Hur arbetar Akavia med hållbarhet?

– Akavias verksamhet bygger på medlemmarnas drivkraft att vilja bidra till, och utveckla, ett hållbart samhälle genom sitt medlemskap i förbundet. På medlemmarnas uppdrag har Akavia en aktiv roll och ett tydligt uttalat ansvar för sociala förhållanden, antikorruption, mänskliga rättigheter och miljömässig hållbarhet. Vi strävar efter konstruktiva lösningar för att utveckla goda sociala förhållanden på arbetsmarknaden på uppdrag av medlemmarna, med förståelse och respekt för ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsaspekter. Mod och kunskap att hitta innovativa lösningar för goda villkor på den svenska arbetsmarknaden, långsiktigt och konsekvent är viktigare än någonsin. På medlemmens uppdrag bryter vi ny mark för en långsiktigt hållbar framtid.

Akavia har gått några steg längre i sin redovisning än vad lagen kräver. Varför?

– Redovisningen Med ansvar och ambition – Akavias medlemmars bidrag till en hållbar framtid är en summering av de insatser Akavia har genomfört under det gångna året för att bidra till en hållbar samhällsutveckling. I linje med det ansvar och den ambition som kännetecknar Akavias medlemmar har förbundet valt att göra mer än vad lagen kräver. Redovisningen utgår från de hållbarhetsupplysningar som anges i årsredovisningslagen, trots att Akavia formellt inte omfattas av ÅRL 6:10–12.

Vad innebär den utökade redovisningen ur ett medlemsperspektiv?

– Med ansvar och ambition har sin utgångspunkt i hur varje medlem genom sitt medlemskap verkar för en positiv samhällsutveckling. Den handlar alltså om medlemmen och dennas medlemskap i Akavia. Varje medlem som läser redovisningen har all anledning att känna stolthet och kraft att fortsätta bidra till framtiden på det sätt hen gör som medlem i Akavia.

Hur har CSRD-direktivet påverkat arbetet?

– CSRD-direktivet och det övergripande arbete som görs inom EU och i Sverige är betydelsefullt och något Akavia aktivt arbetar med, i olika delar av verksamheten. Eftersom Akavias verksamhet i sin kärna är ett aktivt hållbarhetsarbete – det är inte något frikopplat område utan är en del av förbundets DNA – är all typ av utveckling, lagrum och direktiv en del av förbundets löpande utveckling och insatser.

Är det något som sticker ut i arbetet?

– Akavias medlemmar kännetecknas av en stor vilja och förmåga att bidra till utveckling; det är tongivande för förbundets verksamhet
och därigenom så klart redovisningen. Medlemmarna driver samhället framåt med just ambition och ansvar i kombination. De har valt att investera i ett förbund som steg för steg bidrar till att fler organisationer transformeras till att vara moderna, trygga och framgångsrika verksamheter där varje kompetens och profession spelar en viktig roll. Förbundet utgörs av medlemmarna som har organisationen till sitt förfogande att facilitera, mobilisera och effektivisera kraften som ryms hos de 140 000 medlemmarna. Vi tillvaratar varje medlems bidrag i den kollektiva kraften för maximal medlems- och samhällsnytta.

Vill du läsa och ta del av Akavias hållbarhetsrapport så hittar du den i inloggat läge.