Arbetsgivarverket presenterar två gånger per år Kompetensbarometern, där de rapporterar om status på kompetensförsörjning och ekonomi i staten. I den senaste barometern svarade 75 procent av de statliga arbetsgivarna att de har brist på lämpliga sökanden till en del utlysta tjänster.
Samtidigt finns det ett stort intresse bland unga att arbeta inom staten eller hos någon annan arbetsgivare inom offentlig sektor. Det konstaterar Markus Åberg, Head of Talent Advisory på Academic Work.
– En viktig aspekt är förstås tryggheten. För några år sedan var det många unga som inte var särskilt intresserade av det. De brydde sig inte så mycket om det. Sedan kom pandemin, och det blev tydligt hur det fungerade på en otrygg arbetsmarknad, säger han.
Mindre konjunkturkänsligt
Academic Work genomför varje år undersökningen Young Professional Attraction Index (YPAI), där de frågar studenter och akademiker i början av karriären vilken arbetsgivare de helst skulle vilja jobba hos och vad som gör en arbetsgivare attraktiv.
Undersökningarna som har gjorts efter pandemin visar alltså att det är allt fler som är lockade av att arbeta inom en organisation som är mindre konjunkturkänslig än det privata näringslivet.
– Det handlar dels om minskad risk att bli av med jobbet, men även om en trygghet kring att allt går rätt till vad gäller avtal och rättigheter, säger Markus Åberg.
De märker samtidigt i sina undersökningar att det är mer än det som gör de offentliga arbetsgivarna attraktiva.
– Det är många av de unga som har starka ideologiska drivkrafter, och då blir det värt mer att ha ett meningsfullt jobb med samhällsnytta. De här arbetsgivarna har ofta en central roll i samhället, på ett helt annat sätt än de flesta privata företag.
Det handlar inte enbart om en övergripande känsla, utan även om att de faktiska arbetsuppgifterna blir roliga.
– Det finns en hel del unika och intressanta arbetsuppgifter i de här organisationerna, och det är förstås spännande och lockande för många, säger Markus Åberg.
Generell utmaning att sakna erfarenhet
Kompetensbehovet hos offentliga arbetsgivare och intresset från de unga låter som en bra matchning, men det finns ibland hinder i vägen. Nämligen det faktum att det upplevs svårt att komma in hos de här arbetsgivarna utan arbetslivserfarenhet.
– Jag skulle säga att det är en generell utmaning på arbetsmarknaden idag. Det är inte många som vill ta in någon som är grön, eftersom det uppfattas som så mycket mer värt att anställa någon som redan är upplärd.
Markus Åberg har också noterat att det finns en del arbetsgivare som mer eller mindre slentrianmässigt lägger till en rad om att ”det är bra med några års erfarenhet” i platsannonserna.
– Vi försöker få arbetsgivarna att tänka till kring detta. Om det inte är nödvändigt så kan det ju riskera att skrämma bort intressanta nyexade kandidater, säger han.
Migrationsverket: ”Vi ser potential i att utveckla nyutexaminerade”
Hur är intresset från unga nyutexaminerade för att arbeta hos er?
– Vi ser ett ökande intresse från unga nyutexaminerade för att arbeta på Migrationsverket, vilket är jättekul! Staten som arbetsgivare erbjuder möjligheter att arbeta med samhällsnytta, vi tar oss an arbetsuppgifter som är så viktiga att ingen annan får göra dem, ”landslaget för jobb” kan man säga, säger Viktor Larsson, rekryteringsspecialist på Migrationsverket.
Vad tror du att intresset beror på?
– Vi ser att det sker ett generationsskifte där yngre generationer i allt högre grad efterfrågar ett meningsfullt arbete och de vill bidra till ett hållbart och rättvist samhälle. Dessutom uppskattas ofta den stabilitet och trygghet som en statlig anställning kan erbjuda.
Är arbetslivserfarenhet ett krav för att få jobb hos er?
– Det är ofta en fördel men inte alltid ett krav, särskilt inte för vissa juniora tjänster. Vi värderar utbildning och relevant kompetens högt, och vi ser potential i att utveckla nyutexaminerade med rätt inställning, personlighet och förmåga att växa inom organisationen.
Hur vanligt är det att ni anställer personer direkt från en utbildning?
– Det är inte ovanligt att vi anställer nyutexaminerade utan tidigare arbetslivserfarenhet inom området, lite mer ovanligt är det att vi anställer personer utan någon som helst arbetserfarenhet. Många studenter har haft extrajobb inom exempelvis serviceyrken eller omvårdnad, vilket ofta är positivt då de vid en intervjusituation kan ge exempel från sina tidigare yrken och reflektera kring hur de exempelvis brukar hantera stressiga situationer eller hur de upplevt samarbetet med kollegorna.
Vilken typ av erfarenhet eller kompetens värderar ni mest när ni anställer unga?
– Det varierar lite från tjänst till tjänst kan man säga. Migrationsverket är en myndighet som påverkas av vad som händer i omvärlden och vi är en politiskt styrd organisation. Det ställer krav på oss som arbetar här att vi är förändringsbenägna och har en flexibilitet att snabbt kunna ställa om när det krävs. Samarbetsvilja och problemlösningsförmåga är också exempel på två egenskaper som vi värderar högt. Därtill är relevant utbildning och en förståelse för statsförvaltningen alltid en stor fördel.
Vilka fördelar ser ni med att anställa unga nyutexaminerade?
– Unga nyutexaminerade tillför nya perspektiv och idéer som kan utmana våra befintliga arbetsmetoder och bidra till innovation. De kommer med färsk kunskap som ofta är grundad i den senaste forskningen. De har också ofta en hög teknisk kompetens och en stark vilja att utvecklas.
Har du några tips eller rekommendationer till unga nyutexaminerade som söker jobb inom offentlig sektor?
– Mitt råd till unga nyutexaminerade är att vara tydliga med hur deras utbildning och kompetens kan bidra till Migrationsverkets verksamhet. Det är också viktigt att visa en vilja att lära och ibland även visa på en ödmjukhet inför det faktum att man är ny i karriären och inte har kunskap eller svar på alla frågor i dagsläget.
Arbetsförmedlingen: ”Ny kompetens bidrar till vår utveckling”
Hur ser ni på att anställa unga nyutexaminerade utan arbetslivserfarenhet?
– Vi är väldigt positiva till att anställa nyutexaminerade. Även om du är nyutexaminerad och inte har arbetslivserfarenhet inom ditt nya yrkesområde så har du kanske erfarenhet från tidigare arbeten, säger Ebba Hägglund, sektionschef på Enheten Kompetensförsörjning, Arbetsförmedlingen.
Vilka är de vanligaste hindren för att anställa unga nyutexaminerade?
– Brist på arbetslivserfarenhet. Eftersom vi rekryterar utifrån förtjänst och skicklighet så är arbetslivserfarenhet en faktor som vi väger in. Vi ser fortsatta utmaningar med att hitta rätt kompetens inom bland annat IT, ekonomi och juridik då efterfrågan på arbetsmarknaden är hög.
Vilka fördelar ser ni med att anställa unga nyutexaminerade?
– Vi får in ny relevant kompetens, vilket breddar vår gemensamma kompetens och bidrar till vår utveckling på myndigheten. Sedan vill vi så klart att fler ska komma in med nya ögon och se vilken bra arbetsplats vi är, vilka möjligheter som finns och vilken skillnad vi gör för arbetssökande och arbetsgivare. Vi vill att fler ska få uppleva hur häftigt det är att få vara en del av något som gör skillnad på riktigt för människor.
Försäkringskassan: ”Se till att ha ett tydligt och konkret CV”
Hur ser ni på att anställa unga nyutexaminerade utan arbetslivserfarenhet?
– Försäkringskassan som arbetsgivare ser positivt på att anställa personer som är nyutexaminerade och vi har många nyutexaminerade som söker våra olika jobb. Eftersom vi har många olika yrkesroller med olika kravprofiler så finns det möjlighet även för nyutexaminerade att få jobb hos oss – de allra flesta har någon form av arbetslivserfarenhet utöver sina studier, säger Charlotta Jernström, pressekreterare på Försäkringskassan
Har du något tips till nyutexaminerade som söker jobb hos er?
– Se till att ha ett tydligt och konkret CV där det framgår vad du har arbetat med för arbetsuppgifter och under vilken tidsperiod. Eftersom vi utgår från förtjänst och skicklighet så innebär det att vi tittar på kandidatens tidigare erfarenhet. Då är erfarenhet som är lik den tjänst som han eller hon söker till en stor fördel.
Transportstyrelsen: ”Det är en viktig del i mångfalden”
Hur ser ni på att anställa unga nyutexaminerade utan arbetslivserfarenhet?
– Det är en viktig del i mångfalden att ha varierade åldersgrupper på vår arbetsplats. Vi ser kontinuerligt ett intresse från unga nyexaminerade för att arbeta på Transportstyrelsen och har medarbetare som kommer direkt från utbildning, säger Kristina Nilsson, tf personaldirektör på Transportstyrelsen. Hon fortsätter:
– Möjligheten till anställning utan arbetslivserfarenhet varierar utifrån uppgiftens art samt hur det faktiska konkurrensen vid annonsering ser ut, då staten ska tillämpa förtjänst och skicklighet vid anställning. Vi har även haft traineeprogram just riktat till denna målgrupp i syfte att möjliggöra anställning och utveckling i arbetet och förhoppningsvis ett fortsatt intresse av att vara anställd på Transportstyrelsen.
Skatteverket: ”Vi söker de som är lyhörda, tänker nytt och tar ansvar”
Är arbetslivserfarenhet ett krav för att få jobb hos er?
– Det beror på om det är en tjänst som kräver erfarenhet eller om det är tjänster som är direkt riktade till nyexaminerade eller studenter, som exempelvis våra populära traineeprogram och sommarjobb, där vi anställer cirka 20 respektive 400 personer per år. De flesta tjänster hos oss på Skatteverket kräver någon typ av arbetslivserfarenhet,säger Camilla Hallberg, enhetschef för kompetensförsörjning, HR-avdelningen vid Skatteverket.
Hur ser ni på att anställa unga nyutexaminerade utan arbetslivserfarenhet?
– Det är värdefullt för oss att anställa nyutexaminerade med färsk kunskap från utbildningen. Nyutexaminerade är ofta angelägna om att få lära sig mycket och de får en chans att lära känna våra olika arbetsområden. På Skatteverket får man jobba självständigt och får tidigt eget ansvar men även mycket stöd av engagerade handledare.
Vilken typ av erfarenhet eller kompetens värderar ni mest när ni anställer unga?
– Vi söker personer som delar och vill bidra till vår vision ”Tillsammans gör vi samhället möjligt”. Som är lyhörda, tänker nytt och tar ansvar. Och som vill och kan efterleva den statliga värdegrundens principer. Vi värderar digital mognad, vilja och förmåga att lära nytt och att alltid ha kundens perspektiv. Vi ser positivt på människor som kan analysera informationsflöden, gillar utmaningar och som kan agera som teamspelare. Det anses ofta som meriterande om man har erfarenhet av handläggning eller myndighetsutövning.
Erbjuder ni några särskilda program eller initiativ för att stödja unga nyutexaminerade, som till exempel traineeprogram eller mentorprogram?
– Vi har vårt traineeprogram som är väldigt populärt bland it-studenter. Där får man jobba i ett utvecklingsteam samtidigt som man fördjupar dig i olika områden inom it och vår verksamhet. Vi har även våra sommarjobb runt om i hela landet som framförallt riktar sig till nyexaminerade och studenter. Där är behörighetskraven lägre och därmed skapar det enklare förutsättningar att få jobb hos oss.
Har du några tips eller rekommendationer till unga nyutexaminerade som söker jobb inom offentlig sektor?
– Det är en viktig och värdefull erfarenhet eftersom man får arbeta med Sveriges befolkning som sin arbetsgivare och veta att man bidrar till ett välfungerande samhälle. Ett tips är att hålla utkik på vår hemsida efter våra traineeprogram och sommarjobb som läggs upp mellan december och mars.
Åklagarmyndigheten: ”Som beredningsjurist krävs ingen arbetslivserfarenhet”
Är arbetslivserfarenhet ett krav för att få jobb hos er?
– Som beredningsjurist krävs ingen arbetslivserfarenhet. Det är däremot meriterande om man har erfarenhet från brottmål från till exempel arbetslivserfarenhet, men även genom studier eller praktik, säger Sofia Forsberg, biträdande personalchef, Åklagarmyndigheten.
Hur ser ni på att anställa unga nyutexaminerade utan arbetslivserfarenhet?
– Positivt. Vår erfarenhet av beredningsjuristerna är att de är drivna, ambitiösa och lär sig arbetet fort.
Hur vanligt är det att ni anställer personer direkt från utbildning utan att de har tidigare arbetslivserfarenhet?
– Mycket vanligt. De allra flesta som vi anställer som beredningsjurister kommer direkt från universitetet.
Regeringskansliet: ”Vi vill ha mångfald i erfarenheter, perspektiv och arbetssätt”
Hur är intresset från unga nyutexaminerade för att arbeta hos er?
– Regeringskansliet är en attraktiv arbetsgivare för många, men särskilt jurister. Vi har ett uppskattat praktikprogram med cirka 100 personer om året, säger Pernilla Rosengren Johansson, enhetschef på Regeringskansliets HR-avdelning.
I vilken utsträckning är arbetslivserfarenhet ett krav för att få jobb hos er?
– I hög utsträckning, eftersom arbetet på Regeringskansliet kräver förståelse för ansvarstagande och samarbete i en stor organisation. I många fall kräver arbetet beprövad förmåga – arbetslivserfarenhet – att hantera utmanande arbetsuppgifter och nya förutsättningar flexibelt med många olika kompetenser och kollegor.
Hur ser ni på att anställa unga nyutexaminerade utan arbetslivserfarenhet?
– Oavsett om man är nyutexaminerad eller inte så ser vi alltid fördelar med att komplettera verksamheten med annan kompetens och nya synsätt. Vi vill ha mångfald i erfarenheter, perspektiv och arbetssätt. Vi har goda exempel på att praktik och traineeprogram på något av Regeringskansliets departement resulterar i rekrytering.
Vilka är de vanligaste utmaningarna för unga nyutexaminerade som vill jobba hos er?
– Staten anställer utifrån förtjänst och skicklighet, och de allra flesta rollerna på Regeringskansliet kräver god erfarenhet av att hantera komplexa frågor med snabbhet och kvalitet.
Domstolsverket: ”För att få anställning som notarie krävs ingen arbetslivserfarenhet”
Är arbetslivserfarenhet ett krav för att få jobb hos er?
– För att få anställning som notarie inom Sveriges domstolar krävs ingen arbetslivserfarenhet, men det är meriterande om du har erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete under eller efter studietiden, säger Caroline Magnevall, jurist på HR-avdelningen vid Förhandlingsenheten på Domstolsverket.
Vilken typ av erfarenhet eller kompetens värderar ni mest när ni anställer unga?
– Anställningsprocessen för notarieanställning utgår från betygen på juristlinjen, samt i förekommande fall erfarenhet från kvalificerat juridiskt arbete.
Erbjuder ni några särskilda program eller initiativ för att stödja unga nyutexaminerade?
– Notarietjänstgöringen är både en praktisk utbildning och ett arbete; notarietjänstgöringen syftar till att bereda notarien en allsidig praktisk juridisk utbildning. Samtidigt utgör notarierna en viktig arbetsresurs på domstolarna.
Läs också: Så får du bästa villkoren som nyexad
Läs också: Säkerhet i topp – här är studenternas drömarbetsgivare
Läs också: Så prioriterar unga vid valet av arbetsgivare
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Publicerad