Tips och råd för studenter på högskola / universitet
Du som pluggar ekonomi, juridik, samhällsvetenskap, it eller tech, personalvetenskap eller kommunikation har valt rätt för att kamma hem drömlön och drömjobb. Här hittar du expertråd, tips och inspiration om hur du klarar dina studier på bästa sätt.
Ekonomi
Undrar du hur du ska ha råd med både kurslitteratur och hyra för CSN-lånet? Här får du tipsen om hur du får pengarna att räcka till mer under studenttiden. Råd och konkreta tips från experter på studenter med knaper ekonomi.
Jobbcoachen
Här får du svar på frågor kring avtal, löner, ersättningar och olika situationer på jobbet i början av karriären. Akavias experter på studenters situation svarar på vanliga frågor om arbete och rättigheter.
Jobb, praktik och trainee för studenter
Dags att söka sommarjobb, examensjobb, traineeplats, praktik eller första jobbet efter studierna? Här samlar vi inspiration, tips för första löneförhandlingen, kunskap inför jobbintervjun eller första jobbet samt tips och råd från experter när du ska söka jobb, skaffa praktik eller skriva ditt cv.
Studieteknik för studenter på högskola eller universitet
Experttips, råd, metoder och övningar för bra studieteknik, stöd till studenter med adhd och andra npf-diagnoser och strategier för att fixa plugget.
Hjälp och stöd under studietiden
Studietiden är full av frågor kring studieekonomi, extrajobb under studierna, framtida yrkesval och även att skaffa barn under studietiden. Här har vi samlat inspiration, tips och experternas råd för dig som är student.
Kopplingen mellan utbildning och arbetsliv behöver förbättras
Många vill ha mer praktik under sin högskoleutbildning. Det visar en ny undersökning. – Praktik kan vara en väldigt bra väg till det första jobbet, säger Viktor Göranson, sakkunnig på Akavia.
Vad är fördelen om arbetsgivaren har kollektivavtal?
Arbetsgivare utan kollektivavtal är endast skyldiga att följa lag, vilket gör att du själv dels måste hålla koll på ett antal frågor samt att du kan gå miste om ett antal förmåner såsom sjuklön, arbetsskadeförsäkring eller föräldralön. Akavias förhandlare Parann Bethoui berättar mer om skillnaderna mellan arbetsgivare med och utan kollektivavtal.
Utbildningarna med minst lärarledd undervisningstid i Europa
Studenter på svenska universitet och högskolor har minst lärarledd undervisningstid i Europa. Och studenter inom humaniora och samhällsvetenskap har minst i Sverige. Dessutom minskar anslagen – trots löften om motsatsen.
6 steg till rätt jobb efter examen
När du ska söka första jobbet efter examen är det lätt att missa de viktiga första stegen. Här berättar Akavias expert hur du ska tänka.
Forskaren: Så kan AI användas i utbildningen
Ett AI-verktyg kan numera på nolltid skriva ihop en uppsats som inte går att skilja från en personligt skriven sådan. Många försök görs för att stävja utvecklingen. En som tänker annorlunda är Jonas Kågström, forskare i företagsekonomi på Högskolan i Gävle: – I mina kurser kräver jag att studenterna använder AI.
Åtta tips för dig som söker jobb utan ett långt cv
Kräver jobbet i annonsen du vill ha mer erfarenhet än du kan erbjuda? Låt inte det hindra dig från att söka – här tipsar en rekryteringsexpert om hur du fixar ditt CV. Och glöm inte att kolla upp om arbetsplatsen har kollektivavtal, du kan gå miste om mycket pengar annars.
Pengar och minskat glapp mellan studier och arbetsliv fokus för ny styrelse
Akavias studerandesektion driver frågor för landets studenter, som ekonomi och utbildningens relevans för arbetslivet. De som är med påverkar såväl studierna och studietiden som framtidens arbetsliv.
Spara pengar genom att plugga smartare
Det finns mycket pengar att spara på att undvika att köpa onödigt dyr kurslitteratur. Här bjuder vi på några smarta studie-hacks som sparar både tid och pengar åt dig.
Har jag rätt att förhandla om min lön när provanställningen övergår i fast tjänst?
Om du vill ha möjligheten att diskutera en ny lönebild om din provanställning övergår i en fast tjänst behöver det vara inskrivet i ditt anställningsavtal.
Här är årets rankning av världens universitet
Dags att söka lärosäte till hösten? Årets QS-rankning av världens universitet är här. USA och Storbritannien dominerar, men Sverige finns representerat. Totalt hittar åtta svenska lärosäten in på den exklusiva listan.
Studera med dolda funktionshinder? Så fixar du plugget
Att få ihop livspusslet som student är en utmaning. Men för den som har en neuropsykiatrisk diagnos kan det vara ännu tuffare. Tove Lundin vet, hon lyckades med studierna trots outredd ADHD. Framgångsfaktorerna var egna strategier och stöd från familjen.
Studieteknik – så utvecklar du din grit
Under studietiden har du stor nytta av en bra förmåga till ”grit”, det vill säga vara målmedveten och uthållig. Och det är en förmåga som du kan utveckla.
Så pluggar du utomlands
Språkkunskaper, internationellt nätverk och fördjupning i kurser som inte finns i Sverige. Fördelarna med att plugga utomlands som utbytesstudent är många, men se över möjligheterna tidigt tipsar experten.
Råd för tuffare tider
Coronapandemin har slagit hårt mot studenter som lämnat universitetet för meriterande jobb – som sedan dragits tillbaka. Arbetsmarknaden är tuff just nu, menar experterna. Här är deras råd till dig som är på väg ut i arbetslivet mitt under pågående pandemi.
Så får du din studieekonomi att gå ihop
Det är ofta en utmaning att få ekonomin att gå ihop under studietiden. Här får du lite hjälp på vägen, i form av smarta tips från sparprofilen Elin Agorelius.
Så kan stressade studenter strukturera livet
I myllret av återkommande föreläsningar, seminarier och tentor är det lätt hänt att missa deadlines, samla uppgifter i en växande hög och bli mindre effektiv. Hur kan studenter få bättre ordning och reda på tillvaron? Struktören David Stiernholm kommer med tips.