Hur ser dina förväntningar på arbetsmarknaden ut inom ditt område?
Ellen Hendar, 24 år. Pluggar juristprogrammet vid Handelshögskolan i Göteborg, termin åtta:
– Jag förväntar mig att det kommer finnas goda möjligheter för nyutexaminerade jurister på arbetsmarknaden när jag tar examen. Min förhoppning är också att kunna arbeta inom ett område som verkligen intresserar mig och att samtidigt få en bra ingångslön som ger en stabil grund att bygga vidare på.
Yazan Al Obidi, 20. Pluggar programmet internationell civilekonom på engelska vid Linköpings universitet, termin fyra.
– Jag förväntar mig en konkurrensutsatt men dynamisk arbetsmarknad inom finans, där både kompetens och nätverk spelar en avgörande roll. Med digitalisering och automatisering förändras branschen snabbt, och jag ser möjligheter för de som är analytiska, strategiska och kan anpassa sig till nya teknologier. Jag förväntar mig också att prestation och resultat kommer att vara avgörande för karriärutveckling.
Mam Jane Grace Njie, 21 år. Pluggar programmet Språk och Politik med inriktning på engelska och med statsvetenskap som huvudämne vid Linnéuniversitetet, termin sex.
– Jag ser framför mig en arbetsmarknad med goda möjligheter för statsvetare. Det finns ett växande behov av kunskap inom samhällsfrågor, politik och förvaltning, både i offentlig och privat sektor. Samtidigt är konkurrensen hård och många roller kräver erfarenhet. Därför räknar jag med att behöva vara flexibel och öppen för olika ingångar till arbetslivet.
Vilka är de största orosmomenten eller utmaningarna du tror att du kommer att möta?
Ellen Hendar, 24 år, juridik vid Handelshögskolan i Göteborg:
– Jag tror att det största orosmomentet för många juriststudenter inför examen är betygen. Det råder en betygshets som bottnar i att många rekryterare nästan enbart fokuserar på betyg, på bekostnad av annan relevant erfarenhet. Utöver betygsfrågan kan jag känna en viss oro över AI:s framväxt och hur den kan ersätta en del traditionella juridiska arbetsuppgifter och förändra juristrollen på sikt.
Yazan Al Obidi, 20, internationell civilekonom vid Linköpings universitet:
– En stor utmaning är konkurrensen om de mest attraktiva rollerna inom finans, särskilt för nyutexaminerade utan längre arbetslivserfarenhet. Branschen kräver ofta att man har ett starkt nätverk och praktisk erfarenhet, vilket kan vara svårt att få som student. En annan utmaning är att hitta en balans mellan karriärambitioner och privatliv, särskilt i en bransch där långa arbetsdagar ofta är normen.
Mam Jane Grace Njie, 21 år, statsvetenskap vid Linnéuniversitetet:
– En av de största utmaningarna tror jag kommer vara att tillämpa mina teoretiska kunskaper med de praktiska färdigheter som arbetsgivare efterfrågar. Många jobb inom statsvetenskap kräver erfarenhet av till exempel projektledning, ärendehandläggning eller policyanalys, vilket kan vara svårt att få under studietiden. För att möta denna utmaning fokuserar jag på att utveckla mina färdigheter genom praktik och att engagera mig i studentprojekt.
Har du någon erfarenhet av praktik eller extrajobb som har påverkat dina förväntningar på arbetsmarknaden?
Ellen Hendar, 24 år, juridik vid Handelshögskolan i Göteborg:
– Jag har praktiserat i snart fyra år på en advokatbyrå med inriktning på brottmål. Eftersom det är en liten och familjär byrå har jag fått ta mycket eget ansvar och jag inser att jag trivs i en miljö där jag får utrymme att utvecklas, ta egna initiativ och bidra aktivt. Jag ser därför gärna att framtida arbetsplatser erbjuder liknande utvecklingsmöjligheter samt ger mig möjlighet att få styra över och ta ansvar för hur jag lägger upp mitt arbete.
Yazan Al Obidi, 20, internationell civilekonom vid Linköpings universitet:
– Jag arbetar som studentmarknadsförare för Akavia och ska (om allt går som det ska nästa vecka) bli ledamot i styrelsen för studentsektionen med fokus på studiepolitiska frågor. Genom dessa roller har jag fått insikt i hur nätverk och engagemang kan öppna dörrar till arbetsmarknaden. Jag har även haft möjlighet att knyta ett fåtal kontakter inom finansbranschen, vilket har bekräftat vikten av att vara proaktiv i sitt karriärbyggande.
Mam Jane Grace Njie, 21 år, statsvetenskap vid Linnéuniversitetet:
– Jag har inte haft praktik än, men jag söker aktivt praktikplats inför hösten 2025. Mina extrajobb, allt från restaurangbranschen och apotek till arbete inom föreningslivet, har gett mig värdefulla insikter om arbetsmarknaden. Jag har lärt mig hur viktigt det är med samarbetsförmåga och kommunikation. Jag förväntar mig att dessa egenskaper samt förmågan att förmedla information på ett tydligt sätt kommer att vara viktiga även på en framtida arbetsplats.
Vilken typ av arbetsgivare ser du helst att du börjar jobba hos?
Ellen Hendar, 24 år, juridik vid Handelshögskolan i Göteborg:
– Jag är öppen för att arbeta hos många olika arbetsgivare på lång sikt, men direkt efter examen vill jag gärna ha en notarietjänst för att få en inblick i arbetet på domstol. Jag tror att den erfarenheten ger en stabil grund att bygga vidare på. Efter notarietjänstgöringen ser jag mig själv arbeta på en mindre privat byrå, där jag kan få bred erfarenhet och möjlighet att utvecklas inom mitt intresseområde. Samtidigt är jag även intresserad av att i framtiden arbeta utomlands för att få nya perspektiv!
Yazan Al Obidi, 20, internationell civilekonom vid Linköpings universitet:
– Jag ser helst att jag börjar på ett större internationellt företag inom finanssektorn, där jag kan få exponering för komplexa affärer och globala marknader. Jag vill helst börja med att arbeta i Sverige men ser även möjligheter att arbeta internationellt längre fram i karriären. Att arbeta i en dynamisk och resultatorienterad miljö anser jag är viktigt för mig.
Mam Jane Grace Njie, 21 år, statsvetenskap vid Linneuniversitetet:
– Jag är öppen för både offentlig och privat sektor, men lockas särskilt av internationella organisationer, tankesmedjor och myndigheter där jag kan arbeta med politiska frågor som rör demokrati, internationella samarbeten eller utrikespolitik.
Vad värdesätter du högst hos en framtida arbetsgivare?
Ellen Hendar, 24 år, juridik vid Handelshögskolan i Göteborg:
– För mig är det viktigt med en bra balans mellan arbete och privatliv. Jag värdesätter därför ett flexibelt arbete där jag själv kan påverka hur jag lägger upp min tid. Sedan har jag inga problem med att arbeta mer under intensiva perioder, men jag vill att det ska finnas en möjlighet att anpassa arbetsbelastningen utifrån mina förutsättningar. Utvecklingsmöjligheter är också något jag prioriterar högt; jag vill vara på en arbetsplats som värdesätter sina anställda och där jag kan växa både på ett professionellt och personligt plan.
Yazan Al Obidi, 20, internationell civilekonom vid Linköpings universitet:
– Jag värdesätter en hög men samtidigt en rimlig/rättvis lön, tydliga karriärvägar och möjlighet att utvecklas både professionellt och personligt. Jag vill arbeta i en miljö där prestation belönas och där det finns utrymme att ta ansvar och påverka. Flexibilitet är också viktigt, särskilt möjligheten att kombinera arbete på kontor med resor eller distansarbete, men detta är endast ett personligt önskemål egentligen.
Mam Jane Grace Njie, 21 år, statsvetenskap vid Linnéuniversitetet:
– Jag värdesätter en trivsam arbetsmiljö. Att känna att ens arbete gör skillnad är viktigt och det är också betydelsefullt med utmaningar som ger möjlighet att utvecklas och lära sig mer.
Vilka egenskaper tror du kommer att vara viktiga för att lyckas på arbetsmarknaden inom ditt område?
Ellen Hendar, 24 år, juridik vid Handelshögskolan i Göteborg:
– Jag tror att det kommer vara viktigt att ha en bra analytisk förmåga och ett eget kritiskt tänkande. Sedan är det alltid viktigt som jurist att ha en bra kommunikationsförmåga, att kunna uttrycka sig tydligt och övertygande, både skriftligt och muntligt. I takt med att AI utvecklas tror jag också att efterfrågan på experter inom specifika områden, exempelvis IT- och AI-rätt, kommer att öka. Samtidigt kommer det att krävas ett driv och en vilja att kontinuerligt vilja utvecklas.
Yazan Al Obidi, 20, internationell civilekonom vid Linköpings universitet:
– För att lyckas inom finans tror jag att analytisk förmåga, affärssinne och ett strategiskt tänkande är avgörande. Dessutom är anpassningsförmåga och förmågan att bygga relationer viktiga egenskaper, eftersom nätverk och kommunikation spelar stor roll i branschen. En hög arbetsmoral och förmåga att hantera press är också nödvändiga.
Mam Jane Grace Njie, 21 år, statsvetenskap vid Linnéuniversitetet:
– För att lyckas på arbetsmarknaden inom mitt område tror jag att egenskaper som att vara social, anpassningsbar och samarbetsvillig är viktiga. Förmågan att bygga och underhålla goda relationer både med kollegor och externa parter kommer att vara betydelsefull.
Vad tycker du att arbetsgivare skulle kunna göra för att underlätta för nyutexaminerade?
Ellen Hendar, 24 år, juridik vid Handelshögskolan i Göteborg:
– Jag tycker överlag att arbetsgivare inom juridik är bra på att nå ut till oss studenter, exempelvis genom att delta på mässor och sponsra olika aktiviteter. Många större advokatbyråer och domstolar har även sommarnotarietjänster och uppsatspraktik som ger en möjlighet att tidigt få in en fot i arbetslivet. Det är ju dock framförallt större företag och den offentliga sektorn som är bra på att synas för studenter, så för mindre byråer och företag hade det nog varit bra att försöka nå ut till oss före examen och även att annonsera ut jobb för nyutexaminerade genom exempelvis studentkårer och föreningar.
Yazan Al Obidi, 20, internationell civilekonom vid Linköpings universitet:
– Arbetsgivare kan underlätta genom att erbjuda fler traineeprogram och praktikmöjligheter där studenter får chans att bygga erfarenhet och nätverk. Det skulle också vara värdefullt med tydligare karriärvägar och mentorskap för att hjälpa nyutexaminerade att navigera i branschen. Transparens kring vad som krävs för att avancera i karriären skulle också göra det lättare för unga att sätta upp realistiska mål och utvecklas i rätt riktning.
Mam Jane Grace Njie, 21 år, statsvetenskap vid Linnéuniversitetet:
– Skapa fler instegsjobb och traineeprogram där man får möjlighet att lära sig på plats och utvecklas i rollen. Det är också värdefullt med mentorskapsprogram där nyutexaminerade får vägledning från mer erfarna kollegor.
Läs också: Trendskiftet: ”De traditionella vägarna till jobb minskar”
Läs också: Arbetsgivarnas krav på dig som vill jobba i offentlig sektor
Läs också: Så jobbar storbyråerna med att locka unga jurister
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Publicerad