Anna Sundin, ordförande i valberedningen till Akavia studerandesektion, tycker att det finns många anledningar att engagera sig studerandesektionen.

– För det första är du med och representerar 30 000 studentmedlemmar, vilket är ett ärorikt uppdrag, säger hon.

Hon konstaterar att arbetet innebär att du får vara med och vara aktivt delaktig i olika frågor, driva dem och lära dig om hur påverkansarbete fungerar.

– Du kommer i kontakt med många olika personer och du är med och förbättrar och utvecklar studerandesektionen. Det är ett roligt uppdrag eftersom att du ges stort ansvar att tänka fritt och att ta egna initiativ, vilket också bidrar till din personliga utveckling. Att dessutom få erfarenhet av hur en styrelse fungerar och arbetar är lärorikt.

Läs också: De startade eget istället för att söka jobb

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

 

Hon satt själv med i styrelsen under 2018/2019 och understryker att det är var givande på flera sätt.

– Jag upplever att jag lärde mig mycket om många olika frågor som man förmodligen annars aldrig hade kommit i kontakt med på studentnivå. Men sedan är det också otroligt kul att engagera sig i studerandesektionen!

Att alla i styrelsen sitter på olika kompetenser och erfarenheter gör att man lär sig av varandra, menar hon.

– Du lär dig om hur man ska gå tillväga för att skapa förändring och hur man planerar och strukturerar olika projekt. Att sitta i styrelsen är dessutom en väldigt bra erfarenhet och merit som för min egen del har öppnat många dörrar, säger Anna Sundin.

Läs också: Första jobbet? Kolla upp det här

Alice Törnlund valde att engagera sig i studerandesektionens styrelse efter att ha drivit påverkansarbete lokalt på sitt universitet och känt att hon ville nå längre med det arbetet.

– Min tidigare erfarenhet av styrelsearbete var från att driva en lokalstyrelse vid Jusek. Vår lokalstyrelse heter ”plugga lika” och vi arbetar för att förbättra studiemiljön för studenter med funktionsvariation som pluggar juridik vid Stockholms Universitet. Genom att engagera mig i studerandesektionens styrelse ville jag föra ett bredare arbete för att förbättra studievillkoren för dessa studenter, och för studenter generellt, säger hon.

Hon berättar att hon också lockades av möjligheten att få att jobba i en styrelse med större ansvar.

– Jag har även en stort intresse för arbetsrätt och vill jobba inom facket efter min examen, så jag tänkte att styrelsearbete var en god möjlighet för mig att få erfarenhet, kunskap och kontakter. Dessutom hade jag fått bilden av att det var en rolig gemenskap, vilket det verkligen var!

Alice Törnlund går själv juristprogrammet vid Stockholms Universitet och har en funktionsvariation.

– Det är en lästung utbildning, och helt klart en utmaning. Det kräver mer av mig än av mina kurskamrater som inte har en funktionsvariation, men det finns också mycket hjälp och stöd att få. Jag upplevde dock sällan att det innebar några extra utmaningar för mig i mitt styrelsearbete. Styrelsen jag var verksam i var väldigt medveten och accepterande gällande allas olika förutsättningar, säger hon.

Läs också: Hon blev av med extrajobbet på grund av pandemin