Praktik är en viktig framgångsfaktor för att få anställning efter examen. Den kan ge dig kvalificerad kunskap och leda vidare till jobb. Akavias verksamhetsansvarig för studentverksamheten, Abelone Tischbein-Madsen, ger dig råd om vad du ska tänka på i tre steg – före, under och efter praktiken.
Trots att kartläggning visar hur viktigt det är med praktik under studietiden är det långt ifrån alla nyutexaminerade akademiker som har haft det.
– Om du får chansen att söka en praktikplats under din utbildning rekommenderar vi att du tar den, säger Abelone Tischbein-Madsen.
En praktikplats ger dig viktig arbetslivserfarenhet som kan vara svår att få på andra sätt. I bästa fall kan den leda till både extrajobb och fast anställning eller till goda kontakter så att du får jobbet du siktar på.
Men för att få ut maximalt av praktiken är det flera saker du behöver hålla reda på – både före, under och efter. En viktig fråga är vad du vill med praktikplatsen: Ska den leda vidare till jobb eller vill du få viktig erfarenhet?
– Vill du att den ska leda vidare till jobb på just den arbetsplatsen så är det viktigt att se om det är realistiskt. På Utrikesdepartementet till exempel kan man få praktikplats. Men det krävs en diplomutbildning för att få arbeta som diplomat.
Om du önskar att göra din praktik utomlands har rekryteringssajten Impactpool möjligheten att hjälpa dig vidare.
– Som medlem i Akavia kan du ta del av hela Impactpools erbjudande, säger Abelone Tischbein-Madsen.
Sedan är det skillnad på att söka i Sverige eller utomlands. Här är det inte alltid så viktigt med vilken typ av examen du har bakom dig, medan det till något av EU:s praktikprogram krävs en akademisk examen (lägst kandidat/bachelor) och mycket goda kunskaper i två EU-språk.
Läs Akavias tio steg för en lyckad praktik
Praktikprogrammen hos FN vänder sig vanligtvis till universitetsstuderande som håller på att slutföra sin kandidat- eller masterexamen i ett ämne som är relevant för organisationen.
Abelone Tischbein-Madsen påpekar också att det kan vara värt att kontrollera med din institution om de kan hjälpa dig med kontakter till en praktikplats.
Läs också: Första jobbet - kolla det här
Vissa arbetsplatser tar bara emot praktikanter som samtidigt går en praktikkurs. Då måste du ha en praktiköverenskommelse för att bli antagen till kursen.
Ingår det däremot inte praktik i din utbildning så är det faktiskt ändå möjligt att lösa. Antingen genom kursen ovan, som erbjuds fristående på flera skolor, eller genom att ordna en egen praktikplats. Problemet då kan vara att du inte får studielån och bidrag utan måste finansiera din praktik själv.
– Då är det också viktigt att se över hur du är försäkrad, om du inte är det kan det vara värt att kolla upp om du kan ordna en egen försäkring.
Nytt på Akavia är en praktikhandbok, både för dig som är student och för arbetsgivare.
– Där hittar du mer råd och konkreta tips runt din praktik.
De råd som gäller när du söker jobb gäller också när du söker praktikplats. Tänk långsiktigt och jobba upp kontakter genom att gå på seminarier och mässor en lång tid i förväg.
– Jag frågade en chef på ett seminarium hur jag skulle göra för att få praktik hos dem och fick en mejladress, säger Abelone Tischbein-Madsen.
Vill du komma till en högt ansedd praktikplats – som till exempel en ambassad utomlands – så måste du ta i beräkningen att konkurrensen är tuff. Siktar du på ett stort och känt företag så gäller det att bygga upp kontakter.
– Kanske har du till och med någon i din familj eller bekantskapskrets som kan ha några ingångar till det företaget, så det är värt att se över och be om hjälp.
Bygg upp ditt kontaktnät på Linkedin och följ de företag som du är intresserad av.
– Ha alltid ögon och öron öppna. Se möjligheterna och våga, säger Abelone Tischbein-Madsen.
Expertens tips för att fixa bästa praktiken
Före praktiken
- Börja med att ta reda på när praktiken är planerad så att du har tillräckligt med tid på dig.
- – Om du vill göra praktik så skjut inte upp den tanken, börja nysta tidigt, annars finns risken att du inte får någon praktik, säger Abelone Tischbein-Madsen.
- Viktiga frågor att ställa sig är: När infaller praktiken? Hur lång är den? Vad krävs för att få komma till drömarbetsplatsen. Har de några krav? Vilka möjligheter finns det? Vad vill du att praktiken ska leda till?
- Vet du inte var du vill ha praktik så finns möjlighet till coachning hos Akavia. När du vet var du vill ha din praktikplats så har du genom medlemskap i Akavia också möjlighet att få hjälp med ansökningsbrev och träning inför en intervju.
- – När du skriver ett personligt brev och skickar med cv så kan det vara bra att göra två versioner, en på svenska och en på engelska. Det här kan vi också hjälpa dig med, säger Abelone Tischbein-Madsen.
- Har du redan säkrat dig en praktikplats på det företag eller den organisation du önskar så är det viktigt att du har en kontaktperson och en handledare som kan hjälpa dig på plats.
- – Ha alltid det färdigt innan du kommer ut på praktiken och lägg upp en plan eller till och med ett avtal redan innan den startar, säger hon.
Under praktiken
- När du väl är ute på praktik så ska du fortsätta bygga upp ditt kontaktnät, samtidigt som det är viktigt att du vågar visa upp dig och ta för dig.
- – Se det värdefulla i fikarumssamtalen, skaffa kontakter och fråga hur de som arbetar där kom dit. Be om tips, säger Abelone Tischbein-Madsen.
- Under praktiken är det viktigt att du får kvalificerade arbetsuppgifter.
- – Kom ihåg att du är där för att lära dig, så du behöver inte skämmas över att du inte kan allt.
Efter praktiken
- När din praktik är avslutad ska du be att få ett skriftligt intyg. Det bör innehålla följande:
- Ditt namn och personnummer.
- Praktikperiodens längd.
- Kortfattad beskrivning av verksamheten.
- Beskrivning av de uppgifter du har utfört.
- Arbetsgivarens omdöme om hur du utfört dina uppgifter.
- Rekommendation till framtida arbetsgivare.
- – Fråga också om du kan få en Linkedinrekommendation och om du kan ha dem som referens, säger Abelone Tischbein-Madsen.
- Leder praktiken inte till ett fast arbete eller extrajobb så uppmanar Abelone Tischbein-Madsen att du ska hålla kvar kontakten.
- – Tveka inte att prata och håll kontakten med praktikplatsen på till exempel Linkedin, säger hon.
- Tveka inte heller att fråga om extrajobb eller sommarjobb, eller be dem återkomma till dig om det skulle uppstå vakanser. Om arbetsplatsen inte alls verkar vara intresserade av att ge dig något jobb så kan du fråga varför och vad du ska göra för att kanske få det.
Så förbereder du dig för att söka praktikplats
Att via en praktikplats få in en fot på en arbetsplats kan vara guld värt för många studenter. I Akavias rapport ”Efter examen” uppger 59 procent av dem som hade en praktikplats att den var ganska eller mycket viktig för att man skulle få sitt nuvarande arbete.
– Det är många som söker jobb eller blir erbjudna jobb där de har gjort sin praktik, säger Akavias professionsanalytiker Nina Forssblad.
På praktikplatsen får man visa sina färdigheter och börjar bygga sitt första nätverk. Framför allt inom yrken där det råder stor konkurrens om jobben kan praktiken bli en avgörande merit i ens cv. I vissa utbildningar för ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer ingår poänggivande praktikperioder. På andra utbildningar utgör de en frivillig del, men inom de flesta ingår ingen praktik och då är det upp till studenten själv att ordna en praktikplats.
Nina Forssblad ger rådet att se över om en praktikperiod ingår redan när man söker sin utbildning.
– Vad är jag intresserad av och hur ser programmen ut? Det kan skilja mellan lärosäten. Ingår praktik får du studiemedel, men när du söker egen praktikplats är den vanligtvis oavlönad även om praktiklön i vissa fall utgår. Det är viktigt att sätta sig in i vad som gäller.
De flesta universitet och högskolor har olika slags karriärcenter som kan ge bra information inför praktiken.
Strategin för att få en bra praktikplats
När det sedan gäller att börja kontakta olika arbetsgivare är hennes första råd att läsa på om verksamheterna.
Större arbetsgivare har som regel information i stil med ”att söka praktik hos oss” på sina webbsidor. Om direkta kontaktuppgifter saknas kan du kontakta chefen för den avdelning du vill till, en HR-chef eller kanske någon som har varit och gästföreläst på din utbildning. För den som vill söka sig till den ideella sektorn finns webbplatsen ideellajobb.se där många organisationer annonserar om praktikplatser.
Nina Forssblad noterar att praktiken ofta är knuten till den utbildning studenten går.
– Fundera över vilka kontakter du har. Var skulle det vara roligt att göra praktik? Kolla upp den typen av arbetsplats. Ekonomer till exempel jobbar ofta inom stora verksamheter, men det kanske inte du är intresserad av. Tänk över vilken nytta praktikplatsen kan ha för dig, både inom ramen för utbildningen du går och efteråt.
Att praktisera utomlands är populärt. Det är samtidigt en bra merit att ha i sitt cv. Till de vanligare praktikplatserna hör utlandsmyndigheter, FN och olika handelskontor.
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Ska man skriva ett praktikavtal – och få ett arbetsbetyg?
– Det är alltid bra att ha ett underlag för vad det är du ska göra och vilka villkor som gäller. Efter praktikperioden är ett omdöme med vitsord, och en referens för kommande arbetssökande bra att få.
Andréa Westergren läser statsvetenskap vid Mälardalens högskola och utexamineras vårterminen 2022. Sedan sista augusti, och terminen ut, praktiserar hon hos Liberalerna på riksdagskansliet. Hon var tidigt ute och började söka praktikplats utifrån en egengjord lista redan i november förra året.
– Jag googlade och letade efter annonser och skickade väldigt många mejl. Jag har säkert sökt 150 praktikplatser, även dem som inte har varit utannonserade. Det var faktiskt så jag fick den här.
Andréa Westergren tipsar om att söka praktikplatser på bred front.
– Jag trodde inte jag skulle få vara på riksdagskansliet. Våga vara lite på! Mejla och visa intresse; det uppskattas. Om du får komma på en intervju, var ärlig och undvik standardfraser som att du är glad, social och stresstålig. Nämn det du är bra på och vad du kan bidra med.
4 tips för att söka och få en bra praktikplats
- Var ute i god tid. Ring inte arbetsplatsen två veckor innan.
- Ta reda på så mycket information som möjligt. Ta gärna hjälp av karriärcenter, studievägledare, tidigare gästföreläsare eller Akavia när det gäller villkoren som rör praktik.
- Våga ta kontakt med arbetsplatser som du är intresserad av och var påläst. Tänk igenom vad du ska säga innan du presenterar dig. Var beredd att ge en bakgrund och beskriv dig själv och vad du är intresserad av.
- Berätta för arbetsgivaren vad det är hos dem som du är intresserad av och vad du kan bidra med, något många glömmer bort. Tänk på att alla kan bidra med något. Du har ju färsk kunskap från utbildningen och kanske något specialintresse? Kanske också erfarenhet från extrajobb?
Expertens tips hur du fixar bästa praktikplatsen
Text: Barbara Taltavull, 27 januari 2022
Praktik är ofta guld värt och kan vara nyckeln till jobb efter examen. “Har du möjlighet att göra praktik som en del av din utbildning – ta den”, råder Stina Vikingson, på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Här svarar experten på hur du ska göra för att hitta en bra praktikplats du får också de 12 bästa tipsen.
–Flera av våra studenter väljer att praktisera under sin utbildning, under höstterminen cirka 100 studenter på kandidatnivå. Vissa av dem ordnar egen praktik, och en del får i stenhård konkurrens praktik hos våra partnerföretag, säger Stina Vikingson, som jobbar på Ekonomihögskolans Karriärcenter.
En del väljer dessutom att maximera sin utbildning genom att göra både praktik och åka på utbytestermin.
–Då får man det bästa av båda delarna, både erfarenhet och kontakter, konstaterar hon.
Läs också: Så pluggar du utomlands
Praktiken kan vara en inkörsport till arbete parallellt med de fortsatta studierna och ett jobb efter examen, vilket allt fler insett i kölvattnet av pandemin. För var och en av de cirka 15 praktikplatser som erbjuds hos Ekonomihögskolans partnerföretag har det varit runt 30 sökanden senaste året, berättar hon.
–Det har varit väldigt hög konkurrens om platserna hos våra partnerföretag under pandemin. Det gäller att ha ett cv och personligt brev som sticker ut, framhåller Stina Vikingson.
Många högskolor tillämpar idag praktik som en möjlig del av utbildningen. På just Ekonomihögskolan kan man välja att lägga det under sista året av sitt program.
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
För att lyckas gäller det att du riktar din praktikansökan, understryker Stina Vikingson.
- Sök till arbetsgivare som du verkligen vill göra praktik hos, där du tror att du kan få lära dig mycket. Då är chansen att ro hem den mycket större eftersom arbetsgivaren märker och uppskattar ditt genuina intresse. Du ska inte dra iväg 100 standardskrivna ansökningar, utan rikta dig till få med kvalitet, råder hon.
–Gräv där du står, nyttja ditt kontaktnät. Vet du att din grannes pappa jobbar på ett intressant företag kanske du kan fråga honom om hjälp att få in en fot där.
Det gäller också, precis som när man annars söker jobb, att vara tydlig med hur du kan bidra.
–Du måste vara tydlig med vad du vill uträtta. Säg inte bara att du vill göra praktik, utan precisera vad du vill jobba med och vad du kan bidra med, som är till nytta för arbetsgivaren. Studenter kan mycket teori, men också mer praktiskt än vad de tror. De har mycket driv, engagemang, intresse och passion. De är entusiastiska och på hugget. Det gillar arbetsgivare. Visa det för dem!
Hur mycket hinner en student egentligen göra under en hel eller halv termin?
–De får väldigt mycket gjort. Arbetsgivarna är överraskade över hur mycket de presterar.
Ett jättebra tips för att hitta praktik är att använda sociala medier.
–Många använder Linkedin för att lära sig om arbetsmarknaden, hitta information om vad företagen gör, var de som jobbar där pluggat tidigare och för att skaffa kontakter. För att sticka ut är det viktigt att kunna berätta om varför du vill jobba hos en viss arbetsgivare. Läs på och fundera över vad det är som lockar, till exempel om du gillar att de jobbar mycket med hållbarhet, eller har bra tekniska lösningar.
Läs också: Första jobbet - kolla det här
Vad ska man inte göra?
–Ge inte upp eller ta ett nej för hårt. Många behöver söka ett par praktikplatser innan de får någon.
Vad ställer ni för krav på dem som tar emot praktikanter?
–Studenterna ska ha arbetsuppgifter i relation till den höga nivå de pluggar på. De ska inte brygga kaffe eller springa ärenden utan jobba som anställda och de ska ha en handledare.
12 bästa tipsen när du söker praktikplats
- Fundera tidigt på arbetsgivare som kan vara intressanta att kontakta. Ta hjälp av ditt nätverk.
- Knyt nya kontakter genom engagemang i studentorganisationer, på arbetsmarknadsdagar etcetera.
- Fundera på vad du vill att din praktik ska ge dig. Är det någon viss erfarenhet eller kompetens du behöver, se till att hitta en praktikplats där du får lära dig detta!
- Prata med din karriärvägledare och hör hur högskolan/universitetet kan hjälpa till.
- Använd sociala medier såsom Linkedin för att hitta arbetsgivare, kolla vad de gör, vad deras anställda har för utbildning och för att hitta ledande befattningshavare att skicka en spontanansökan till.
- På nätet finns även utannonserade praktikplatser, men för dem kan konkurrensen vara högre.
- Sök till företag som du verkligen vill till, då är chansen att lyckas större
- Börja sök i god tid, då slipper du press och stress, och kan kontakta fler företag.
- Rikta ditt cv och personliga brev, satsa på kvalitet, gör inte ett stort standardutskick.
- Var påläst, berätta varför du vill jobba hos just den arbetsgivaren.
- Var tydlig med vad du kan bidra med och uträtta på företaget.
- Ge inte upp vid ett nej, var beredd på att söka många platser innan du får napp.
Tre case - så fixade de praktikplatsen
Text: Barbara Taltavull, 7 februari 2022
Här berättar tre studenter om hur de fick sin praktikplats och vad de tror den betyder för dem. Deras råd är att börja söka tidigt, ge konkreta tips på hur du kan bidra och att använda sig av Linkedin. De ger också en mängd andra tips.
Emma Fredriksson, 25 år: “Börja söka tidigt”
Emma Fredriksson studerar sista terminen till civilekonom vid Umeå Universitet. I våras praktiserade hon som marknadskoordinator på Travel News.
Hur fick du din praktikplats?
-Via Linkedin. Jag lade ut en kort beskrivning av mig själv där och på Facebook samt Instagram med foto och punktade upp vad jag sökte och vad jag är bra på. En Linkedinkontakt kommenterade att det var kul att jag sökte. En av hans kontakter såg det och kontaktade mig. Jag fick även ett erbjudande via Facebook. Jag tror kontakter ger mycket.
Vad tror du praktikplatsen kommer betyda?
-Jättemycket. Man får kontakter, kommer in i branschen. Jag har fått jobberbjudande genom den, jobbar deltid där parallellt med studierna nu och sannolikt heltid till sommaren. Man får se att det man lärt sig i teorin kan implementeras i praktiken. Jag fick se vad jag är bra på och vad jag behöver träna på. Jag tar till exmpel på mig lite väl många uppgifter.
Vilka är dina bästa tips till andra som vill få praktik?
-Börja sök tidigt. Jag började redan vid mitten av höstterminen via sociala medier. Det är skönt att slippa stressen i november. De flesta i klassen fick praktik via nätet. Jag är egentligen en sista minuten person, som presterar bäst under press. men det var så skönt att slippa stress och ha det klart i december. Använd alla kontakter, föräldrar, kompisar, etcetera.
Linnea Jakobsson, 25 år: “Ge konkreta tips på hur du kan bidra”
Linnea Jakobsson har studerat sex terminer av juristprogrammets totalt nio på Lunds universitet. Nu är det dags för en termins praktik på Svenska Ambassaden i Bangladesh.
Hur fick du din praktikplats?
-Jag sökte via UD:s webbsida. De lägger upp sina praktikplatser på hösten och det är högt söktryck. För Bangladesh var det önskvärt att ha erfarenhet av att bo och leva i ett annat land, vilket jag har. Jag har varit utbytesstudent på Nya Zeeland och rest i Sydostasien.
Vad tror du praktikplatsen kommer betyda?
-Jag tror den kommer vara väldigt meriterande då jag vill jobba internationellt, gärna med mänskliga rättigheter i en internationell organisation eller på UD. Som jurist är man annars ofta väldigt begränsad till den svenska marknaden eftersom utbildningen främst handlar om svensk lag och rätt.
Vilka är dina bästa tips till andra som vill få praktik?
-Lägg tid på det personliga brevet och cv:et så att det riktar sig till den praktik du söker. Kom med konkreta exempel på hur du kan bidra på praktikplatsen. Sök flera praktikplatser och var öppensinnad. Många erbjuder praktik, som man inte är medveten om, och om du hittar en organisation eller företag som du tycker verkar spännande - maila dem och visa intresse. Att engagera sig i förbund eller organisationer redan innan praktiken kan även öppna dörrar.
Olivia Sterner, 26 år: “Sök via Linkedin”
Olivia Sterner studerar sista terminen till civilekonom på Umeå Universitet. I våras praktiserade hon på Akademibokhandelns marknadsavdelning. Nu har hon en deltidstjänst där.
Hur fick du din praktikplats?
-Jag valde ut intressanta företag och organisationer, letade upp dem på Linkedin, kollade efter personer som hade någon slags ansvarsroll på företaget eller marknad/ kommunikationsavdelningen och pm:ade dem. Jag tog en månads gratis premiumabonnemang för att kunna göra det. Jag fick praktik på två företag, men Akademibokhandeln lockade mest. Eftersom jag inte sökte på annonser var det ingen konkurrens.
Vad tror du praktikplatsen kommer betyda?
-Jag tror praktik gör oerhört mycket för framtida jobbsökande, att få in en fot i den värld man vill jobba i är en enorm fördel. Jag fick driva egna projekt och lärde mig mycket om PR, varumärkesbyggande och hantering av digitala kanaler. Praktiken gav mig dessutom en deltidstjänst vid sidan av mina studier. Det är en väldig fördel att kombinera teori i plugget med verklighet.
Vilka är dina bästa tips till andra som vill få praktik?
-Påbörja en lista med intressanta företag långt innan din praktik, så att du inte behöver komma på företag i stunden. Börja söka i tid. Jag började söka i december och min praktik började i slutet av mars. Eventuellt skulle jag börjat ännu tidigare på grund av julen. Fundera på vad som är viktigt för dig. Vad vill du få ut av din praktik? För mig var det viktigt att få vara en del av både de operativa och strategiska delarna. Läs andras praktikrapporter för att få en bild av vad en praktik kan innebära.
Läs även: Plugga effektivt med rätt studieteknik
Läs Akavias tio steg för en lyckad praktik
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Så fixar du praktiken i sista stund – 4 tips från experterna
Text: Tomas Nilsson, 3 oktober 2023
Praktiken är en viktig väg ut i arbetslivet, men många studenter har svårt att hitta en bra plats när de ansöker för sent. För Akavia Aspekt berättar två experter om hur du ska tänka och göra när du letar praktikplats i elfte timmen.
Fackförbundet Akavias färska rapport Efter examen 2023 visar att praktik under studietiden är en vanlig väg till första jobbet för nyexaminerade akademiker. Men eftersom konkurrensen om de mest attraktiva praktikplatserna kan vara stor, är det vanligt att det tar ett tag innan du får respons på dina ansökningar.
Hur ska du göra om du är sent ute och dina klasskamrater redan hunnit skaffa praktikplatser? Marie Nordström, studie- och karriärvägledare på Stockholms universitet, säger att det i ett sådant läge är extra viktigt att själv visa initiativförmåga.
– Jag har träffat studenter som har haft panik över att de har varit sent ute, men det som gjorde att de ändå lyckades var att de blev ännu mer aktiva och engagerade. I stället för att vänta på att arbetsplatser skulle annonsera om praktikplatser tog de själva kontakt och skickade in ansökningar. Ge inte upp, även om du är sent ute, säger hon.
Ta hjälp av institutionen
Praktikperioden är ofta organiserad på olika sätt på olika program och lärosäten. I vissa fall är praktiken inbakad i programmet och ger både poäng och rätt till studiemedel, andra gånger behöver studenten söka praktik utanför själva programmet. Marie Nordström tycker att den som är ute i sista sekund kan ta hjälp av studie- och karriärvägledaren på institutionen: kanske kan du få tips därifrån?
– Det gäller särskilt om praktiken sker inom ramarna för ett program. Då är praktikperioden mer av både en rättighet för och ett krav på dig som student, och då kan institutionen också ha ett nätverk av praktikplatser, säger hon.
Nina Forssblad, professionsanalytiker på Akavia, för ett liknande resonemang. Den student som inte är ute i god tid i jakten på praktikplatser, eller den som av någon anledning inte har nått framgång med sina ansökningar, behöver bli ännu mer aktiv.
– Oavsett om praktiken anordnas inom ramarna för ett program eller inte, är det alltid bra att föra en diskussion med studievägledaren på din institution för att få tips och råd, särskilt om du råkar vara sent ute, säger hon och fortsätter:
– Sedan tycker jag att man kan bli lite mer aktiv själv i att ta kontakt. Om du har skickat in en ansökan till en organisation som du är intresserad av kan du visa ihärdighet och initiativförmåga genom att ringa upp och presentera dig själv. Då kan du även, på ett hövligt sätt, fråga om de har läst din ansökan.
Om du redan har fått nobben från flera håll kan din personliga ansökan behöva vässas, betonar Nina Forssblad. Ett vanligt misstag är att använda sig av en generell ansökan som inte säger något konkret om dig, dina intressen eller ambitioner. Om du bara skriver ”jag pluggar ekonomi och vill gärna göra praktik hos er” riskerar du att försvinna i mängden, eftersom dina studiekompisar också studerar ekonomi.
– Att söka praktik påminner om att söka jobb, och då gäller det att specifikt och tydligt lyfta fram vad du är intresserad av, vad du redan kan och vad du vill lära dig – och varför! Om du har jobbat extra eller engagerat dig ideellt vid sidan av studierna bör det givetvis också lyftas upp, säger hon.
Både Nina Forssblad och Marie Nordström råder den som är sent ute med att skaffa praktikplats att använda hela sitt kontaktnät, både det privata och det professionella.
– Vänner, klasskamrater, familjemedlemmar – alla skulle kunna komma med värdefulla tips. Och inte minst alumner som har pluggat på samma institution kan ha bättre koll på arbetsmarknaden och kanske förslag på olika praktikplatser. Barriären för att ta kontakt med alumner känns dessutom ofta lägre just eftersom man har pluggat på samma ställe, säger Marie Nordström.
4 tips till dig som vill hitta en bra praktikplats – trots att du är sent ute:
- Ta hjälp av studie- och karriärvägledaren på din institution för att få tips, både på tänkbara praktikplatser och på vad du ska tänka på när du ansöker.
- Använd hela ditt kontaktnät för att få tips på praktikplatser. Våga ta kontakt med alumner för att fråga hur de själva gick till väga när de hittade en praktikplats. Många lärosäten har alumniföreningar för tidigare studenter.
- Var aktiv. Skicka ansökningar till intressanta organisationer trots att de inte har utlyst praktikplatser. Våga ringa till arbetsplatser och presentera dig själv.
- Se över din ansökan. Undvik att vara alldeles för generell i din ansökan – var i stället så specifik som möjligt med vad du kan, vill och är intresserad av: varför söker du praktik just där, vad kan du bidra med och vad vill du lära dig?
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Så går du vidare om praktiken floppade – experterna ger 5 tips
Text: Tomas Nilsson, 4 oktober 2023
Praktiken är en vanlig väg till jobb och omgärdas ofta av höga förhoppningar – men för en del studenter blir praktiken misslyckad. Två experter förklarar hur du kan tänka om praktikperioden blev en flopp i stället för framgångssaga.
Praktikperioden är förknippad med höga förväntningar, spänning och nervositet. Det är inte så konstigt med tanke på att praktik under studietiden är en viktig väg till det första jobbet för nyexaminerade akademiker, vilket Akavias nya rapport Efter examen 2023 visar. Men för en del blir inte praktiken vad de hade tänkt sig. Kanske beroende på att du inte kom överens med din handledare, kanske för att organisationen som du praktiserade hos råkade befinna sig under en turbulent förändringsperiod, eller kanske för att du och din praktikplats hade för olika krav och förväntningar.
Nina Forssblad, professionsanalytiker på Akavia, betonar att den som känner att praktiken blev en flopp inte ska oroa sig i onödan över sin kommande karriär.
– Jag har förståelse för att det kan kännas som att man är dömd för framtiden, men så är det inte. Det är klokt att avdramatisera praktiken och se den som en läroperiod. Oavsett hur det har gått är det viktigt att du funderar över vad du har lärt dig och försöker plocka med dig värdefulla erfarenheter. Hon fortsätter:
– Det kan handla om att du gjorde något misstag som du vill undvika i framtiden, eller att du märkte att du har viktiga förmågor som inte var relaterade till själva arbetsuppgifterna, till exempel att du är bra på att kommunicera och vågar ställa frågor när du inte förstår.
Risken för att en känsla av misslyckande ska uppstå minskar sannolikt om du går in i praktiken med realistiska och rimliga förväntningar, betonar Nina Forssblad. Praktiken är en del av dina studier, vilket innebär att fokus ska ligga på att lära dig nya saker och på att använda och förbättra dina befintliga kunskaper och kompetenser – inte på att prestera och producera som en anställd i verksamheten.
– Den som känner sig misslyckad för att man inte var självgående och funktionell från dag ett, har för höga krav på sig själv. Och man ska komma ihåg att alla gör misstag, även de som är mer erfarna.
Hon fortsätter:
– Det kan också kännas som att du har misslyckats om du kom till en organisation där personalen inte var så engagerad av olika skäl. Därför är det viktigt, både under praktiken och i efterhand, att inte ta saker personligt och i stället fokusera på lärdomar som du har nytta av senare i arbetslivet.
Reflektera – med stöd från skolan
Marie Nordström, studie- och karriärvägledare på Stockholms universitet, är inne på samma spår. Den som känner att praktiken blev ett misslyckande bör sätta sig ned och försöka dra lärdomar av sina erfarenheter, gärna med stöd från studie- och karriärvägledningen på institutionen.
– Det beror också på vad man menar med misslyckande. Att det inte fungerade kan bero på olika saker, till exempel att du och praktikplatsen hade olika förväntningar. Men generellt tycker jag att man kan ta hjälp från skolan för att försöka ta med sig både positiva och negativa erfarenheter inför framtiden. Jag tycker att man ska se det som en möjlighet till självutveckling och ett tillfälle att fundera över sina styrkor och svagheter, säger hon.
Be (kanske) om referens, trots floppen
Nu till en knäckfråga: ska man använda någon på praktikplatsen som en referens vid kommande jobbsök, trots att praktikperioden inte blev en dundersuccé?
– Det beror på vad som har hänt, säger Nina Forssblad och fortsätter:
– Säg att din handledare var mycket frånvarande eller att ni inte kom överens, men att du i stället jobbade ganska nära en annan person i gruppen – kanske kan du då fråga om den personen vill ställa upp som referens? Även om praktiken inte helt blev som du hade tänkt dig så kanske den ändå gick tillräckligt bra för att någon där ska kunna vara referens för dig.
Så går du vidare om praktiken blev misslyckad – 5 insikter från experterna:
- Reflektera över vad du har lärt dig och vad du kan ta med dig vidare i yrkeslivet. Både positiva och negativa erfarenheter är värdefulla.
- Ha rimliga krav på dig själv. Bara för att du inte producerade och presterade från dag ett behöver det inte betyda att praktiken blev ett misslyckande.
- Ta stöd från skolan för att fundera över dina upplevelser. Prata med studie- och karriärvägledaren på din institution om hur du kan tänka och göra.
- Nej, du är inte dömd för all framtid bara för att praktiken gick dåligt.
- Även om du känner att praktiken blev misslyckad generellt, så kan du be någon vara referens så länge du fick god kontakt med den personen.
Så får du praktik i Bryssel
Text: Loiuse Fauvelle, 13 april 2023
EU:s institutioner hungrar efter svenskar. Praktikplatserna är många och såväl studenter som yrkesarbetande kan söka. Ett välskrivet motivationsbrev och goda språkkunskaper ökar chanserna att ta sig igenom nålsögat.
En möjlig språngbräda till ett jobb i maktens korridorer, nya erfarenheter av att verka i en internationell kontext eller bara ett prestigefullt tillägg på cv:t. Anledningarna till att söka EU-praktik kan vara flera. Många är också de olika EU-institutionerna och de ämnesområden som man kan välja att jobba med.
För en novis kan alltsammans framstå som en svåröverblickbar djungel. Men någon som har koll är Asia Riazantceva, samordnare för EU-rekrytering på Universitets- och högskolerådet, UHR. Hennes uppdrag är att informera om möjligheterna till praktik och arbete vid EU:s institutioner – och att locka fler svenskar att söka.
– EU vill att medlemsländerna ska vara rättvist representerade inom EU:s institutioner, men så är inte fallet idag. Svenskar är underrepresenterade och det gäller även praktikanter. Den främsta orsaken är att intresset för EU inte är så stort i Sverige. En annan anledning är att få svenskar söker och att kvaliteten på ansökningarna inte är tillräckligt hög, säger Asia Riazantceva.
När det gäller praktik inom EU:s institutioner, byråer och organ kan man dela upp dem i två grupper. Den ena gäller praktik som en del av studierna. Kravet för att söka är att man är EU-medborgare, över 18 år och studerar vid ett universitet.
Denna typ av praktik är oavlönad och majoriteten av praktikanterna får Erasmusstipendier eller CSN. Det finns 20 olika sådana praktikprogram och man kan exempelvis komma till Europeiska ekonomiska och sociala kommittén i Bryssel, Europeiska centralbanken i Frankfurt, Europeiska Revisionsrätten i Luxemburg eller EU-kommissionen i Stockholm.
Den andra gruppen av praktikplatser är betalda och för att kunna söka dessa – som utgörs av drygt 40 olika program – krävs en avslutad, minst treårig universitetsutbildning. Därtill ska du ha mycket goda kunskaper i minst två EU-språk, varav ett måste vara engelska, franska eller tyska.
– Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och Europeiska utrikestjänsten hör till några av de mest populära praktikplatserna. Men det många inte känner till är att EU:s institutioner är utspridda över hela Europa. Därtill finns EU-delegationer runtom i världen.
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Som aspirerande praktikant måste man således fundera över dels var man önskar genomföra sin praktik, men också vilka specifika frågor man vill jobba med. EU-kommissionens största praktikprogram heter Blue Book; det innebär en betald praktikplats under fem månader på något av kommissionens så kallade generaldirektorat.
– Man väljer själv vilket direktorat man önskar praktisera på och de har alla ansvar för olika frågor, från kommunikation och it till kultur, miljö, jordbruk, finans och försvar.
Till Blue Book kan man söka två gånger per år, i januari för att börja i oktober och i juli-augusti om man vill börja sin praktik i mars. Andra praktikprogram kan ha andra ansökningstider, men de flesta kan sökas två gånger per år.
Standardlängden på praktikerna är fem månader. Konkurrensen till de olika praktikplatserna är överlag hög. Europeiska försvarsbyrån har runt 3 000 sökande till sina 12 platser, berättar Asia Riazantceva. Men hon betonar att det finns mindre eftersökta platser där chanserna att bli utvald är större.
– Europeiska domstolen har ytterst få svenska sökande. De, liksom Europeiska rådets generalsekretariat, efterfrågar fler svenskar. Det gäller många praktikplatser inom EU. Står de i valet mellan en bra ansökan från Sverige – som är underrepresenterat – och en bra från exempelvis Italien – som är överrepresenterat – så ligger den svenska ansökan bättre till.
Vilka typer av akademiker efterfrågas?
– Eftersom EU påverkar alla delar av våra liv är i princip alla akademiska områden intressanta. Praktikplatserna riktar sig till många olika profiler: jurister, kommunikatörer, revisorer och olika typer av forskare. Men några av de mest populära områdena inom EU kretsar kring juridik, statsvetenskap och språk.
Hur bra språkkunskaper behöver man ha?
– Det räcker med att kunna två EU-språk, exempelvis svenska och engelska, för att uppfylla kraven. Med det är extremt meriterade att kunna fler språk. Det får man extra poäng för i ansökan. Om man vill arbeta med internationella relationer är även utomeuropeiska språk som arabiska, ryska och kinesiska värdefullt.
Hur fungerar poängsystemet?
– Man får högre poäng för högre utbildning och flera utbildningar. Även internationella studier, som Erasmus-terminer är meriterande, liksom arbetslivserfarenhet. Sedan ska man gärna visa att man har ett starkt intresse för EU-frågor, kanske genom att man har praktiserat på EU-kontor i Sverige, svenska EU-kontor i Bryssel eller skrivit sin uppsats om EU-frågor.
En av dem som har tagit sig igenom nålsögat och fått en EU-praktik är Abelone Tischbein-Madsen, idag ansvarig för studentverksamheten på Akavia. Hon gjorde 2017 en termins praktik på EU-kommissionens representation i Sverige, som en del av sin kandidatutbildning i statsvetenskap och nationalekonomi. Kontoret ligger i Stockholm och hon beskriver arbetsplatsen som ett slags EU-ambassad i Sverige.
– Jag hade tidigare funderat på diplomatspåret och var sugen på att jobba i en internationell miljö. Min upplevelse under min tid på EU-kommissionen var att du verkligen är där det händer, säger Abelone Tischbein-Madsen.
Hennes arbetsuppgifter kretsade mycket kring kommunikation. Hon twittrade om EU-frågor, bevakade den svenska nyhetsrapportering om EU – och direktrapporterade till Bryssel. Det kom också information från Bryssel som de ville att teamet i Stockholm skulle få ut i Sverige genom olika kommunikationskanaler.
– Jag fick verkligen göra kvalificerade uppgifter – det var absolut inte att man stod och kokade kaffe.
Abelone Tischbein-Madsens tips till studenter som går i EU-tankar är att inte låta sig bli avskräckta.
– Jag tror att många riskerar att tänka: ”Äsch, det är så hög konkurrens – jag är nog inte tillräckligt kvalificerad.”. Men om man är intresserad tycker jag att man ska söka – och välja praktikplats med omsorg. Ställ dig frågan: Vad vill jag göra på plats? En praktik är en chans att testa ett område eller en sakfråga, men också att prova på en kultur och typ av arbetsgivare.
Hur viktig är en praktikplats för ens framtida yrkesliv?
– Väldig viktig. Oftast är det där du får prova på det du har pluggat till på ett mer kvalificerat sätt. Du får relevanta erfarenheter och du får värdefulla kontakter. Praktiken kan också bli inkörsporten till ett jobb. Är det din högsta önskan att arbeta inom EU i Bryssel? Då bör du passa på att söka praktik där under studierna. På så sätt kan du ta reda på om det är något du faktiskt vill, eller om du efter ett halvår känner att det var kul men inte mer.
Vad tänker du idag om din praktik på EU-kommissionen?
– Jag är jättenöjd. Det var väldigt spännande och kul. Jag är också imponerad över att man fick så mycket ansvar. De har rutin på att ha praktikanter inom EU, vilket är en stor fördel; du blir väl omhändertagen.
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Publicerad