Misströsta inte! I mångt och mycket är det akademiska skrivandet lite som en ny träningsrutin. I början känns det ovant, kanske till och med avskräckande, men med rätt strategi, ihärdig övning och en (stor) portion tålamod börjar det ofta flyta på bättre. Här är några råd baserade på Aspekts intervju med Vendela Blomström, författare och universitetsadjunkt som undervisar i akademisk svenska vid Stockholms universitet:

1. Läs instruktionerna ordentligt

Detta är en användbar men ibland förbisedd genväg. Om uppgiften är att skriva en text som ”belyser olika perspektiv” och ”redogör för ämnesrelevanta begrepp” så ska du fokusera på enbart detta i skrivandet och undvika allt annat oväsentligt.
Vendela Blomström– Olika texter har olika syften och skrivandet varierar också mellan och inom lärosäten, till exempel när det gäller användandet av referenssystem. Men, om det inte är fråga om ett större uppsatsarbete handlar akademiska texter ofta om att studenten ska visa för sin lärare att den har grundläggande kunskap i ett ämne. Och då är det detta du ska hålla i minnet när du skriver.

2. Använd klart och tydligt språk

En stor del av det akademiska skrivandet går ut på att sakligt och balanserat informera om ett ämne, beskriva vad andra forskare har kommit fram till och även presentera ny kunskap som har tagits fram på vetenskaplig väg. Här är konkretion och tydlighet A och O, medan onödigt krångliga ord och formuleringar bör undvikas i den mån det går.
– Jag brukar prata om att språket ska vara ”genomskinligt”, det vill säga även om ämnet som sådant kan vara komplicerat ska texten vara enkel att ta till sig. Det ska framgå tydligt vad som är dina egna tankar och vad som är någon annans resultat av tidigare forskning och språket ska inte göra att texten kan tolkas på olika sätt. Syftet i slutändan är ju att andra ska kunna upprepa samma experiment eller undersökning som andra forskare eller du själv har gjort.

3. Hämta inspiration från andra

Ett sätt för att vässa och förfina ditt akademiska skrivande är att studera hur andra texter är uppbyggda och hämta inspiration från exempelvis deras upplägg, tonalitet, ordval och meningsuppbyggnad. Målet är självfallet inte att plagiera, utan att hitta fram till ett akademiskt språkbruk och kunna nå en högre standard i dina egna texter.
– När du läser en vetenskaplig artikel kan du, utöver att fokusera på innehållet, också fundera över hur texten är skriven. Då kan du hitta formuleringar och fraser som du själva kan använda i olika former och med eget innehåll. Det kan till exempel handla om verb, som att ”studier visar” eller ”enligt forskare”. Erfarna läsare gör detta mer eller mindre omedvetet och förstår att det akademiska skrivandet och läsandet hänger ihop, men i början kan det kräva lite mer övning.

4. Kan underlätta inlärningen

Också inlärningen kan gynnas av att du utvecklar ditt akademiska skrivande. Att till exempel med en egen enkel text återberätta och summera innehållet i en snårig vetenskaplig artikel, kan göra att du nöter in ämnet bättre. När du ska återge innehållet i en vetenskaplig artikel kan du ha hjälp av att ha koll på det allmänakademiska ordförrådet, berättar Vendela Blomström.
– Det finns ämnesspecifika ord och begrepp som är svåra att byta ut, men däremot kan det ibland vara en fördel att hitta synonymer för det allmänna akademiska ordförrådet, ta exempelvis ord som ”implicit” (inte direkt utsagd/underförstådd) eller ”explicit” (uttrycks tydligt). Om du kan uttrycka dig enkelt om ett ämne, så är det större chans att du förstår det.

5. Ta hjälp

Många lärosäten har studie- och språkverkstäder där man kan få vägledning i sitt akademiska läsande och skrivande. Även om du redan nu tycker att du har kläm på det akademiska språket och kan skriva med klarhet, precision och genomslagskraft, så skadar det inte att få återkoppling från andra medexpertkunskap inom området.
– Studie- och språkverkstäderna stöttar inte bara studenter som har problem med studierna eller som har kört fast i sitt skrivande, utan kan även ge allmänna råd kring skrivande och hur du kan förbättra dina texter.