Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Studieteknik

Effektivare studieteknik med Pomodoro-metoden

Publicerad

Vill du kunna ta in nya kunskaper snabbare – och samtidigt få dem mer varaktiga? I så fall bör du testa Pomodoro-tekniken när du pluggar.

Pomodoro betyder tomat på italienska, och anledningen till att denna arbets- och studiemetod heter som den gör beror på att den italienske grundaren Francesco Cirillo använde sig av en tomatformad äggklocka för hålla koll på tiden. Namnet har hängt kvar sedan 1980-talet, och används numera världen över i mängder av sammanhang.

 

Metoden bygger på att du fokuserar på en uppgift under begränsade förutbestämda tidsperioder med korta pauser emellan. Det klassiska Pomodoro-upplägget är 25 minuters fokus, följd av fem minuters paus och sedan en längre paus efter ett par 25-minuterspass.

 

Staffan Nöteberg– I grund och botten handlar det om att få saker gjorda. När du har tydliga uppgifter framför dig – stora eller små – så kan Pomodorotekniken göra det mycket lättare att lyckas, säger ledarskapscoachen och författaren Staffan Nöteberg som skrivit boken ”Pomodorotekniken – Kan du fokusera i 25 minuter?”.

 

Som student kan Pomodorotekniken vara ett mycket värdefullt verktyg, bland annat genom att det går lättare att plugga effektivt när du arbetar fokuserat i avgränsade tidsintervall. Dessutom kan pauserna mellan fokusperioderna göra att du automatiskt och omedvetet bearbetar det nyss har läst.

 

Staffan Nöteberg lyfter fram några tillfällen när du som student kan ha stor nytta av Pomodorotekniken:

 

Mycket på gång samtidigt

”Det här är en situation som lätt uppstår när man har många uppgifter som har tydliga deadlines som närmar sig. Då gäller det först att avgöra vad som är viktigt respektive bråttom – det är inte nödvändigtvis samma saker – och sedan använda Pomodorotekniken för att ta itu med det som är viktigt och undvika att bli splittrad.”

 

Målen känns stora och svårhanterliga

”Det är lätt att tänka i mål när man studerar; vad man ska ha klarat av för att bli nöjd. Men det är svårt att plugga effektivt med den utgångspunkten. En uppgift som känns övermäktig kan bli svår att ta sig an; man vet inte var man ska börja. Då är det mycket värt att kunna fokusera på att fokusera och helt enkelt ta tag i en av delarna under en Pomodoro-period.”

 

Du drar dig för att utföra en uppgift

”Pomodorotekniken kan inte hjälpa dig att prioritera, men den kan bidra till att det som du prioriterar blir gjort, bit för bit. För även om en uppgift känns motig kan du säkert tänka dig att fokusera på den i 25 minuter. Och efter en kort paus i 25 minuter till…”

 

Små saker som distraherar

”Även om du har tydliga och ganska renodlade uppgifter i dina studier så kommer det alltid att vara små saker som du behöver utföra, inte minst privata ärenden som att boka tandläkaren eller betala räkningar. Det vill säga den typen av saker som går snabbt, men som tillsammans stör pluggandet rejält. Skriv ner allt sådant och beta av dem under en separat Pomodoro-period.”

 

Utgångspunkten i tekniken bygger alltså på 25-minuters pass med fokus, men det finns ingen ”magi” i att det är just 25 minuter, konstaterar Staffan Nöteberg.

 

– Vad som är en optimal längd varierar mellan olika personer och uppgifter. Men att hålla en och samma tid är värdefullt, för rytmen i sig gör det lättare att fokusera. När du börjar kan du gott börja med 25 minuter, och hålla fast vid det i minst två veckor för att bedöma hur det fungerar, säger han.

 

Ursprunget var att hålla tiden med en äggklocka, och även om det finns andra sätt så var det just så Staffan Nöteberg gjorde när han började med Pomodorotekniken.

 

– Först tyckte jag att det var rätt irriterande med tickandet, men jag körde vidare med äggklocka ett tag. När jag sedan gick över till en tyst timer hade jag nästan svårt att fokusera utan tickande.

 

Publicerad