Det är inget konstigt med att känna sig omotiverad ibland, oavsett om det gäller studier eller arbetsuppgifter. Allt är inte superpeppande hela tiden – men det viktiga är att inte ge upp när det kommer en svacka. Det är då det gäller att ha grit.

Alva Appelgren Foto: Geralad McInerney– Grit innebär att du har ett driv, tydliga mål och att du är ihärdig. Du fortsätter även när det känns tråkigt, säger Alva Appelgren, föreläsare och författare till boken ”Motiverad – feedback, mindset och viljan att utvecklas”.

Något som kan försvåra en sådan inställning är att det finns ett utbrett ”superhjälteideal”, menar hon.

– Redan från barnsben får vi med oss en vilja att kunna prestera övermänskligt bra - utan ansträngning. Superhjälteidealet innebär att det ses som finare att ha en medfödd eller magiskt förvärvad begåvning, inte att man är en person som ansträngt sig för att uppnå sin framgång, säger hon.

Det är synd, för ansträngningen är något positivt konstaterar Alva Appelgren. Den är ett tecken på att du håller på att lära dig något nytt.

Allra bäst blir det om du kan kombinera ansträngning med att ha en plan och struktur för inlärningen – och att vara uthållig. Det vill säga ha grit.

– Det är också väldigt bra att kunna fokusera, vilket periodvis kan vara en utmaning under högskolestudierna. Om du läser flera kurser samtidigt gäller det att kunna ha fokus på en i taget. Men lyckas du med det så kan det till och med vara en fördel med parallella kurser, för då blir det naturliga pauser från det du inte sysslar med för stunden.

Förmågan till grit beror till stor del på genetiska förutsättningar, men det går också att träna upp den.

– Det handlar till stor del om något att skapa bra vanor. Du kan också ha hjälp av att gå samman med några studiekamrater och göra en målmedveten satsning på att förbättra din studieteknik. Det är värdefullt med uppmuntran, och att uppmuntra sig själv är svårt – det är ungefär som att försöka kittla sig själv.

Men sedan gäller det att satsa med måtta, understryker hon.

– Det är viktigt att tänka på att se till att kunna få återhämtning regelbundet, annars bränner du ut dig. Även om det är bra med grit så får det inte gå till överdrift, säger Alva Appelgren.

Utveckla din grit

Hitta motivationen

Vilken är din egen inre drivkraft i studierna? Fundera på vad du brinner för och vad som är viktigt för dig i dina studier. Koppla ihop dina framtida ambitioner med dina mål under utbildningen.

Formulera mål

Sätt upp tydliga och realistiska mål för dina studier. Bestäm vad du vill uppnå, så konkret som möjligt. Bryt ner dina mål i mindre delmål för att göra dem lättare att hantera och för att se dina framsteg.

Dra nytta av aktiv inlärning

Använd en aktiv studiemetod genom att exempelvis sammanfatta information med dina egna ord och sedan berätta för andra vad du lärt dig. Det är ett effektivt sätt att både öka förståelsen och förbättra minnesförmågan.

Planera och etablera rutiner

Skapa goda vanor för hur du hanterar din tid – och se till att ha självdisciplin nog att inte bryta vanorna. Etablera rutiner som ger utrymme för dig att studera, slutföra uppgifter och förbereda dig inför tentor.

Var inte rädd för motgångar

Det är normalt att det kommer motgångar under utbildningstiden. Bygg upp en motståndskraft mot dem genom att betrakta dem som möjligheter att lära dig något nytt. Analysera vad som gick fel och be om feedback från lärare eller studiekamrater.

Fira framgångar

Hitta sätt att fira dina framsteg och prestationer, stora som små. Var stolt över det du har presterat – ge dig själv en mental klapp på axeln regelbundet.

 

 

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.