Svensk ekonomi väntas gå in i en lågkonjunktur 2023 med hårdare klimat på arbetsmarknaden som följd. Det gör att konkurrensen om jobben ökar. Men vet man hur och var man ska leta efter jobb när konjunkturen stramas åt så finns det jobb. Här är experternas bästa tips för att få jobb i lågkonjunktur.
Akavia Aspekt har pratat med Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, och Therese Vikenbacke, leveranschef på rekryteringsföretaget StudentConsulting för att få de bästa tipsen till studenter som snart ska ut i yrkeslivet. Har du ännu inte börjat jobba på att knyta kontakter så är det inte för sent. Men det börjar bli bråttom, menar Charlotte Lindman:
– Chansen att hitta rätt person och knyta kontakter är större nu än närmare sommaren.
Nu är det minst sagt på tiden att vara aktiv och dra i flera trådar, enligt Charlotte Lindman och Therese Vikenbacke. Leta efter nyckelpersoner som finns på arbetsplatser där du vill arbeta.
– Och håll kontakterna varma, det är nu ännu viktigare att visa framfötterna, vad du är intresserad av och vill, säger Charlotte Lindman.
Läs också: Första jobbet? Kolla upp det här!
Både hon och Therese Vikenbacke betonar vikten av att komma ut på arbetsplatser innan du söker heltidsjobb.
– Det är inte för sent att få ett extrajobb nu, vi har över 500 extrajobb på vår hemsida just nu. Extrajobbet kan vara en viktig väg in till en framtida arbetsplats, säger Therese Vikenbacke och fortsätter:
– Det är naturligtvis alltid fördelaktigt att ha jobbat extra inom det du senare vill jobba med, men det är också bra med andra arbetslivserfarenheter. All erfarenhet är bra erfarenhet, säger hon.
Också sommarjobb efter examen kan vara en väg in till fast jobb.
Många viktiga kontakter kan även knytas i samband med praktik och Therese Vikenbacke vill lyfta fram alternativet att göra egen praktik efter examen.
– Många utbildningar har inte praktik och har du svårt att få jobb så finns ju faktiskt möjligheten till praktikkurs, säger hon.
Då har du möjlighet att få nytt nätverk och referenspersoner till cv.
Akavias mentorprogram för medlemmar
Viktiga kontaktpersoner kan också finnas i ditt personliga nätverk. Det är många som hittar jobb genom vänner eller bekanta.
– Och var öppen med att du är jobbsökande till alla, det kan skapa ringar på vattnet, säger Therese Vikarbacke.
Försök också att synas på alla plattformar så mycket som möjligt. Följ de företag eller organisationer som du är intresserad av på till exempel Linkedin.
– Var aktiv på de företag där du är intresserad av jobb, ta kontakt, fråga om tips för hur du kan få jobb och så vidare, säger Charlotte Lindman.
Hon rekommenderar att man som student ska söka jobb på flera olika sätt och ställen.
– Skriv in dig hos olika bemanningsföretag, där är det många rekryterare som tittar, säger hon och förklarar att det ger en stor möjlighet att få komma på anställningsintervju.
Ett hett tips är att redan under sista tiden som student uppdatera din profil till jobbsökande. Så att det tydligt syns att du är på väg ut i yrkeslivet.
– Uppdatera så att det ser aktuellt ut, och även vad du är intresserad av för jobb, säger Charlotte Lindman.
Både hon och Therese Vikenbacke lyfter fram videopresentation som en viktig del. Den kan läggas upp på sociala medier, men också bifogas i ansökningsmejlet.
– Och den presentationen behöver inte vara så märkvärdig. Bara vad du har för utbildning, vad du söker för jobb och några av dina styrkor, säger Charlotte Lindman.
Det här får du som medlem i Akavia
Therese Vikenbacke fyller i:
– Det är ett annat sätt att sticka ut.
Den som är nyutexaminerad student har oftast sökt jobb tidigare, men Charlotte Lindman vill ändå betona att det är viktigt att inte bara skriva en ansökan som sedan skickas ut till alla arbetsgivare.
– Nöj dig inte med att skicka samma, utan skriv om varje ansökan. Men man blir ju bra på det man gör många gånger. Sedan ska det som jobbannonsen frågar efter alltid lyftas så högt upp som möjligt i ansökan. Så det är viktigt att se vad de frågar efter.
Läs också: Branscherna med bästa (och sämsta) jobbchanserna
Nu när examen närmar sig är det tid att kasta sig ut i alla sociala nätverk.
– Våga gå på exempelvis den lokala näringslivsfrukosten som näringslivet anordnar. Får du inte nya kontakter där så får du i alla fall en inblick och mer kunskap om företagsklimatet och vilka företag som kan vara intressanta att kontakta på annat håll, säger Therese Vikenbacke.
Att förstå branschen du vill in i tror hon är viktigt.
– Håll dig påläst och ajour, det handlar om att synas som en kandidat, säger hon.
Läs också: Lågkonjunktur - men det finns jobb om du letar på rätt ställe
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Publicerad