Tidigare har båda fått utmärkelsen Årets IT-tjej, som Microsoft Sverige delar ut till studenter för att lyfta fram inspirerande förebilder i branschen. Priset har sedan bytt namn till Årets Tech-tjej.
Emma Tysk tog för knappt två år sedan examen från civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi i Uppsala. Rätt snabbt fixade hon praktik på Adidas i Amsterdam, som appdesigner inom UX. Nu jobbar hon heltid som App Experience Designer.
– Jag trivs jättebra. Det roligaste är att jag fått jobba i många olika team med olika projekt, verktyg och ansvarsområden. Eftersom Adidas är ett så stort och globalt företag är det mycket som händer.
Hon kände ingen på Adidas när hon såg annonsen på Linkedin. Hennes strategi blev att lägga mycket tid och energi på sin ansökan. Hon sökte med en designportfolio där hon visade tidigare projekt och skrev ett personligt brev.
– Jag jobbade lite med rekrytering inom IT under min studietid och insåg då att man snabbt märker vilka som lagt extra energi på sin ansökan, vilka som tagit ett steg till och läst på om företaget och tydligt förklarar varför de söker till just den arbetsplatsen. Det gör större skillnad än vad man tror att visa entusiasm och engagemang, säger Emma Tysk.
Övergången mellan studier och arbetsliv tycker hon var rätt tuff – som att kliva av studieårens ”tåg på räls” till att plötsligt stå inför tusen vägval.
– Men det också en otroligt spännande och kul tid, för nu har man möjligheten att själv välja riktning.
Något som hon tycker är viktigt för alla som står i jobbsökarläge är att inte avskräckt av långa "kravlistor" i jobbannonserna.
– Även om du inte kan allt – sök ändå! Ofta handlar det inte om att du ska kunna allt, utan om viljan att lära sig.
Sedan, när jobbet fixats, är det inte ovanligt att känna att man inte kan något och bara är en bluff på arbetsplatsen. Den känslan måste bekämpas.
– Försök att skjuta bort "imposter syndrome"-tankarna. Bara för att du är ny på en arbetsplats betyder inte det att du inte bidrar lika mycket som andra. Du kommer med nya ögon och perspektiv, ta för dig!
Det viktigaste för den som fått jobb och sedan vill klättra vidare tycker Emma Tysk är att visa engagemang, ta initiativ och uttrycka att man är taggad och glad att vara där. Plus, förstås, att även visa det i sitt arbete.
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Sofie Borck Janeheim tog för snart fem år sedan civilingenjörs- och lärarexamen på KTH i Stockholm. Idag arbetar hon på Microsoft Sverige som teknisk specialist för Low code-plattformen, vilket i korthet innebär att hon hjälper kunder att lösa problem med hjälp av appar, bottar och automationer.
– Utvecklingen sker otroligt snabbt, i höstas började det bubbla kring AI i plattformen och nu finns flera funktioner för våra kunder att testa. Det är kul att hjälpa dem hitta nya användningsområden.
Vägen till jobbet var inte direkt spikrak.
– Fram till tredje året på utbildningen fick jag inte ens svar på de sommarjobbsansökningar jag skickade in, säger Sofie Borck Janeheim.
För att få fart på saker och ting började hon engagera sig i nätverk på KTH som träffade olika företag.
Att hon lyckades fixa ett extrajobb tackar hon fotbollen för. Hon har både spelat och varit ledare och erfarenheterna från läger och av att leda barn och ungdomar blev här en värdefull merit. När extrajobbet på HelloWorld fixats började snart allt rulla på.
– Varje söndag var vi hos ett nytt partnerföretag och kodade. På så sätt träffade jag Microsoft och var sedan med i tävlingen Årets IT-tjej.
Utmärkelsen fick hon 2017. Kontakterna med Microsoft och andra företag blev en naturlig följd. De gjorde också att hon insåg exakt var hon ville jobba.
Att veta det är förstås en stor fördel, inte minst när det gäller att anpassa och vinkla sin ansökan efter mottagaren. Att skicka samma CV och personliga brev till flera olika företag funkar dåligt.
– Ta i stället den tid som krävs att läsa på om jobbet du söker, och anpassa din ansökan så att du lyfter fram vad du kan bidra med just där.
Sofie Borck Janeheims råd till den som kommit en bit in i karriären, men vill vidare, är att hitta mentorer eller buddies som arbetar i rollerna som lockar. Detta för att förstå vad uppdragen innebär och vad man måste lära sig för att klara dem. Samtidigt är det viktigt att ha en ärlig dialog med sin chef om förväntningar och önskemål från båda parter.
Vad gäller den egna karriären är Sofie Borck Janeheim mest nöjd med att hon vågat byta roll många gånger. Efter omorganisationer som lett till ändrade arbetsuppgifter har hon aktivt korrigerat sin karriärväg för att komma tillbaka ”på rätt spår”.
Finns det något du är mindre nöjd med?
– Jag kanske skulle säga att jag hade velat oroa mig mindre. Karriären är ingen sprint, den är ett maraton.
Sofie Borck Janeheim utsågs till Årets IT-tjej 2017, Emma Tysk utsågs till Årets IT-tjej 2018.
Läs också: Saga Olausson blev årets tech tjej
Läs också: Generella råd 2022 för dig som vill skapa nätverk under studietiden
Läs också: Sommarjobb eller kurs – så gör du om du är sent ute
10 jobbsökar- och karriärtips för unga
- Visa intresse och engagemang i din ansökan. Förklara varför just du söker dig dit och hur din bakgrund och kompetens kan bidra till verksamheten.
- Börja söka jobb så fort som möjligt, många traineeprogram startar sin antagningsprocess nästan ett år i förväg.
- Ta chansen att träffa företagen du är intresserad av, försök knyta kontakter.
- Sök de jobb du verkligen vill ha. Sortera inte bort dig själv på förhand. Våga söka –och kom ihåg att anpassa din ansökan efter rollen i företaget.
- En anställningsintervju handlar inte bara om att du som sökande ska bli utfrågad –du ska också intervjua arbetsgivaren. Det är viktigt att du vet vad de kan erbjuda, som arbetsmiljö, villkor och möjligheter för utveckling med mera.
- Ge inte upp för snabbt! Det är helt normalt att det är tufft att börja ett nytt jobb, det kan ta månader innan man förstår vad man egentligen jobbar med.
- Skjut bort "imposter syndrome"-tankarna, att du är en bluff som inte kan något. Du är ny på jobbet, visst, men du kommer med nya ögon och perspektiv, ta för dig!
- Skaffa mentorer och buddies som jobbar med det du själv siktar på i framtiden. Prata med och lär av dem.
- Är du sugen på att jobba utomlands ett tag? Spana efter internships – ett bra sätt att som nyexaminerad få en fot in på en utländsk arbetsmarknad.
- Våga säga till om du hamnat i en roll du inte trivs med. Det gynnar företaget om du som anställd vill stanna och utvecklas där, fast med andra uppgifter.
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Publicerad