De beskriver sig som en kreativ superduo – Cornelia von Bahr och Cornelia Bazley. Det är två år sedan de hittade varandra vid en ansökning.
Det kunde ha slutat där – med en vänskap för livet – men utvecklades snabbt till något mer. Efter flera fikastunder upptäckte de att de inte bara delar intressen och mål. De har samma driv och ambitioner.
– Våra samtal kom hela tiden tillbaka till våra kreativa drömmar, så en sen höstkväll frågade jag om vi inte skulle starta ett företag tillsammans, berättar Cornelia von Bahr.
Kort därpå sökte Norrsken Foundation efter personer till sitt studentlabb som ger förutsättningar för att utveckla affärsidéer i ett nätverk av andra entreprenörer.
– Det kom så perfekt och var så himla självklart. Vi kände till Norrsken sedan tidigare och tyckte att det var en dröm att få ta del av det, säger Cornelia Bazley.
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Genom Norrskens studentpraktik upplever duon att de fick en trygg plats att utveckla sin idé på.
– Vi hade ambitionerna, men Norrsken bjöd in oss till sitt kontaktnät och det öppnade upp ännu mer ambitioner, säger Cornelia von Bahr och Cornelia Bazley fyller i:
– De gav oss den där extra lilla knuffen och trodde på oss, på vår idé.
Startat företag efter avslutad praktik på Norrsken
I dag har de avslutat praktiken och driver nu sitt eget företag på heltid från Norrsken, och grunden till sin framgång tackar de inte bara stiftelsen för utan de tror också att deras utbildningar har haft betydelse.
– Jag har gått på Hyper Island som fokuserar på learning by doing, medan Cornelia har gått på Medieinstitutet som är mer teoretiskt, så vi kompletterar varandra, säger Cornelia von Bahr.
Deras företag Times Two Studio är en digital designstudio, med syftet att arbeta för företag och organisationer som vill göra skillnad och nå FN:s utvecklingsmål, i samma anda som Norrsken Foundation och alla företag där.
– Vi vill inte vara en del av konsumtionshetsen. Vi vill inte bara vinna på något. För oss är det viktigt att arbetet ska vara så transparent, ärligt och etiskt som möjligt, förklarar de båda och vill samtidigt inspirera andra unga kvinnor till entreprenörskap.
– Varför ska vi vänta med att utveckla vår affärsidé bara för att vi är unga? Varför jobba för någon annans mål och drömmar när du kan arbeta för dina egna? säger Cornelia von Bahr.
Studenterna utvecklar sin affärsidé på praktiken
Duon har lämnat praktiken på Norrskens studentlabb till nya hungriga studenter: Christina Plymouth och Noah Linkrans.
– Vi har företaget VividAI, vars mål är att hjälpa företag att utveckla hållbara och etiska datalösningar med AI, säger Christina Plymouth och fortsätter:
– Vårt mål är att industrin som släpper in AI samtidigt ska tänka på hur det kan påverka människan.
Christina Plymouth har en kandidatexamen i ekonomi i ryggen, men upplevde att det var svårt att få jobb och sökte sig vidare till yrkeshögskolan Hyper Island. Det är genom den som hon och studentkompisen Noah Linkrans nu har möjlighet att utveckla sin affärsidé.
– Norrsken har varit helt underbara och stöttat oss så mycket, säger Christina Plymouth.
Vid praktiken arbetar inte bara studenterna med att utveckla sitt företag utan ska, med sitt företag, arbeta 15 timmar i månaden åt fyra av de andra företag som finns under Norrskens tak.
– Det här är en start på karriären för alla, inte bara oss praktikanter, utan också företagen vi får möjlighet att jobba åt här på Norrsken, säger Christina Plymouth.
Norrsken Student Innovation Lab
- Varje år arrangeras två fem månader långa praktikprogram på Norrsken, från februari till juni, respektive från augusti till december.
- Programmet har två syften. Studenterna ska stötta andra entreprenörer på Norrsken genom att bidra med sin kunskap och expertis. Vilken typ av stöd studenterna kan erbjuda beror på deras individuella kompetenser. På detta vis utvecklar studenterna sina egna kunskaper och skaffar sig erfarenheter, vilket i sin tur förhoppningsvis leder till att de startar egna framgångsrika företag.
- Som student i programmet ska man hjälpa minst fyra av Norrskens medlemsföretag varje månad, under totalt minst 15 timmar per månad. Varje månad rapporterar studenterna vilka företag som har fått stöd, vad som har gjorts och vad som har uppnåtts.
Text: Jessica Josefsson, 25 februari 2021
Både Jennifer Sturedahl och Gustaf Broman driver eget företag parallellt med studierna.– Det är en fantastisk möjlighet att både tjäna pengar och skaffa sig professionell erfarenhet, säger Jennifer Sturedahl.
Hon studerar till en master i strategiskt entreprenörskap i Jönköping och tar examen till sommaren. Vid sidan om driver hon ett konsultföretag inom innovation och affärsutveckling.
– Jag har alltid arbetat extra, men har aldrig hittat det där jobbet som är relevant för jobbet jag vill ha i framtiden, berättar hon.
I april 2019 startade hon eget och kontaktade Science Park i Jönköping, och genom dem fick hon sina första uppdrag.
– Och det har gett ringar på vattnet, berättar hon.
Läs också: Hitta sommarjobb i utmanande tid
Fördelen med att driva ett konsultföretag som student är flexibiliteten, menar hon.
– Jag har kunnat styra mina projekt själv, så om jag har mycket med studierna kan jag prioritera det. Det är viktigt att inte tappa bort skolan – det måste man ha i bakhuvudet.
Fördelar med att starta eget, enligt Jennifer Sturedahl
- Det kan ge dig relevant arbetslivserfarenhet inför det stora drömjobbet.
- Ger dig extra pengar under studietiden.
- Det är ett flexibelt extrajobb.
- Ett bra sätt att bredda ditt nätverk.
– De stora utmaningarna har varit hur man gör för att starta upp och vem som hjälper mig när jag inte kan, säger hon och rekommenderar andra att våga fråga om hjälp.
Gustaf Broman läser datavetenskap vid civilingenjörsprogrammet på KTH. När han i början av studietiden började läsa om privatekonomi och produktivitet, upptäckte han hur mycket det hjälpte honom och andra studenter – och startade en blogg.
– Jag ville ta reda på hur jag kunde använda den dyrbara tiden, och det lilla studiebidrag jag fick, på bästa sätt, säger han och berättar att han inte såg det som att starta eget utan mer som ett roligt sidoprojekt.
– Nätet gör det möjligt att validera nästan alla idéer kostnadsfritt inom loppet av en eftermiddag. Och se det mer som projekt, inte som ”att starta eget” – det är så stort och läskigt, säger han.
Läs också: Så övervinner du telefonskräck och lyckas i affärer
Läs också: Branscherna med bästa jobbmöjligheterna för studenter
Läs också: Hon blev av med extrajobbet
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Publicerad
Uppdaterad