Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Jobb och praktik

6 steg till rätt jobb efter examen

Publicerad

När du ska söka första jobbet efter examen är det lätt att missa de viktiga första stegen. Här berättar Akavias expert hur du ska tänka.

När examen närmar sig är det lätt att ha en känsla av att ”bara jag får ett jobb så är allt klart”. Det konstaterar Abelone Brander, ansvarig för studentverksamheten på Akavia, och kommer samtidigt med uppmaningen att inte slarva med de viktiga förberedelserna.

– Det är alltför vanligt att hoppa över de första stegen i processen, som att fundera på vad det är för typ av jobb som passar dig. Visst är det viktigt att skaffa sig ett jobb efter examen, men det är många som inte tänker på att man ska lägga en stor del av ens liv på det. Så det finns all anledning att vara noggrann i din inriktning i jobbsökandet, säger hon.

Det innebär i praktiken att du inte ska börja med att sätta ihop ett bra CV – utan att tänka och reflektera över några frågor som kan leda dig rätt (se nedan).

Abelone Brander

– Det är bra att inleda det arbetet på egen hand, men sedan kan du få värdefull hjälp av karriärrådgivningen på Akavia. Där går det att prata om sådant som drivkrafter och vad som kan passa dina egenskaper och förutsättningar.

Hon är också mån om att understryka att det alltid finns en risk att det kan bli fel, även om du gör ett gott förarbete.

– Det är inget konstigt med det. Men då är det viktigt att våga avsluta det jobbet och gå vidare. Ju längre du är kvar på ett ställe där du inte trivs, desto mer dräneras du på energi och det blir svårare att ta sig därifrån, säger Abelone Brander.

6 steg inför jobbsökandet

Abelone Brander berättar hur du ökar chansen att hitta ett jobb som verkligen passar dig. 

  1. Var trivs du? Även om du inte har haft någon fast anställning tidigare, så har du förstås ingått i många olika sammanhang.
    - Var och när har du trivts?
    - Vad är det som har gjort att du trivts?
    - Om du till exempel har haft ett extrajobb som du gillade, vad var det som var roligt med det?
    - Hur vill du jobba?
  2. Jobbet kommer att ta en stor del av ditt liv, så därför är det väldigt betydelsefullt att det inte krockar alltför mycket med hur du vill ha det.
    - Är det viktigt att ha stora möjligheter till flexibilitet vad gäller när och var du jobbar?
    - Vill du att kontoret ska vara en plats där många samlas, så att det kan bli en naturlig social samvaro?
    - Förväntar du dig många sociala aktiviteter runt jobbet, som gemensamma AW eller resor?
    - Har det stor betydelse hur nära det är mellan arbetsplatsen och hemmet?
    - Om du är intresserad av att jobba internationellt – vilket är rätt vanligt – så är det extra viktigt att tänka efter vad det innebär. Kommer du till exempel att trivas med att vara borta från ditt sociala sammanhang i Sverige under en längre period?
  3. Vilken typ av arbetsplats vill du ha? Företagskulturen kan vara avgörande för hur bra du trivs på jobbet.
    - Är det en liten arbetsplats, med mindre av formella strukturer, eller en större arbetsplats, där det finns tydligare sätt att klättra i karriären?
    - Är organisationen platt eller mer hierarkisk? Vilket föredrar du egentligen?
    - Vill du ha ett jobb inom privat näringsliv eller i offentlig verksamhet? Har du koll på skillnaderna i praktiken?
  4. Vad rymmer yrkesrollen? När du har tagit sikte på en viss typ av tjänst eller ett specifik yrkesroll gäller det att försöka ta reda på vad den innebär.
    - Vilka förväntningar finns det på dig i den rollen? Passar de dig?
    - Om det exempelvis är en hel del administration, kommer du att tycka om det?
    - Eller om du till exempel får mer eller mindre fria händer att skriva en rapport som ska presenteras om ett halvår – är det ett arbetssätt som du gillar? Tänk efter hur du har reagerat på liknande situationer under studierna; om du uppskattar en strikt struktur eller mer av lösa ramar.
  5. Vilka alternativ finns? I det här läget kan det vara dags att börja titta på vilka typer av jobb som erbjuds just nu. Då finns det ett flertal kanaler, och vilka som är bäst beror till viss del på vilken profession du tillhör. Linkedin är en given källa, och där sker många jobbmatchningar numera. Men missa inte de andra kanalerna, till exempel:
    - Bemanningsföretag.
    - Jobbportaler.
    - Företagens egna hemsidor – inte minst jurister kan hitta en del jobb på byråernas egna webbplatser, visar Akavias rapport ”Efter examen”.
    - Impactpool, för dig som vill arbeta i en internationell organisation. Det visar sig att svenskar är underrepresenterade i internationella sammanhang, och det beror antagligen på att man inte vet hur man söker de jobben. Här kommer Impactpool in i bilden, för de matchar ihop dig med över 200 anslutna internationella organisationer.
    - Den statliga Arbetsförmedlingen har fortfarande en hel del jobbannonser, men det är många tjänster som aldrig annonseras ut där – och det innebär att det kan vara bra att göra spontanansökningar när du vet vad och vart du vill.
  6. Vad kan du söka? Det är inte alla gånger en jobbannons ger en tydlig bild av vad som krävs för att få den utlysta tjänsten.
    - När det gäller egenskaper och färdigheter som räknas upp i annonsen, vad av detta är verkligen krav?
    - Vad är snarare en önskelista från arbetsgivaren eller rekryteraren?
    - Och om det är något krav som du inte uppfyller, kan du kanske söka ändå? Här är det alltför många – inte minst tjejer har jag märkt – som undervärderar sina chanser och låter bli att skicka in en ansökan. Tänk också på att du kan vända dig till Akavia för att få hjälp med cv och personligt brev.
    - Fundera också över vad om sägs indirekt med det de skriver. Om du kan komma något som inte är uttalat, som stämmer överens med hur du är eller vad du kan, då kan du dessutom lyfta fram det i en eventuell intervju för jobbet.

Läs också: Hitta första jobbet – 15 tips från experterna

Läs också: Sex strategier som ökar chansen att få rätt jobb efter studierna

Läs också: Trendskiftet: ”De traditionella vägarna till jobb minskar”

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

 

Publicerad