Praktikperioden är något du kan ha stor nytta av, inte minst eftersom den ska fungera som en fördjupning av det du är intresserad av. Det konstaterar Nina Forssblad, professionsanalytiker på Akavia.
– Till skillnad från många extrajobb som man kan ha vid sidan av studierna, ska praktiken vara direkt knuten till det du studerar. De uppgifter du får ska alltså inte styras av företagets behov, utan de ska stämma överens med den utbildning du går, säger hon.
Hon har noterat att det som regel är fler studenter som föredrar ett större företag framför ett mindre när de söker praktikplats.
– Det går inte att säga om det är bättre eller sämre att vara på ett stort företag. Det kan vara lite olika förutsättningar beroende på organisationens storlek, men du kan ha en fantastisk praktikperiod på såväl ett mindre privat företag som inom exempelvis en stor myndighet.
Värdefullt att se hur jobbet går till
En av utgångspunkterna vid val av praktikplats bör vara vilka arbetsuppgifter du vill lära dig mer om, menar Nina Forssblad.
– Det kan vara så att du vill veta mer om något område som i ingår i din utbildning eller få inblick i hur olika system fungerar. Att helt enkelt se hur jobbet går till i praktiken brukar också vara väldigt värdefullt.
Praktikperioden kan därmed även bli en möjlighet att testa om verkligheten stämmer överens med det du har tänkt dig.
– Det kan vara ett fantastiskt tillfälle att se om jobbet eller branschen fungerar som du trott. Du får chansen att stämma av om det verkligen är det som du vill jobba med.
När valet av praktikplats väl är gjort är det viktigt – oavsett storlek på verksamhet – att se till att det finns någon form av avtal mellan dig och praktikplatsen.
– Där bör det stå exempelvis vilka arbetsuppgifter du kan förvänta dig, vem som är din handledare, vilka arbetstider som gäller och även rent praktiska detaljer som hur försäkringsskyddet ser ut när du är på praktikplatsen.
Läs också: Få ut det mesta av din praktik
För- och nackdelar med stor respektive liten praktikplats
Tänkbara fördelar med praktik på mindre företag/organisationer
- Bredare ansvarsområde med möjlighet att prova på flera olika roller och arbetsuppgifter.
- Lättare att få överblick av verksamheten och förstå hur allt hänger ihop.
- Flexibilitet, så att det blir lättare att påverka arbetsuppgifter och schema.
Tänkbara nackdelar med praktik på mindre företag/organisationer
- Kan sakna resurser och strukturer för att göra praktiken välorganiserad och utvecklande.
- Färre kollegor och externa kontakter att bygga relationer med.
Tänkbara fördelar med praktik på större företag/organisationer
- I vissa fall kan du ingå i en grupp med andra praktikanter, vilket kan kännas mindre ensamt.
- Bättre rutiner för hur en praktik ska läggas upp och handledas i tydliga praktikprogram.
- Strategiskt – om du är intresserad av att arbeta för verksamheten framöver. Kan finnas fler öppningar för nyanställningar. Erfarenheter från en välkänd verksamhet kan också vara en bra punkt i ditt cv.
- Nyttigt med nätverkande och relationer med fler personer, speciellt om du får besöka olika avdelningar – förutsatt att du själv gillar att vara social, förstås.
Tänkbara nackdelar med praktik på större företag/organisationer
- Att ingå i en grupp med praktikanter kan också vara en nackdel, om du blir en i mängden och får mindre fokus än om du varit ensam.
- Tydliga rutiner kan innebära att du får begränsade arbetsuppgifter och har svårare att anpassa praktiken efter dina egna behov.
Publicerad